COS Zibibbo in Pithos 2016
COS Terre Siciliane Zibibbo in Pithos 2016
Po dłuższej przerwie wracamy do COS, kultowego producenta z Sycylii, i jego nie mniej kultowego wina pomarańczowego. Najnowszy rocznik okazał się najlepiej ocenianym winem włoskim ostatniego numeru Fermentu.
Wino, a właściwie winogronowe dzieło fermentowane w amforach, o zadziwiającym smaku wody pomarańczowej i mandarynkowych skórek. Bujny aromat szczepu moscato wyolbrzymiony do granic wytrzymałości, ale jest w tym coś fascynującego, jak oglądanie rzadkiej formy życia pod mikroskopem. A ponadto – jak na „naturalne” – jest to wino bardzo czyste, wręcz orzeźwiające, nie ma ani trochę utlenienia – problemem może być tylko goryczka i nadmierna intensywność (159 zł). ♥♥♥♥♡
Importerem wina jest Vini e Affini. Do kupienia m.in. w Wine Corner.
Źródło wina: udostępnione do degustacji przez importera.