9 rzeczy o Alzacji
9 rzeczy, które zawsze chcieliście wiedzieć o Alzacji, ale nikt Wam nie powiedział:
1. To głównie wina białe.
2. Dozwolone szczepy to: pinot gris, pinot blanc, muscat, sylvaner, riesling, gewurztraminer (po francusku pisze się bez „ü”!) i pinot noir (jedyny czerwony).
3. Znajdziemy tu trzy apelacje: musujące Crémant d’Alsace, AOC Alsace (73% całej produkcji) i AOC Alsace Grand Cru.
4. Charakterystyczna wydłużona butelka, tzw. flûte to kształt zastrzeżony dla win alzackich od 1972 roku.
5. AOC Alsace Grand Cru obejmuje 51 konkretnych miejsc, w których uprawiać można jedynie cztery szczepy: riesling, muscat, pinot gris i gewurztraminer.
6. To zazwyczaj wina jednoszczepowe!
7. Wśród win alzackich znajdziemy zarówno wina bardzo aromatyczne (muscat, gewurztraminer), jak i stonowane, o bardzo wysokiej kwasowości (reisling) lub dość niskiej, wina bardzo wytrawne i wina z późnego zbioru (vendange tardive) o wysokiej zawartości cukru. Każdy znajdzie tu coś dla siebie.
8. To wina idealne do kuchni orientalnej. Alzacki pinot gris nazywany jest „sułtanem” ze względu na swoje orientalne nuty oraz to, że z kuchnią Dalekiego Wschodu komponuje się idealnie. Do kuchni mocno pikantnej, aromatycznej (Tajlandia) świetnie idzie Gewurztraminer. Do delikatnej (Japonia) – Riesling.
9. Na etykiecie często nie znajdziecie informacji o zawartości cukru. W butelce można odkryć zarówno wino bardzo wytrawne jak i bardzo słodkie. Warto sprawdzić wcześniej, co zawiera etykieta, zanim otworzymy ją przy stole (czytając na przykład nasze relacje). Niektórzy producenci zamieszczają tzw. indeks – od 1 do 5 lub 10 – gdzie 1 oznacza wino najbardziej wytrawne.