Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Forum

Klasyfikacja win austriackich

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.. Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.

  • Łukasz Kuszela

    Wachau dokładniej:

    Steinfeder- 15-17° KMW, maks. 11,5% alk
    Federspiel- od 17° KMW, 11,5-12,5% alk
    Smaragd- od 18,2° KMW, powyżej 12,5% alk

    wszystkie wina muszą być wytrawne czyli z cukrem do 9g/l

    (oczywiście w Wachau powstają też wina słodkie ale nie mają już powyższych oznaczeń)

  • Tomasz Jazwinski

    Najbardziej kompetentnym przewodnikiem po winach austriackich (oraz Połudiowego Tyrolu) jest Falstaff. Często w sklepach możemy przy danym winie spotkać odniesienia do punktacji Falstaffa. Niedawno (w połowie lipca) ukazało się nowe wydanie 2014/2015. Wydawca ma też stronę internetową http://www.falstaff.at