Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Giacomo Conterno Barolo Monfortino Riserva 1990

Komentarze

Giovanni Conterno w 1908 roku otworzył tawernę w San Giuseppe, opodal Monforte d’Alba. Robił też barolo i – co było wtedy niezwykłe – butelkował swoje wina.

Giacomo, syn Giovanniego, dołączył do ojca po powrocie z I wojny światowej. Jego pierwszym rocznikiem był 1920. W 1934 roku Giovanni umarł, a Giacomo przez kolejne trzy dekady sam zarządzał posiadłością. W 1961 zmarł także i on. Pracę Giacoma kontynuowali synowie: Giovanni i Aldo, jednak wkrótce, już w 1969 roku, ich drogi się rozeszły.

Aldo pod własnym imieniem założył winiarnię hołdującą bardziej nowoczesnemu podejściu do winifikacji (choć w regionie nadal uważany był raczej za tradycjonalistę niż modernistę). Giovanni tłoczył tylko dwa barolo, „zwykłe” i riservę. Aż do lat 70. XX wieku skupował grona, co było w tamtym czasie powszechną praktyką w regionie. Ponieważ jednak coraz więcej właścicieli winnic zaczęło robić i butelkować własne wina, Conterno także postanowił zakupić parcelę. W 1974 roku nabył 16-hektarowe cru Cascina Francia – i nadal robił tylko dwa barolo: Cascina Francia i Monfortino. Pierwszym rocznikiem Monfortino z cru Cascina Francia był 1978. Dziś pracami winiarni Giacomo Conterno kieruje syn Giovanniego, Roberto, który dołączył do ojca w 1988 roku (Giovanni zmarł w 2012). Wszystkie cru należące obecnie do Conterno – Cascina Francia, Arione i Cerretta – znajdują się w Serralunga d’Alba.

Dalsza część tekstu dostępna tylko dla prenumeratorów Fermentu

Zaprenumeruj już teraz!
i zyskaj dostęp do treści online, zniżki na imprezy oraz szkolenia winiarskie!

Zaprenumeruj!