Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb.

Zapisz się do naszego newslettera!

Dowiedz się przed innymi o najlepszych winach, promocjach i degustacjach.

Opuść stronę

Polub nas na Facebooku! Bieżące informacje, ciekawostki i konkursy.

Krople Wina

Komentarze

Krople Wina to nazwa nowego importera, który od niedawna sprowadza do Polski wina dosłownie od kilku producentów z południowych i środkowych Włoch. Parę miesięcy temu Krople powołał do życia Piotr Chełchowski – związany niegdyś w Winestory, teraz sam sprowadza wina, które zna, kocha i którymi chce się dzielić. Jego flaszki można znaleźć w sklepach specjalistycznych (m.in. w Winotopii w Wilanowie i na Żoliborzu, Art of Wine w Łomiankach, Vintages) a także w stołecznej gastronomii: Tamka 43, San Lorenzo, Chianti i Skandal Bistro Barze.

Poniżej Krople, na które warto zwrócić uwagę:

Costantino – producent smacznych, codziennych win z Katanii.

Sbriu Frizzante Bianco 2013 – lekkie, urocze, kwiatowe bąbelki na bazie catarrato. Świetnie odświeżające, z dobrym owocem, lekką goryczką i drobnym musowaniem. Dobra cena. Konkurencja dla prosecco (39 zł).

Chamanit Chardonnay/ Insolia 2013 – soczyste, uwodzicielskie chardo. Dużo ciała, pieprzne i korzenne, z niezbyt wysokim alkoholem (12,5%). Do tłustszej ryby z grilla będzie w sam raz (42 zł).

Benanti – sycylijska legenda, producent–instytucja, którego wina są znane z głębi i długowieczności. Kiedyś importowane do Polski przez Salute.

Etna Bianco Superiore Pietramarina 2009 – oleiste, głębokie, skoncentrowane jak sok, słone wino z rdzennego szczepu carricante, którego charakterystyczne, kamienno-mineralne cechy widać tu jak na dłoni. Potężne ciało i kwasowość lekko tylko zaokrąglone owocowością. Niezwykła osobowość, która przetrzyma dłuuuugie lata dojrzewania (155 zł).

Etna Biancodicaselle 2012 – stalowe carricante, tej chwili jest jeszcze zupełnie zamknięte i milczące jak kamień. Po godzinie w karafce wychodzą delikatne aromaty białych brzoskwiń, kwiatów i ziół, ale wino cały czas jest chłodne, małomówne i wysoko kwasowe. Wietrzyć dłużej lub poczekać kilka lat (69 zł).

Etna Rosso Rossodiverzella 2012 – nerello mascalese i nerello cappuccio czyli dwóch braci z sycylijskiego podwórka. Lekkie ale soczyste, aromatyczne, z bardzo dobrym owocem (czereśnie z pieprzem). Przed wypiciem wrzućcie na pół godziny do lodówki (69 zł).

Il Monovitigno Nerello Mascalese 2009 – balsamiczne, śmietanowo-owocowe, tłustsze ale jednocześnie dalekie od przegrzania czy dżemowatości. Dużo malin, korzeni, pieprzu i kwasowości (102 zł).

Źródło wina: udostępnione do degustacji przez importera.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.