Kto potrzebuje brunello?
Więcej, mocniej, szybciej
Choć pierwszy rocznik brunello zadebiutował w 1863 roku, większe znaczenie wino to zyskało dopiero w drugiej połowie XX wieku – w 1960 roku uzyskało status DOC, a rok później zarejestrowano skupiające jego wytwórców Consorzio del Vino Brunello di Montalcino. Jednak prawdziwy boom rozpoczął się po przyznaniu mu w 1980 roku – jako pierwszemu winu we Włoszech – statusu DOCG. Brunello stawało się coraz bardziej pożądane i coraz liczniej przybywano do Montalcino – nie tylko po to, by zakupić wino, ale również ziemie. Kolejne lata przyniosły galopujący wręcz rozwój: w ciągu dekady obszar winnic powiększył się trzykrotnie, a liczba producentów z początkowych 16 w roku 1967 urosła do 250. Proces ten nie mógł pozostać bez wpływu na jakość samego wina. Miejsca pod winnice na samym wzgórzu Montalcino, wokół średniowiecznego grodu o tej samej nazwie, prędko się skończyły, kolejne sadzono w lokalizacjach znacznie słabszych pod względem gleby, drenażu i słonecznej ekspozycji.Zaloguj się
Zaprenumeruj już teraz!
i zyskaj dostęp do treści online, zniżki na imprezy oraz szkolenia winiarskie!