Ukazała się całkiem niedawno najnowsza książka dotycząca węgierskich win pt: „Terra Benedicta The Land of Hungarian Wine”, autorstwa Gabriella Mészáros, András Nagymarosy i Gábor Rohály.
Książka możemy kupić w dwóch wersjach językowych: angielskiej lub węgierskiej. Na 248 bogato ilustrowanych stronach autorzy przedstawiają historię i teraźniejszość węgierskiego winiarstwa. Piszą o uprawianych odmianach winorośli, charakteryzują poszczególne regiony winiarskie. Możemy zapoznać się z sugerowanymi połączeniami kulinarnymi oraz dowiedzieć się wielu innych interesująch rzeczy na temat węgierskiego winiarstwa.
Myślę, że jest to dzisiaj najbogatsza i najbardziej aktualna pozycja książkowa dotycząca węgierskich win i każdy ich miłośnik powinien ją mieć.
Nie wiem, czy książka ta jest dostępna w ofercie jakiejś księgarni internetowej, ja swoją kupiłem poprzez bezpośredni kontakt z autorką (link kontaktowy w poniższym artykule: http://www.hungarianwines.eu/2017/08/22/a-comprehensive-book-on-hungarian-wines-pre-order-now/ ).