Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

COS Zibibbo in Pithos 2016

Komentarze

COS Terre Siciliane Zibibbo in Pithos 2016

Po dłuższej przerwie wracamy do COS, kultowego producenta z Sycylii, i jego nie mniej kultowego wina pomarańczowego. Najnowszy rocznik okazał się najlepiej ocenianym winem włoskim ostatniego numeru Fermentu.

Wino, a właściwie winogronowe dzieło fermentowane w amforach, o zadziwiającym smaku wody pomarańczowej i mandarynkowych skórek. Bujny aromat szczepu moscato wyolbrzymiony do granic wytrzymałości, ale jest w tym coś fascynującego, jak oglądanie rzadkiej formy życia pod mikroskopem. A ponadto – jak na „naturalne” – jest to wino bardzo czyste, wręcz orzeźwiające, nie ma ani trochę utlenienia – problemem może być tylko goryczka i nadmierna intensywność (159 zł). ♥♥♥♥♡

Importerem wina jest Vini e Affini. Do kupienia m.in. w Wine Corner.

Źródło wina: udostępnione do degustacji przez importera.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.