Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

10 rzeczy o Malbecu

Komentarze

…które zawsze chcieliście wiedzieć, ale nikt Wam nie powiedział.

1. Co to takiego? – Odmiana ciemnych winogron.

2. Skąd? – Wywodzi się z Francji. Dawniej był jednym z dominujących szczepów w Bordeaux, Dolinie Loary. Dziś na szerszą skalę pojawia się tylko w Cahors na południowym zachodzie Francji (Sud-Ouest). W zależności od regionu znany jest pod licznymi synonimami, m.in. Côt, Auxerrois i Pressac.

Cahors vineyard map
Cahors wyróżnione na fioletowo na środku mapy. © Accents Terroirs.

3. Argentyna – Jednak światową sławę Malbec zdobył dopiero po przeprowadzce do Argentyny. Pierwszy raz pojawił się tu w 1868 roku i od razu okazał się sensacją.Zajmuje zdecydowane pierwsze miejsce wśród uprawianych szczepów (31 tys. hektarów, o wiele więcej niż kolejne na liście Bonarda, Cabernet Sauvignon i biały Torrontés).

4. Gdzie jeszcze? – Chile (6 tys. ha), Kalifornia (2,8 tys.), Oregon, Australia, Płn. Włochy (znany jako Malbech), a nawet Meksyk i Boliwia.

Malbec w winnicy. © Thedrinksbusiness.com.

5. Jak smakuje? – W wersji francuskiej jest bardzo cierpki, o niezwykle ciemnej barwie (dawniej nazywany był vin noir czyli „wino czarne”) i wymaga długiego leżakowania – lepsze Cahors powinny poczekać na wypicie co najmniej 10 lat. Malbec z Argentyny ma mniej ostre garbniki, jest bardzo owocowy i skoncentrowany. Najbardziej charakterystycznym aromatem Malbeca jest śliwka, a także czereśnia i pieprz.

6. Ile kosztuje? – Z Malbeca można produkować wszystkie rodzaje win, od codziennych po 15–20 zł aż po arcypotężne icon wines powyżej 200 zł.

7. Po czym poznać dobrego Malbeca? – Rekomendacje zamieszczają przewodniki i internetowe portale. Wina z Cahors włącznie z tymi najtańszymi można np. wyszukiwać w Guide Hachette des Vins. Argentyńskie – w Argentina Wine Guide. Recenzje na Winicjatywie można śledzić poprzez tag Malbec.

argentine beef
Wymarzone połączenie z Malbec. © Verticalwayaround.com.

8. Jakie roczniki kupować? – Malbec z Nowego Świata jest gotowy do picia dosyć szybko, chociaż parę lat w butelce mu nie zaszkodzi. Zatem z Argentyny i Chile sięgajmy dzisiaj po 2020, 2019, 2018. Malbec nad Loarą (nazywany Côt) to wino dosyć lekkie do szybkiego wypicia (w Polsce bardzo trudne do dostania). Cahors musi leżakować – tanie wina kosztujące 30–50 zł są najlepsze po 4–5 latach, te droższe („Cuvée Prestige” itp.) – po 8–12 latach. Najlepsze ostatnie roczniki w Cahors: 2018, 2016, 2015, 2012.

9. Z czym to pić? – Mięso, mięso, mięso. Ze swoją głębią owocu i mocnymi garbnikami Malbec jest wymarzonym kompanem do wołowiny, jagnięciny, dziczyzny. Najlepiej grillowanej, ale też smażonej i pieczonej. To idealne „steak wine”. Do starszego Cahors podaje się też kaczkę, pasować będzie smażona kiełbasa, dania z duszonej fasoli. Jeśli jesteście w nastroju bezmięsnym, polecamy dania jednogarnkowe z pieczonymi ziemniakami czy dynią. Z serów – półmiękkie typy reblochon albo pont-l’évêque.

Melipal Malbec Rose
Różowy Malbec to ostatni krzyk mody.

10. Inny Malbec – smaczną ciekawostką jest Malbec Rosé. Wersję różówą proponuje coraz więcej winiarni szczególnie w Argentynie. To świetna alternatywa wobec ciężkich win czerwonych z tego regionu – jedne z najbardziej intensywny i owocowych rosé. Warto spróbować!

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.

  • clos triguedina

    Jesli chodzi o Cahors, to ostatnimi laty jest tendencja do produkowania troche „przystepniejszych” win, z duza domieszka Merlota, o lagodniejszych taninach. Te wina sa gotowe do picia nawet kiedy jeszcze mlode, ale maja tez potencjal do lezakowania (oczywiscie w zaleznosci od jakosci/stopnia koncentracji).

    • Wojciech Bońkowski

      clos triguedina

      Jak najbardziej (dodaje się też Tannat), aczkolwiek w ostatnich latach tendencja jest zdecydowanie ku zwiększaniu udziału Malbec, wiele najdroższych Cahors to 100% Malbec, czego 20 lat temu nie było (wówczas Malbec był bliżej 70%).
      Zgadzam się że w Cahors jest sporo win codziennych, niezbyt ciężkich – takie też możemy spotkać w naszych supermarketach po 20-25 zł.

  • Krzysztof

    W jednej z Biedronek znalazłem ostatnio Finca Flichman Reserva Malbec 2012 przecenioną do 14,99 z 25 zł. W tej cenie to wino zyskuje i smakuje jakoś lepiej :).Po ile oni kupują te wina ???

  • rurale

    Ten link do Argentina Wine Guide prowadzi do strony, która chyba od dawna nie była aktualizowana, polecając roczniki z pierwszej dekady XXI wieku. Nie wiem gdzie szukać bieżącej informacji o winach argentyńskich. Ja znalazłem tylko przewodnik Descorchados Patricio Tapii, który wydaje podobne „manuale” na temat win z Chile i Urugwaju. Wydanie argentyńskie, w odróżnieniu od chilijskiego, jest dość skromne, bo pewnie jeszcze nie wszyscy argentyńscy winiarze nabrali zaufania do Tapii, a poza tym chyba nie podoba im się, że za ocenianie argentyńskich win zabrał się… Chilijczyk. Abstrahując jednak od kuluarowych przepychanek Guia Descorchados na pewno daje jako takie pojęcie na temat tego co się w winiarstwie argentyńskim dzieje. Najlepsze wina z malbec, jego zdaniem? Catena Zapata D.V. Adriana i Achaval Ferrer Altamira, oba z 2010 r.

    • Wojciech Bońkowski

      rurale

      Też z perspektywy „obcego”, ale najbardziej kompletnym materiałem po angielsku jest coroczny raport Tima Atkina MW: http://www.timatkin.com/reports/2014-argentina-special-report (dostęp płatny).

      • rurale

        Wojciech Bońkowski

        Dzięki, kiedyś na pewno kupię. Co do zmian stylu argentyńskich win z malbeka, to one naprawdę mają miejsce. Byłem tam przez chwilę (mnie Argentyna onieśmiela), ale naprawdę byłem ich świadkiem. Próbują odnaleźć malbeka w malbeku, próbują duże winnice, próbują mali. Na przykład bardzo fajne efekty daje trzymanie win w cemencie. Tyle, że znów, podobnie jak w Chile, te zmiany widać tylko z lokalnej perspektywy, na przykład kiedy świat zacznie się obserwować stojąc przy fontannie na Plaza Independencia w Mendozie:) A naprawdę smaczną ciekawostką jest Malbec rose, ale w wersji musującej:)

        • Wojciech Bońkowski

          rurale

          Tim Atkin jeszcze poleca miejscowych autorów:
          „Fabrizio Portelli is the best local wine writer, but he doesn’t publish his annual review any more. Or there is Patricio Tapia, but he is Chilean.”

          • Wojciech Bońkowski

            A Gutiérrezowi wierzyć?

          • (Winicjatywa)

            Hubert Wojtach

            Myślę że tak, wszyscy go bardzo szanują, chociaż Płd Amerykę robi, jak wiadomo, z doskoku

  • Ech, od razu się przypomina najdroższe wino Biedronki malbec Bodega Noemia A Lisa… W najlepszej winotece Berlina kosztuje teraz 30 EUR, a u nas było po 50 zł… Łza się kręci, jakie kiedyś były wina w Biedzie w porównaniu z dzisiejsza winiawką… Może ktoś jeszcze widział gdzieś to wino na prowincji..?