Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Przemeblować uprzedzenia

Komentarze

István Szepsy Tokaji Aszú 6 puttonyos 2000

Marek Bieńczyk: Kandyzowany tatarak, bardzo wyraźny. Wojciech Bońkowski: Tatarak? Za moich czasów mówiło się na to andżelika. MB: To gorsze czasy. A teraz niemal curação. Skórka cytrynowa, miód lipowy. Mało orzechów – po tylu latach! WB: Niezbyt utleniony, wciąż dość świeży, choć to przecież rocznik 2000, wino ma siedemnaście lat. MB: To był dobry rocznik, prawda? WB: Jeden z najlepszych, obok 1993 i 1999. Choć początkowo na niego psioczono. Mówiono, że za gorący, że winom brakuje kwasowości i nie będą się dobrze starzeć. MB: Jak to brakuje, skoro jest jej mnóstwo? WB: Ale nie jest tak ostra, cytrynowa jak w klasycznych tokajach. To był pierwszy tak ciepły i słoneczny rocznik czasów posttransformacji, stąd wyznawcy tradycji się pogubili. Dziś już wiemy, że się mylili i że tokaje z 2000 rozwinęły się o wiele lepiej, niż przewidywano. W młodości były przepiękne, teraz możemy zacząć się przyglądać, jakie są na starość. Dekadę temu powszechnie się twierdziło, że Szepsy zrobił w roczniku 2000 swoje najwybitniejsze wina.
Dalsza część tekstu dostępna tylko dla prenumeratorów Fermentu

Zaprenumeruj już teraz!
i zyskaj dostęp do treści online, zniżki na imprezy oraz szkolenia winiarskie!

Zaprenumeruj!