Poggio Granoni 1999
Castello di Farnetella Toscana Poggio Granoni 1999
Wiele się mówi o końcu „supertoskanów”, czyli owych autorskich win mieszających w różnych proporcjach Sangiovese z Cabernet Sauvignon i Merlot. Stojących gdzieś obok Brunello i Chianti Classico Riserva. Że nikt ich już nie chce i że formuła się wyczerpała. Cóż, z pewnością nie ta formuła. Poggio Granoni jest w znakomitej, medalowej formie i nic się w nim nie wyczerpało, na czele z potencjałem. Rocznik 1999, czyli wino 14-letnie (co prawda z butelki magnum, która sprzyja długiemu dojrzewaniu) degustowane kilka dni nie tylko nie było zmęczone, lecz wręcz atakowało świeżym garbnikiem i prosiło o dodatkowych kilka lat w butelce. W smaku jedwabisty owoc spod znaku powideł, moc, struktura, młodość, piękno. Czyste piękno. Wino intelektualnie podejrzane (Sangiovese z Merlotem??), w rzeczywistości wyśmienite. Wielki toskański rocznik 1999 zrobił swoje, ale to jeszcze nie koniec. Warto, raz do roku. (399 zł za magnum 1,5 litra; dostępny także rocznik 2006 za 139 zł za 750 ml; kupisz w sklepach Vinoteka13)
Źródło wina: udostępnione do degustacji przez importera.