Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Jaroslav Osička Akácia 2017

Komentarze

Mali winiarze z Moraw trzymają się świetnie. O niosącym sztandary naturalnej rewolucji Petrze Korábie pisałem obszernie w pierwszym tegorocznym numerze „Fermentu”. Ów niedoszły prawnik, świetny kucharz i jeszcze lepszy winiarz zdążył już zabutelkować pierwsze wina z rocznika 2018. Niestety, producent postanowił sprzedawać je wyłącznie bezpośrednio, w swojej piwnicy w Boleradicach. Na szczęście w Polsce dostępne jest jego nowe Sauvignon’ 17.

Jaroslav Osička i Luboš Oulehla to weterani morawskiego winiarstwa. Mimo, że wiekowo nie łapią się może do pokolenia siewców rewolucji, są jej filarami – zarówno pod względem nowatorskich rozwiązań, jak i jakości win.

Najmłodszy w tej grupie pozostaje Jakub Springer. Po tym jak najpierw jego starszy brat, Tomaš zaczął już kilka lat temu mocno wspierać w produkcji wina ojca, Jaroslava, teraz i jego imię pojawiło się na etykiecie pinot noir Stapelton & Springer.

Petr Koráb Sauvignon Blanc 2017 – Surowe, kamienne sauvignon o lekko piwnym akcencie, dalekie od archetypu odmiany, ale też dalekie od jego wszelkiej maści popularnych, stereotypowych wcieleń. W ustach soczyste, skalne, mineralne, oszczędne, o wysokiej, ale nie dojmującej, wpisanej w materię kwasowości. Czyste jak górski potok. Oryginalne, ekspresyjne (50 zł). ♥♥♥♡

Petr Koráb Free Young Wild Live Natural Compass Edition 2018 – Lekkie jak piórko, bezcielesne i niezwykle aromatyczne, odrobinę tylko musujące wino z chardonnay w kolorze między pomarańczą, a różem. Rześkie, w ustach lekko ziemiste, z nutą pigwy, głogu, soczystych jesiennych jabłek. Przesmaczne (190 kč). ♥♥♥♡

Petr Koráb Free Young Wild Live Natural Compass Edition Saint Laurent – Leciutki święty wawarzyniec o jodowo-wiśniowym zapachu, korzenny, nieco ziemisty, intensywny, a przy tym zwiewny. Świetne młode wino o zrównoważonej słodyczą owocu ożywczej kwasowości, niemal baz garbnika, o delikatnej strukturze. Bezpretensjonalne, do popijania wędzonej kiełbasy i szynki na zimno, ale też sałatki z pieczonych buraków (190 kč). ♥♥♥

Jaroslav Osička Akácia 2017 – Pyszne, owocowo-kwiatowe, aromatyczne wino z pinot gris i rieslinga macerowane 7 miesięcy na skórkach w dużej beczce z akacji. Lekko fenoliczne, z nutą nafty, słonawe, kamienne. W ustach niemal nie czuć 14 procent alkoholu, choć struktura jest wyrazista. Zrównoważone, świeże, bardzo energetyczne wino o żwirowej końcówce. Znakomita relacja jakości do ceny (43 zł). ♥♥♥♥

Jakub Springer/Springer & Stapelton Trkmanska Pinot Noir 2016 – Sygnowane przez młodszego syna Jaroslava Springera (Stapelton & Springer) pinot ze słynnego siedliska pod Bożeticami. Wino zdominowane tymczasem przez nuty beczkowe – sporo w nim kakao, trochę aromatów przypieczonych leśnych owoców, smolnych szczap. W ustach gładkie, o świetnie dojrzałym garbniku, przyjemnie kwasowe, z wyraźną nutą słodkawej dębowej beczki. Kruche, eleganckie, o świetnej strukturze – trzeba na nie koniecznie poczekać co najmniej rok, dwa. Za to jest na co (75 zł). ♥♥♥♡

Trpělka & Oulehla Regina Coeli Frankovka 2016 – Ziemista, korzenna frankovka o klasycznie środkowoeuropejskim sznycie – lekka, wyrazista, o dość wysokiej kwasowości ładnie wpisanej w materię wina. Dużo nut kwaśnych wiśni i czerwonej porzeczki. Zrównoważone, bardzo gastronomiczne wino. To typowy „przecinak” do tłustej kuchni z regionu. Wielka frajda za niewielkie pieniądze (30 zł). ♥♥♥

Importerem win z podanymi polskimi cenami jest Winozmoraw.pl.

Źródło wina: nadesłane do degustacji przez importera.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.

  • Osička Akácia 2017 – a nie ma te wino czasem 12% alkoholu? Z tego co wiem, 7 miesięcy a akacjowej beczce, ale bez maceracji.

  • Młodzi Springerowie twierdzą, że po ok. 2-3 latach wino ma dołek a później po kolejnych 2-3 jest lepiej.

    • Adrian Dworzyński

      Ja piłem Rouci 2016 i wydaje mi się, że jeszcze za wcześnie na te wino. Sporo nut beczkowych, alkoholowych. Od kolejnego rocznika Springerowie ponoć mają wrócić do win lżejszych, mniej alkoholowych a bardziej kwasowych, co w mojej opinii jest korzystne dla Pinota (szybszy zbiór gron).

      • Michał Giel

        Osička Akácia 2017 – znajomy zwrócił mi uwagę, że wino ma jednak 14% (tak jak pisał autor). W czeskich sklepach internetowych jest błąd (m.in. w Veltlinie).

    • Adrian Dworzyński

      Picie Rouci w młodym wieku to głupota. Rocznik 2012 naruszyłem w zeszłym roku, wino dopiero zaczynało się rozwijać.