Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

10 rzeczy o Ribera del Duero

Komentarze

…czyli o spektakularnym sukcesie trzydziestolatki.

1. Co to jest Ribera del Duero? Apelacja kontrolowanego pochodzenia w Kastylii.

Jej ogromny potencjał pozostawał ukryty aż do lat 80. XX wieku, działały tam głównie spółdzielnie. Wielkie zmiany nastąpiły, gdy pewien stolarz, a dziś winiarska legenda (o tym w dalszej części tekstu) postanowił samodzielnie produkować wina zamiast sprzedawać owoce do spółdzielni. W 1982 r. Ribera del Duero zyskała status apelacji (denominación de origen). Za ukoronowanie sukcesu można uznać fakt, że tutejsze wina często porównuje się z rioją. Czy to ma sens – to już temat na inny tekst.

© wine-pages.com
© wine-pages.com

2. Gdzie leży Ribera del Duero? – To wąziutki, ale długi na ponad 100 km pas winnic, który przytula się ciasno do koryta rzeki Duero, przebiegając przy tym przez cztery hiszpańskie prowincje: Burgos, Valladolid, Segovia i Soria. Sercem regionu jest ta pierwsza – leży tu niemal połowa z 20 tys. hektarów apelacji DO Ribera del Duero.

3. Geografia Ribera del Duero – panuje tu tzw. klimat kontynentalny – zimy są  ostre, lato bardzo upalne, z uwagi na znaczną wysokość nad poziomem morza (700–900 m) występują duże dobowe amplitudy temperatur, niemniej wpływ Atlantyku jest również zauważalny. 

Gleby w obrębie apelacji są dosyć jednolite: są to margle, gliny i piaski na podłożu wapiennym. Kamienista gleba z bardzo dobrym drenażem w połączeniu z niskimi opadami (400 mm rocznie, ale w okresie wegetacyjnym niekiedy zero) pozwala na produkcję bardzo skoncentrowanych win.

4. Z czego robi się wina Ribera del Duero? – około 95% upraw stanowi tempranillo, zwane lokalnie tinto fino, tinta fina lub tinta del país. W tutejszym skrajnym klimacie tempranillo daje owoce mniejsze i ciemniejsze niż np. w Rioja; mocno zwarte w kiści grona mają grubszą skórkę i wyższą kwasowość. Ten szczep musi stanowić min. 75% wina Ribera del Duero (wiele win to 100% tempranillo). Inne dozwolone odmiany to cabernet sauvignon, malbec, merlot, garnacha tinta oraz tradycyjna biała albillo. Prawo do apelacji mają tylko wina czerwone i – produkowane na bardzo małą skalę – różowe.

© Vinetur.es
© Vinetur.es

5. Jak smakuje Ribera del Duero? Gęsto i mocarnie – tak można powiedzieć o wszystkich riberach. Te najlepsze mają niebywały potencjał starzenia, zachowują soczystość i jędrność przez wiele lat, przy ogromnej koncentracji zaskakują żywą kwasowością. Przeciętne ribery natomiast często trącą winiarską groteską, są słodkie i waniliowe, gęste jak smoła, kiczowato nowoczesne za sprawą starzenia w beczkach z amerykańskiego dębu oraz drugiej z hiszpańskich plag – nadmiernej ekstrakcji. Warto wspomnieć, że dwie trzecie wina z DO Ribera del Duero wypijają Hiszpanie.

Kategorie czerwonych win Ribera del Duero to:

joven – wino bez starzenia w beczce; bardzo ciemna barwa, mocny owoc (jeżyna, porzeczka, wiśnia), zwykle zadziorne taniny, do wypicia w ciągu 5 lat

roble lub rzadziej 36 Meses en Barrica – wino z krótkim starzeniem w beczce, zwykle agresywne nuty dębowe, wypuszczane na rynek 1–2 lata po zbiorach, lepiej odłożyć przed wypiciem na drugie tyle

crianza – min. 1 rok starzenia w beczce + 1 rok w butelce; nuty dębowe wciąż wyraźne, ale zaczynają się wtapiać, podobnie jak taniny; wypuszczane na rynek po 2 latach (obecnie – 2012), można pić od razu, można leżakować do 5 lat

reserva – min. 1 rok w beczce + 2 lata w butelce; wina bardzo ciężkie, skoncentrowane, ekstraktywne, równowaga aromatów dębowych i owocowych, bardzo duży potencjał starzenia (10+ lat)

gran reserva – min. 2 lata w beczce + 3 lata w butelce; kategoria używana w Ribera del Duero rzadziej niż np. w Rioja; profil podobny do reserva, ale wina bardziej delikatne, zintegrowane; drogo!

Każda kategoria wina ma inny kolor oznaczenia na kontretykiecie.
Każda kategoria wina ma inny kolor oznaczenia na kontretykiecie.

4. Od zera do bohatera – do lat 80. XX wieku Ribera del Duero znana była tylko z jednego dobrego wina – Vega Sicilia, legendarnej posiadłości produkującej wina najwyższej klasy od XIX wieku. Vega Sicilia wykształciła własną legendę, w swojej filozofii nawiązując bardziej do tradycji francuskiej i nie była kojarzona z Riberą. Wino bardziej charakterystyczne dla tych okolic przez dekady wytwarzała wielka spółdzielnia w Peñafiel. Bohaterem w historii Ribery stał się wspomniany wyżej stolarz, Alejandro Fernández, który jako pierwszy postawił na wina z czystego tempranillo z własnych winnic. Wychodząca spod jego ręki Pesquera stała się jednym z najwybitniejszych win w Hiszpanii i zapoczątkowała jakościową rewolucję; potem do Pesquery i Vega Sicilia Único dołączyła kolejna legenda, najdroższe dziś wino hiszpańskie Pingus, a sama Ribera del Duero stała się najmodniejszą apelacją na całym Półwyspie Iberyjskim. Choć dziś utraciło nieco ze swojej atrakcyjności, statusu gwiazdy nikt jej nie odbierze.

Macie to w piwniczce?

7. Roczniki w Ribera del Duero – w ekstremalnych warunkach klimatycznych Ribery del Duero najniebezpieczniejsze są przymrozki, występujące nawet późną wiosną. Produkcja z roku na rok potrafi wahać się nawet o 50%! Dlatego tak istotne są tutaj roczniki. W wybitnych latach Ribera del Duero daje wina doskonałe, długowieczne. Od początku istnienia apelacji (1982) za wybitne uznano dziesięć roczników: 1986, 1989, 1995, 1996, 1999, 2001, 2004, 2009, 2010 i 2011.

8. Ile kosztuje Ribera del Duero i czemu tak drogo? W Ribera del Duero, tak jak w wielu innych apelacjach hiszpańskich, winnice najczęściej są w rękach lokalnych rolników, którzy odsprzedają winogrona większym winiarniom. Z uwagi na ogromny popyt winogrodnicy mogą dyktować wysokie ceny skupu, co przekłada się na cenę wina Ribera del Duero na sklepowej półce. Nie zawsze wysoka cena znajduje odzwierciedlenie w jakości, ale w ostatnich latach ta relacja wyraźnie się poprawia. W Polsce da się kupić dobrą riberę w granicach 40–50 zł, chociaż najlepsze wina z tej apelacji kosztują bardzo wiele.

Mleczna wieprzowina lechazo. © Viajejet.com
Mleczna wieprzowina. © Viajejet.com

9. Z czym pić riberę? – Ribera błaga o mięso, również dzikie. W Kastylii klasycznym połączeniem dla mocarnego czerwonego wina jest lechazo – delikatna jagnięcina mleczna z rusztu. Ribera świetnie połączy się także z grillowaną dziczyzną i wołowiną. Dobrym kierunkiem będą też lżejsze dania duszone na bazie wieprzowiny i np. fasoli. Jeśli bardzo chcesz popić winem jagnięcego kebaba, ribera del duero będzie na pewno dobrym wyborem.

10. Polecane wina Ribera del Duero:

Hachon_Ribera del Duero Seleccion_Especial_2012

Antonio Barceló Ribera del Duero Hachón Selección Especial 2012 – aktualnie dostępne w Lidlu za 22,99 zł, dobry, bo nieprzesadzony, soczysty, mocno owocowy wstęp to tematu (zob. też dłuższą recenzję).

Marques de Burgos ribera del Duero Roble

Marqués de Burgos Ribera del Duero Roble 2012 – proste i stosunkowo lekkie wino z ową zadziornością owocu i tanin, z których słynie Ribera (49,50 zł, Mielżyński – zob. też dłuższą recenzję).

Finca Villacreces Ribera del Duero Pruno 2013 – wino klasy „supercrianza”, unika przesady wielu win z Ribery, oferując bardzo mocny owocu dobrą strukturę (69 zł, El Catador).

Tinto Pesquera Ribera del Duero Gran Reserva Millennium

Tinto Pesquera Ribera del Duero Gran Reserva Millennium 2002 – a na koniec spróbujcie absolutnej legendy, wina, które kultowy winiarz Alejandro Fernández wypuścił tylko dwa razy (1996 i 2002). Niebywała koncentracja owocu, destylat z czarnej porzeczki leciutko tylko podparty (zamiast utopiony, jak w wielu Riberach) dębiną. Monumentalne! Jedno z najlepszych win hiszpańskich w historii. Cena z kosmosu (376,50 zł, Dom Wina), wino też.

Przeczytaj też relację ze spotkania z Alejandro Fernándezem.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.

  • jakub

    Jakby Pan ocenił w świetle powyższych polecanych win te wino od Kondrada?
    Recoletas Valdecampaña Roble Ribera del Duero DO

  • Krzysztof Otrębski

    Wczoraj poznałem potencjał starzenia wina z Ribery:) Mianowicie Finca el Encinal Reserva. Ten sam rocznik co powyższa Pasquera, oczywiście inna liga ale za jedyne 39 PLN. Świetne wino.

  • Wino W Toruniu

    Polecam wino Trus 2005.
    Wino bardzo skoncentrowane, 15%.
    Jedno z lepszych jakie piłem w tym troku.

  • Irek „blurppp” Wis

    Nie bardzo mam odwagę i chęci dyskutować z Ewą, ale z moje nikłego ( w porównaniu z Ewą) doświadczenia wynika , ze większość win klasy joven z DO Ribera del Duero jest jednak zmasakrowanych beczką albo wiórami. Przykłady mógłbym mnożyć, że wspomnę tylko opisane na łamach WI https://winicjatywa.pl/bodegas-valderiz-ribera-del-duero-valdehermoso-tinto-joven-2011-lidl/

    • Wojciech Bońkowski

      Irek „blurppp” Wis

      To co piszesz jest trochę sprzeczne. Wiadomo o co chodzi, ale generalnie wino „joven” w Hiszpanii oznacza wino niestarzone w beczce. Jeżeli było starzenie, to nazywa się to „roble” albo „semicrianza”, nawet jeżeli nie jest to napisane na etykiecie.

      Krótko mówiąc wino „joven” nie może być zmasakrowane beczką. Ściślej byłoby powiedzieć że wina bez oznaczenia starzenia na etykiecie są niekiedy starzone w beczce.

      A co do linkowanego przez Ciebie Valdehermoso to przecież producent twierdził że żadnej beczki tam nie było.

      • Irek „blurppp” Wis

        Wojciech Bońkowski

        OK, nie będę sie kłócił ale z drugiej strony Hiszpańska organizacja winiarzy w słowniku pojęć winiarskich słowo joven definiuje tak

        „A term applied to any DO or DOC wine. Typically, the wine sees little or no time in oak and is sold as a fresh and fruity wine. ”

        i to little dla wielu producentów oznacza 3-6 miesięcy. Nie mówię, ze to coś złego ale …

        Źródło cytatu http://www.winesfromspainusa.com/learn/spanish-wine-terms

        • Wojciech Bońkowski

          Irek „blurppp” Wis

          Sprzeczności ciąg dalszy, no bo jeśli wino jest „fresh and fruity” to trudno żeby było jednocześnie „zmasakrowane beczką”…

          Dodajmy że termin „joven” jest używany potocznie, bardzo rzadko pojawia się na etykiecie i nie jest oficjalnym terminem stosowanym w prawie winiarskim – jego prawnym odpowiednikiem jest „cosecha”.

          • Irek „blurppp” Wis

            Wojciech Bońkowski

            Regulacja apelacji D.O Ribbera del Douro

            http://www.riberadelduero.es/es/conocer-la-ribera-del-duero/vinos

            Wino Tinto joven – wino bez beczki lub nie dłużej niż 12 miesięcy w beczce.
            Nie mówię, ze to logiczne, ale niestety Ribbera ma tendencje do nadużywania beczki a przepisy apelacyjne na to pozwalaj.
            Kilkukrotnie kupowałem Joven licząc na soczyste , lekko chropowate wino a dostałym koszmar parkieciarza.
            Tak wiem, sprzeczność. ale wszyscy wiemy co z wina jest w stanie zrobić 11 miesięcy w nowym amerykańskim dębie

          • Radek Rutkowski

            Wojciech Bońkowski

            A „cosecha” nie oznacza po prostu rocznika? Co do „joven” – ja bym powiedział, że na etykietach marketowych pojawia się nader często. Chociażby w Piotr i Paweł (czy to się odmienia?).

          • Wojciech Bońkowski

            Radek Rutkowski

            Cosecha oznacza „winobranie” i taki termin znaleźć można na kontretykietach Consejo Regulador wszystkich win, które nie kwalifikują się do kategorii Crianza albo wyższej. Jednak przy winach wyższych kategorii też używa się terminu „cosecha” np. w zdaniu „Un Ribera del Duero Crianza de la cosecha 2010” czyli „Crianza z rocznika 2010”. Dlatego bardziej jednoznacznym terminem „joven”. Który pojawia się na etykietach czasami, ale nie zawsze – za to Crianza na Crianzy pojawia się zawsze.

  • Gosia

    Aaajjjj…!! Skąd ta wieprzowina..? Bleh! Lechazo, do którego prawie każda ribera bardzo pasuje to jagnięcina! Bardzo znacząca różnica szczególnie jesli mówimy o pasowaniu do RdD. Poza tym tekst ciekawy, bardzo dziękuję

    • Wojciech Bońkowski

      Gosia

      Ja tam wiele razy jadłem do Ribery lechón, czyli to samo danie z mlecznego prosięcia, i pasowało tak samo dobrze.
      Krótko mówiąc, Ribera del Duero świetnie pasuje do mleka ;-)