Cara Nord 2013
Cara Nord Conca de Barberà Negre 2013
Dużo mówimy o terroir – najczęściej (nawet gdy ich nie rozumiemy) podniecamy się glebami, wpływem klimatu takiego albo owakiego. Zdarza nam się zapomnieć, że najważniejszym w tych sprawach czynnikiem jest wysokość. Ta oczywistość wróciła do mnie z całą mocą w serii nadzwyczajnych win, jakie do Polski sprowadził hiszpański specjalista El Catador. Położona w Katalonii winiarnia nazywa się Cara Nord, czyli „północny stok”, co dobrze oddaje okoliczności przyrody, ale też precyzyjnie zapowiada smak tych win. Są zimne jak język lodowca, mineralny jak dno strumyka, kwasowe jak herbata z cytryną w wysokim schronisku, surowe jak rysunek nagich górskich szczytów. Purystyczne wina dla poszukujących nowych wrażeń, którzy gęstych jak krew Montsantów i Prioratów już się napili, a teraz chcą pójść dalej.
Cara Nord Conca de Barberà Blanc 2013 to szczepy Macabeo i Chardonnay z winnic na 800 metrach nad poziomem morza. Ostre, bardzo świeże, ma za to zero tłuszczyku i niewiele tego, co nazywamy „owocem”. Zamiast tego mamy studium wytrawności i skalności w odcieniach szarości. Spróbowałbym go do jednej (asceza musi być!) ostrygi albo do świeżego koziego serka (49,99 zł). Większe wrażenie robi jednak czerwone Cara Nord Negre 2012, złożone z Grenache, Syrah i lokalnego Garut. Tak wytrawnego i nieowocowego Grenache nigdy nie spotkałem. Wino jest bardzo pieprzne, pikantne, pomimo koncentracji nie ma w sobie nic śródziemnomorskiego; przypomina raczej górskiego Cabernet Franc niż Grenache. Prawdziwe doznanie! Jeszcze lepszy jest rocznik 2013, który ma wkrótce wejść do sprzedaży i ma wszystkiego trochę więcej, od mineralności i dziwnych nut siekanych ziół aż po koncentrację i beczkę. Jedno z najlepszych win za 49,99 zł, jakie ostatnio piłem.
Ten sam producent robi też Montsant Mineral 2012 (55 zł), które dobrze pokazuje unikatowość Cara Nord, bo jest to wino gęste, sycące, bogate, mięsiste i zdecydowanie mniej górskie. Tutaj bardziej mi smakował 2012 niż 2013.
Wina do nabycia w dwóch sklepach El Catador w Warszawie (Saska Kępa i Powiśle) oraz w sklepie internetowym – kliknijcie linki powyżej.
Źródło win: próbowane na degustacji publicznej.