Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb.

Zapisz się do naszego newslettera!

Dowiedz się przed innymi o najlepszych winach, promocjach i degustacjach.

Opuść stronę

Polub nas na Facebooku! Bieżące informacje, ciekawostki i konkursy.

Konkurs EnoExpo 2014 – laureaci

Komentarze

Dziś w Krakowie rozpoczyna się kolejna edycja Międzynarodowych Targów Wina EnoExpo 2014. Kolejny też raz towarzyszy mu (to już VI edycja) Konkurs Winiarski o Medal EnoExpo, a właściwie dwa konkursy – dla zgłoszonych win zagranicznych oraz polskich win i cydrów. Na zaproszenie organizatorów – pomysłodawcą i siłą napędową konkursu jest Mariusz Kapczyński – miałem przyjemność zasiadać w jury obu z nich (pełne wyniki znajdziecie tutaj).

O te medale walczono. © Targi Kraków
O te medale walczono. © Targi Kraków.

Bardzo ucieszyły mnie medale dla win musujących – złoty dla Winnicy Kępa Wiślicka za Cuvée Blanc Brut 2011 i brązowy dla Winnicy Smykań za Smykań Rosé Musujące 2011. Zresztą tego drugiego wyróżnienia można się było spodziewać – o tym, że Kuba i Marcin Lorek robią świetne musiaki, była już mowa przy okazji wizyty w słynnej Koziarni.

Kolejny już medal za powstające tam różowe wina zdobyła Winnica Kresy (tym razem srebro za Rondo Rosé 2013, z utęsknieniem czekam na rynkowy debiut tego producenta), medale ponownie (jak wcześniej na konkursie Galicja Vitis) przypadły Winnicy Rodziny Steców, doceniona została Winnica Bachusowe Pole za Zweigeltrebe 2011 (opisywałem je w czasie relacji z Konkursu Win Polskich w Zielonej Górze).

© Winnica Srebrna Góra.
© Winnica Srebrna Góra.

Ale najwięcej medali zdobyły dwie uznane już na polskim rynku winnice. Pierwszą jest Winnica Srebrna Góra. Efektowny debiut i przemyślana strategia sprawiają, że choć na rynku zadebiutował dopiero drugi rocznik – wina cieszą się wielką popularnością. Właściciele nie zasypują zresztą winogron w popiele i nabyli kolejne 12 ha terenu (ma to zresztą nawet historyczne uzasadnienie – wcześniej znajdowały się tam winnice benedyktynek ze Staniątek, więcej informacji tutaj). Wraz z już uprawianymi 12 ha, Srebrna Góra stanie się największą polską winnicą, zarówno pod względem powierzchni, jak i ilości produkowanych tu win.

Kolejny świetny polski Pinot!  © Maciej Nowicki
Kolejny świetny polski Pinot! © Maciej Nowicki.

Część win ze Srebrnej Góry oceniał niedawno Wojtek Bońkowski, mnie zdecydowanie najbardziej smakuje Pinot Noir 2013 (77 zł). Czyste, lekkie, o klasycznych dla tego szczepu aromatach malin, czereśni, poziomek i truskawek, fajna kwasowość. Na szczęście trzymano je z dala od jakiegokolwiek drewna więc daje dużo odświeżenia. Zasłużony srebrny medal w konkursie, smakowało nam bardziej niż wiele pinotów przesłanych do konkursu z zagranicy (często zmęczonych beczką).

Poczekałbym.  © Maciej Nowicki
Poczekałbym. © Maciej Nowicki.

Tym bardziej, że pozostałe czerwone wina są w mojej opinii jeszcze za młode i picie ich już teraz może (i im i nam) wyrządzić krzywdę. Jeśli musiałbym wybierać, wybrałbym Rondo 2013 (44 zł), bo więcej w nim owocu, a garbnik jest na najlepszym z całej trójki poziomie. Cabernet Cortis 2013 (66 zł) potrzebuje czasu, tak samo jak jego brat Cabernet Cortis 4.12 z Domu Bliskowice, którego przytrzymanie przez rok w butelce daje teraz świetne efekty.

Nie tylko dla półsłodkich wielbicieli.  © Maciej Nowicki
Nie tylko dla wielbicieli półsłodkiego. © Maciej Nowicki.

Mam natomiast dobre wieści dla wrogów kwasowości, zerkających z apetytem w stronę cukru resztkowego. Oba półsłodkie wina ze Srebrnej Góry są w nowym roczniku naprawdę smaczne. Już Auxerrois 2013 robi wrażenie dobrą równowagą między słodyczą a kwasowością, ale jeszcze wieksze wrażenie zrobił na mnie półsłodki Hibernal 2013 (55 zł). Półsłodki technicznie (11,9 g cukru), bo równowaga wszystkich składników jest tu taka, że bardziej robi wrażenie wina półwytrawnego (brązowy medal konkursu).

Zapowiada się dobrze.  © Maciej Nowicki
Zapowiada się dobrze. © Maciej Nowicki.

Drugą szczodrze nagrodzoną winnicą (4 medale) o znacznie dłuższej historii jest oczywiście Winnica Płochockich. Złoty medal otrzymało MaFo XII (Léon Millot/Maréchal Foch 2013), a wrażenie robi prezentowany w Warszawie także starszy rocznik 2012, dobrze ułożone z ciekawymi, pikantnymi nutami. Smakował mi też Geltus XIII (50 zł, zweigelt z 20% dodatkiem cabernet cortis) – młoda wiśnia, trochę pestki, nut ziemistych i pieprznych.

Hibia jak zawsze trzyma poziom.  © Maciej Nowicki
Hibia jak zawsze trzyma poziom. © Maciej Nowicki.

Białe wina Hibia i SeySey od Płochockich przyzwyczaiły nas już do wysokiego poziomu. Oba w roczniku 2013 zdążyły już być nagrodzone na konkursie Galicja Vitis. Półwytrawny SeySey (100% Seyval Blanc) od lat podbija swoich wiernych fanów słodkimi nutami owoców egzotycznych, ale dobrze zbalansowanymi orzeźwiającą kwasowością. Wytrawna Hibia w aktualnym roczniku to nadal nuty cytrusa, gruszki, grejpfruta i białych kwiatów oraz spora doza odświeżenia. Klasę potwierdziła też Inspira Vulcano 2012 (o poprzedniej degustacji tutaj), tym razem znów zaintrygowała i pokazała duży potencjał na przyszłość.

Na Zachodzie bez zmian. © Maciej Nowicki
Na Zachodzie bez zmian. © Maciej Nowicki.

W Warszawie miałem także okazję powrócić raz jeszcze do win z Winnicy Miłosz. Jako że wszystkie ostatnio sumiennie opisałem, pozostaje mi jedynie dodać, że także Zweigelt & Dornfelder 2013 (55 zł) to naprawdę udane wino – wiśnia, czereśnia, trochę ściółki leśnej i trochę pieprzności w końcówce.


Podróżowałem i degustowałem na zaproszenie Organizatorów.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.

  • Robert

    Witam , gdzie w Krakowie dostanę beaujolais nouveau 2014, chodzi mi oczywiście o detal

  • Robert

    bo , o hurcie można zapomnieć…

    • Grzegorz

      Robert

      Pewnie w większości winiarskich sklepów coś będzie.. Na pewno w dużych delikatesach typu Alma itp. Ale jeszcze nie teraz – nie ma tego w przedsprzedaży – za 2tygodnie trzeba szukać.

    • toto

      Robert

      jest i hurt i detal…

  • PT

    IBERIA STAND !!!!!!

    • Wojciech Bońkowski

      PT

      why so empty?

      • PT

        Wojciech Bońkowski

        Because Iberia’s it’s only supply Hypermarkets.
        Why didn’t you visit them? Are you afraid?

        • Wojciech Bońkowski

          PT

          Busy tasting other wines, sorry!

          • PT

            Wojciech Bońkowski

            Okay great!
            Iberia’s will be attending at Danubius Gastro on Bratislava 29.01 to 01.02.
            In case you’ll get some time free come to taste wines with selling in Poland up to 30.000 bottles/year.
            And others with maximum production of 5000 bottles/year, or dated Porto wines.
            Slovakia it’s a great market and market to expensive wines even working with 5% mediation fee maximum