Sarda-Malet Blanc 2011
Domaine Sarda-Malet Côtes du Roussillon Blanc 2011
Kilkakrotnie pisaliśmy o braku win z Roussillon w Polsce na polskich półkach. Kilku importerów próbuje to przezwyciężyć, m.in. DELiWINA, który od początku roku rozpoczął współpracę z bardzo znaną posiadłością Sarda-Malet (pisał już o niej Kuba Małecki).
Znany głównie z win czerwonych, robi też białe Côtes du Roussillon z odmian Grenache Blanc i Gros oraz Malvoisie. Częściowe starzenie w beczce oraz bardzo niska wydajność (20 hl/ha, tyle co w najlepszych burgundach po 500 zł) dają wino bardzo wyraziste. W pierwszym kontakcie przypominało mi czołowe białe Bordeaux z Pessac-Léognan: ciekawa mieszanka kwasowego grejpfruta i limonki z lekko kokosową beczką. Z czasem pokazywało się coraz więcej nut mineralnych, lekko słonych.
Jeśli białe wina z południa Francji kojarzą Wam z czymś ciężkim, oleistym, spróbujcie tego niezwykłego wina, podobnego raczej do butelek z doliny Loary. W dodatku cena jest przystępna. (59 zł, kupisz w sklepie internetowym DELiWINA).
Źródło wina: udostępnione do degustacji przez importera.