Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb.

Zapisz się do naszego newslettera!

Dowiedz się przed innymi o najlepszych winach, promocjach i degustacjach.

Opuść stronę

Polub nas na Facebooku! Bieżące informacje, ciekawostki i konkursy.

Salonowiec

Komentarze

Najpierw pokazuje się niezwykła złożoność wina, jego wielowątkowość. Od początku uderza struktura – pełna, mięsista, dojrzała jak owoc w pełni lata. Potem szczypiące w język, drobniutkie musowanie, które unosi ciężar wina, nadając mu lekkości i polotu. Później soczystość, krystaliczność owocu. A w tle cały czas gra ta nuta chlebowo-pudrowa, cudowna, aksamitna jak perski dywan, której wszyscy z utęsknieniem szukają gdzie indziej, a ona daje się znaleźć tylko w najlepszych winach z Szampanii.

Wszystko przez niego.

Szampan Krug Grande Cuvée Brut to nowy nabytek w karcie restauracji Amber Room. Wraz z winem pojawił się „salon Kruga”, ekskluzywna przestrzeń dla gości zamawiających właśnie tego szampana. Dzięki uprzejmości Moët Hennessy Polska oraz restauracji Klubu Polskiej Rady Biznesu, degustowaliśmy w nim tego szampana wraz ze specjalnie ułożonym menu.

Pałac Sobańskich. Gdzie jak nie tu? © KPRB.

Zacznijmy od wina. Próbowaliśmy Grande Cuvée Brut z dwóch butelek i to były dwa inne wina. Może nie diametralnie, ale jednak. Pierwsza miała wyraźny mleczno-waniliowy posmak, który utrzymywał się w kieliszku do samego końca, ewoluując w stronę słodkich, deserowych aromatów waty cukrowej i pralinek z koglem-moglem. Musowanie, jakby zmęczone 6 latami spędzonymi pod korkiem, wypuszczone na wolność uciekło dość szybko, pozostawiając nagie, ciche wino. Wino, które – swoją drogą – bez tej perlistości bardzo mi smakowało, miało w sobie coś niezwykłego. (Do tej pory to Bieńczyk marzył o piciu szampanów bez bąbelków). Druga butelka podawana do lunchu była lepsza, miała dużo więcej świeżości, życia i ochoty do swawoli z zielonymi szparagami i dorszem.

Skąd te różnice? Grande Cuvée Brut jako szampan nierocznikowym (non-vintage), powstaje z połączenia win bazowych z kilku różnych roczników, z przewagą najmłodszego. Szczegółowy opis mieszanki z danej butelki można sprawdzić na stronie internetowej Kruga, wpisując kod z kontretykiety. Jeśli dodamy do rocznika wina bazowego 6 lat, które szampan spędza dojrzewając w piwnicach producenta, otrzymamy rok wypuszczenia go na rynek. (Bardzo dobry pomysł, chociaż cała operacja zajmuje dłuższą chwilę).

Wpisujesz numer i już wiesz, co pijesz.

Pierwsza butelka była mieszanką opartą na roczniku 2005, który mimo że wspaniały np. dla Bordeaux, w Szampanii nie był najszczęśliwszy. Dużo przychylniejszy był za to 2004, z którego zrobiono (w większości) drugą butelkę przez nas próbowaną. To przekłada się bezpośrednio na końcowy efekt szampana, mimo, że w obu przypadkach w mieszance występuje jeszcze kilkanaście innych roczników win bazowych.

Polski salon Kruga. © KPRB.

Sam koncept Krug Roomu, do którego nas zaproszono, jest dziecinnie prosty. Każdy, kto w restauracji Amber Room zamawia butelkę Kruga, może skorzystać z wydzielonego, intymnego, ekskluzywnego gabinetu tylko dla siebie i swoich gości, w którym prawie wszystko, od kieliszków po wazony do kwiatów jest sygnowane logiem Kruga. Na świecie powstało ok. 20 takich prestiżowych saloników (m.in. w Londynie, Berlinie, Las Vegas i Hong Kongu), w kwietniu dołączył do nich także jedyny polski Krug Room w Pałacu Sobańskich, w którym przez te niespełna 4 tygodnie sprzedano już kilkanaście butelek Grande Cuvée Brut. Ulokowany dość dziwnie, w samym końcu foyer, odgrodzony od reszty korytarza wielkimi, ciężkimi drzwiami ciut ciasny Krug-salonik mieści jeden duży stół na kilkanaście osób. Wraz z butelką Kruga można zamówić specjalnie menu, zaprojektowane do niego przez szefa kuchni Amber Room, Roberta Skubisza:

Szparagi szparagami, ale to jajo!

Zielone szparagi z groszkiem, jajkiem poché i sosem holenderskim – mimo spodziewanego szału ze szparagami, o dziwo połączenie było lepsze z… jajkiem i samym sosem holenderskim. Grande Cuvée dodało im lekkości, podniosło rangę zwykłego jajka do czegoś bardziej wysublimowanego i mimo, że zgrzytu nie było, to jednak na tle tego uwznioślenia warzywa zostały w tyle.

Dorsz lubi szampana. I vice versa.

Filet z dorsza, purée szpinakowe, trybula, oliwa cytrynowa – solidny kawałek dorsza zagrał z Grande Cuvée pod względem struktury – soczysta, niezbyt ciężka i tłusta ryba nie walczyła z szampanem o prymat. Sama w sobie świetna była też duszona trybula – delikatna, rozpływająca się w ustach, lekko słodka i mocno selerowa wpasowała się w owocowo-mineralne wino.

Mistrzostwo świata, ale nie do Grande Cuvée.

Na koniec wjechała selekcja deserów – cały talerz kolorowych ciasteczek, sernik czekoladowy, tarta cytrynowa, czekoladowe kuleczki zaprojektowane specjalnie do Grande Cuvée i wzbudzająca największe emocje wata cukrowa z cukru trzcinowego. Wszystko śliczne, obłędnie smaczne, ale zupełnie nie do ułożenia z wytrawnym szampanem. Stara, nieubłagana zasada, że wino powinno być słodsze od deseru dała o sobie znać. Jeśli więc wpadnie Wam w ręce butelka Kruga Grande Cuvée, nie łączcie jej ze słodyczami.

Importerem szampanów Krug jest Moët Hennessy Polska. Krug Grande Cuvée Brut dostępny jest w restauracji Amber Room (1300 zł. za butelkę i 190 zł za kieliszek) oraz kilku innych restauracjach na terenie Polski, a także w sprzedaży detalicznej w niektórych sklepach specjalistycznych (np. Alewino, 734 zł; Mielżyński, 692 zł) i w sieciachtakich jak Alma (745 zł).

Relację Pawła Demianiuka z wizyty u Kruga w Szampanii możecie przeczytać tutaj.

Do Krug Roomu zaprosił mnie Klub Polskiej Rady Biznesu i Moët Hennessy Polska.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.

  • Marcin Jagodziński

    Uważam, że to bardzo dobrze, że powstało takie miejsce. Szampan Krug jest jednak trochę za drogi. Należałoby przynajmniej zmniejszyć VAT na tego typu trunki lub rozważyć drobne subwencje budżetowe. Zdajemy sobie przecież sprawę, że osoby, które go piją, nie robią tego dla przyjemności. Ich ogromne zasługi dla społeczeństwa zasługują na ten drobny gest. Nie chciałbym, żeby to miejsce świeciło pustkami, żebyśmy się wstydzili przed londyńczykami czy mieszkańcami Las Vegas. Byłby wstyd jak stąd do Kajmanów!

    • Wojciech Bońkowski

      Marcin Jagodziński

      Zasługi Krugistów rzeczywiście są ogromne. Chyba nawet większe od tych co wypluwają Grosses Gewächs na bruku przed fabryką koronek.

    • Anonim

      Marcin Jagodziński

      Marketingowo koncept dodakowego lansowania najbardziej lanserskiej marki szampana nie jest zły. Nie przesadzajcie :p

      • TKM

        Anonim

        Jakoś te pół miliona butelek rocznie trzeba sprzedać, nawet na polskim rynku, w duchu antymainstreamu ;)

  • TKM

    „oraz kilku innych restauracjach na terenie Polski”

    To oprócz AR i MG nikt inny nie ma w kartach? ;)

    • Anonim

      TKM

      Są głównie w restauracjach hotelowych, w WAW w Interconti i Hiltonie, w Zakopanem, Bukowinie Tatrzańskiej, Wrocławiu, w KRK w Grand Hotelu + w Copernicusie. Chyba Brasserie W-wska też ma.

      • TKM

        Anonim

        W Wawie jeszcze w Concept, Flaming, Platter, San Lorenzo, AleGlorii, Białej Gęsi, New Orleans i pewnie jeszcze gdzieś się znajdzie w 3CT, KRK, PZN.

        • Anonim

          TKM

          No Kruga generalnie jest dość dużo ;)

  • Wojtek Piasecki

    sprawdziłem tę butelkę i muszę powiedzieć: WOW!

    „This bottle is an extraordinary blend of 134 wines from 12 different vintages, the oldest from 1990 and the youngest from 2005”

  • Bohdan Palowski

    Och Krugiści … demontując lekko tytuł … Salon owiec…Beyonce pono rozjuszyła fanów wlewając szampana Armand de Brignac do kąpieli – takiego za 20 tyś dolarów. Bardzo popieram jej ruch. A krugistów trochę należałoby naprodukować w kraju. Są sposoby