Cusumano Sàgana 2006
Cusumano Sicilia Nero d’Avola Sàgana 2006
Jeśli myśleliście, że na Sycylii powstają czerwone wina gęste jak asfalt, mocne jak porto, pieprzne jak pieprz, to… macie rację! Co prawda nie wszystkie, ale takich australizujących win na największej śródziemnomorskiej wyspie jest wiele. I wcale nie musi to oznaczać win niedobrych! Wtedy, gdy są zrobione z kulturą i znawstwem, potrafią być niesamowicie zmysłowe i bogate.
Rodzina Cusumano w takim kluczu proponuje swoje flagowe Nero d’Avola. Wino z wysoko położonych winnic zaskakuje miksem seksownej à la Shiraz czekolady (podbitej eukaliptusem i – tak! – nutami asfaltu) oraz trzeźwej europejskiej kwasowości. Wino wagi ciężkiej, ale nie zamula ekstraktem, nut beczkowych jest mało (starzenie tylko w dużych kadziach 2500 l), całość robi po prostu wielkie wrażenie. Sycylia marzeń. (118–145 zł, kupisz m.in. w Dekanter.pl i Vinotece13)
Źródło wina: degustowane w posiadłości Cusumano.