10 rzeczy o Malbecu
…które zawsze chcieliście wiedzieć, ale nikt Wam nie powiedział.
1. Co to takiego? – Odmiana ciemnych winogron.
2. Skąd? – Wywodzi się z Francji. Dawniej był jednym z dominujących szczepów w Bordeaux, Dolinie Loary. Dziś na szerszą skalę pojawia się tylko w Cahors na południowym zachodzie Francji (Sud-Ouest). W zależności od regionu znany jest pod licznymi synonimami, m.in. Côt, Auxerrois i Pressac.
3. Argentyna – Jednak światową sławę Malbec zdobył dopiero po przeprowadzce do Argentyny. Pierwszy raz pojawił się tu w 1868 roku i od razu okazał się sensacją.Zajmuje zdecydowane pierwsze miejsce wśród uprawianych szczepów (31 tys. hektarów, o wiele więcej niż kolejne na liście Bonarda, Cabernet Sauvignon i biały Torrontés).
4. Gdzie jeszcze? – Chile (6 tys. ha), Kalifornia (2,8 tys.), Oregon, Australia, Płn. Włochy (znany jako Malbech), a nawet Meksyk i Boliwia.
5. Jak smakuje? – W wersji francuskiej jest bardzo cierpki, o niezwykle ciemnej barwie (dawniej nazywany był vin noir czyli „wino czarne”) i wymaga długiego leżakowania – lepsze Cahors powinny poczekać na wypicie co najmniej 10 lat. Malbec z Argentyny ma mniej ostre garbniki, jest bardzo owocowy i skoncentrowany. Najbardziej charakterystycznym aromatem Malbeca jest śliwka, a także czereśnia i pieprz.
6. Ile kosztuje? – Z Malbeca można produkować wszystkie rodzaje win, od codziennych po 15–20 zł aż po arcypotężne icon wines powyżej 200 zł.
7. Po czym poznać dobrego Malbeca? – Rekomendacje zamieszczają przewodniki i internetowe portale. Wina z Cahors włącznie z tymi najtańszymi można np. wyszukiwać w Guide Hachette des Vins. Argentyńskie – w Argentina Wine Guide. Recenzje na Winicjatywie można śledzić poprzez tag Malbec.
8. Jakie roczniki kupować? – Malbec z Nowego Świata jest gotowy do picia dosyć szybko, chociaż parę lat w butelce mu nie zaszkodzi. Zatem z Argentyny i Chile sięgajmy dzisiaj po 2020, 2019, 2018. Malbec nad Loarą (nazywany Côt) to wino dosyć lekkie do szybkiego wypicia (w Polsce bardzo trudne do dostania). Cahors musi leżakować – tanie wina kosztujące 30–50 zł są najlepsze po 4–5 latach, te droższe („Cuvée Prestige” itp.) – po 8–12 latach. Najlepsze ostatnie roczniki w Cahors: 2018, 2016, 2015, 2012.
9. Z czym to pić? – Mięso, mięso, mięso. Ze swoją głębią owocu i mocnymi garbnikami Malbec jest wymarzonym kompanem do wołowiny, jagnięciny, dziczyzny. Najlepiej grillowanej, ale też smażonej i pieczonej. To idealne „steak wine”. Do starszego Cahors podaje się też kaczkę, pasować będzie smażona kiełbasa, dania z duszonej fasoli. Jeśli jesteście w nastroju bezmięsnym, polecamy dania jednogarnkowe z pieczonymi ziemniakami czy dynią. Z serów – półmiękkie typy reblochon albo pont-l’évêque.
10. Inny Malbec – smaczną ciekawostką jest Malbec Rosé. Wersję różówą proponuje coraz więcej winiarni szczególnie w Argentynie. To świetna alternatywa wobec ciężkich win czerwonych z tego regionu – jedne z najbardziej intensywny i owocowych rosé. Warto spróbować!