Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Ferment – numer 14

Komentarze

Do sprzedaży i naszych Prenumeratorów trafił właśnie 14. numer Fermentu. Jego głównym tematem są pieniądze w świecie wina.

Znajdziecie w nim m.in. teksty o inwestycjach w wino, winiarskich fortunach i finansowych efektach lockdownu na świat wina i gastronomię. Jak zwykle czekają też na Was reportaże, tym razem z Ribery del Duero i Montefalco. Do tego solidna dawka wiedzy o malbeku, przewodnik po tańszych zamiennikach wielkich win, wybór nowości, felietony Waszych ulubionych autorów, dużo smakowitych tekstów o jedzeniu i przegląd ulubionych alkoholi Agenta 007. W gronie autorów Fermentu debiutuje Małgosia Minta, a po przerwie na łamy naszego pisma powraca Marek Bieńczyk. Zapraszamy do lektury!

Na liście miejsc, gdzie możecie kupić nasze pismo, pojawiły się nowe – sprawdźcie koniecznie!

Spis treści:

NA DOBRY POCZĄTEK – felieton Tomasza Prange-Barczyńskiego

O TYM SIĘ MÓWI – Sławomir Sochaj sprawdza, co słychać w świecie wina 

ROZMOWA FERMENTU – Z Miguelem A. Torresem, prezesem i dyrektorem zarządzającym Bodegas Torres, jednej z największych firm winiarskich Hiszpanii, znanym orędownikiem walki z globalnym ociepleniem, rozmawia Sławomir Sochaj

Kontrowersje – Za i przeciw: Tomasz Prange-Barczyński i Norbert Dudziński o drogich winach

ELEMENTARZE
Malbec
Zamienniki wielkich win

Kontrowersje – Za i przeciw: Wojciech Bońkowski i Kuba Janicki o malbeku.

TEMAT NUMERU – Wino i pieniądze

Rentierzy i szulerzy – O fortunach i wielkich inwestycjach w wino pisze Wojciech Bońkowski
Nie myśleć o pieniądzach – Wojciech Bońkowski rozmawia z Robertem Ogórem, prezesem zarządu Ambra S.A., największego dystrybutora win Polsce.
Inwestycja emocjonalna – Iwona Kokoszka, trener biznesu, publicystka z zakresu ekonomii i zarządzania, miłośniczka dobrego wina, pisze o inwestycjach w kolekcjonerskie wina.
To nie jest kraj dla młodych winMarek Bieńczyk powraca na łamy Fermentu z artykułem o starych bordeaux.
Nowy winny ład – Sławomir Sochaj o tym, jak świat wina w Polsce i na świecie poradził sobie z pandemią.
Polskie wino w czasach pandemii – jak poradziło sobie z lockdownem polskie winiarstwo pisze Maciej Nowicki.

REPORTAŻE
Tomasz Prange-Barczyński Ribera del Duero: Kucharz, Pingwin, Jesús i Złota Mila
Sławomir Sochaj Montefalco: Z nieba i z drzewa

POLSKIE DROGI
Maciej Nowicki To idzie młodość – sylwetki młodych polskich winiarzy

PODRÓŻE
Dwa dni szlakiem wina – przewodnik po Dolnym Śląsku Ewy Rybak
Weekend w Kopenhadze – o tym, gdzie zjeść i napić się w stolicy Danii pisze Małgosia Minta
Toskańska włóczęga – winiarski przewodnik Tomasza Prange-Barczyńskiego po Toskanii

W SKRÓCIE
Tomasz Prange-Barczyński Edna Valley – Bryza znad Pacyfiku

RAPORT
Tomasz Prange-Barczyński Niemiecki riesling 2019

NAUKA
Sławek Chrzczonowicz Myszowatość, wina naturalne i dwutlenek siarki

IKONY WINA
Z Francesco Mazzeim, dyrektorem zarządzającym i współwłaścicielem legendarnej posiadłości Castello di Fonterutoli, rozmawia Tomasz Prange-Barczyński

WINA-LEGENDY
Norbert Dudziński o Castillo Ygay Blanco Gran Reserva Especial 1986

PRZY STOLE
Tadeusz Pióro Szkiełko i oko
Natalia Osiatynska Fakty i mity: o kardamonie
Inka Wrońska Zgodnie z literą: o truciznach prawdziwych i wyimaginowanych
Kuba Janicki Bohater do pary: kuchnia uboga
Inka Wrońska Gastrobranża po lockdownie
Wojciech Bońkowski Fokus na: Arco by Paco Pérez 
W tym sezonie polecamy

TRENDY
Na językach – Sławomir Sochaj o winach pomarańczowych
Jak oni piją? – Z Januszem Leonem Wiśniewskim, prozaikiem, z wykształcenia chemikiem i informatykiem, o winie w jego powieściach i życiu rozmawia Artur Baranowski

INNE FERMENTACJE
Łukasz Klesyk Gin dobry
Łukasz Klesyk Licencja na zaprawianie – co pił agent 007

PERSPEKTYWY
Wojciech Bońkowski – Czułość do wina
Ludwik Lewin – Coś się kończy, coś zaczyna
Ewa Rybak – Kamieniem w Karola
Sławomir Sochaj – Naznaczona

CUKIER RESZTKOWY
Dział satyryczny pod redakcją Macieja Nowickiego

ZAKUPY
Wybór najlepszych win na rynku. Recenzujemy m.in. dostępne na polskim rynku malbeki z Argentyny i zamienniki wielkich win. Do tego – jak zwykle – nowości i wybory naszych redaktorów.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.