Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

10 rzeczy o Langwedocji

Komentarze

10 rzeczy, które zawsze chcieliście wiedzieć o winach z Langwedocji.

Langwedocja mapa
Najpierw rzut oka na mapę. Poniżej Fitou rozpoczyna się już Roussillon.

1. Co to takiego?

Langwedocja to malowniczy region na południu Francji, rozciągający się na zachód od Nîmes i na północ od Perpignan. Winnice zajmują 220 tys. ha (wliczając sąsiedni Roussillon), a produkcja pokrywa 25% francuskiego winiarstwa.

2. Jakie wina powstają w Langwedocji?

80% to czerwone wina wytrawne, pozostałe 20% – różowe i białe. Wśród tych ostatnich niewielka część przypada na wina słodkie (4 apelacje oparte na Muscat) i musujące (jedno miejsce zwane Limoux w langwedockim interiorze 25 km na południe od Carcassonne: na bazie chardonnay jako AOC Crémant de Limoux), a dla prawdziwych zapaleńców z lokalnego szczepu mauzac (AOC Blanquette i AOC Blanquette méthode ancestrale), które smakują jak lekko gazowany gronowy sok z delikatną domieszką kwiatowych aromatów).

3. Jak smakują?

Podstawowe wina czerwone są lekkie, owocowe i niewiele z nich zaznało kontaktu z beczką. Ambitniejsze trunki mają bardziej rozbudowaną strukturę, a owoc wciąż w nich dominuje. Najbardziej prestiżowe etykiety tracą zwiewność i owocową lekkość, którą zastępują beczkowe aromaty i duży ekstrakt.

Wina białe są najczęściej lekkie, o niskiej kwasowości, niektóre są starzone w beczkach. Wśród nich zdarzają się wielkie wina, ale to prawdziwa rzadkość.

Langwedocja
Potęga terroir...

4. Z jakich szczepów?

Czerwone to najczęściej mieszanki dwu- lub wieloodmianowe. Grenache noir (owoc), syrah (moc, korzenność), mourvèdre (struktura), carignan (świeżość i taniny). Lokalnie dopuszczone są inne miejscowe odmiany jak cinsault lub terret, a w najbardziej zachodnich apelacjach AOC Cabardès i AOC Malapère królują bordoskie szczepy merlot i cabernet sauvignon.

Białe wina to najczęściej mieszanki, w których prym wiodą grenache blanc, marsanne, roussanne, macabeu i bourboulenc.

5. Czy langwedockie wina regionalne oznaczone IGP Pays d’Oc są lepsze od AOC?

W większości przypadków wina apelacyjne (AOC) są lepsze, ale niektóre apelacje nie dopuszczają win białych lub jednoszczepowych. Jedynym wyjściem są wtedy wina oznaczone jako IGP, wśród których trafiają się butelki wybitne.

6. Ile kosztują?

Najtańsze wina w supermarketach to wydatek ok. 20 zł. Ciekawe flaszki od małych producentów zaczynają się od 40 zł, a poważne trunki sięgają 60-80 zł. Najdroższe langwedockie butelki kosztują we Francji ok. 40–50€ (trudno o te wina w Polsce), ale to w dalszym ciągu dobra cena w porównaniu z innymi cenionymi francuskimi apelacjami.

Langwedocja winnica
...i perspektywa...

7. Gdzie kupować wina langwedockie?

Podstawowe wina od dużych producentów (hurtownicy i spółdzielnie) dostępne są w supermarketach. Trunki zrobione w małych i średnich winiarniach znaleźć można u małych importerów (Mielżyński, Enoteka Polska, Winkolekcja itp), DELiWINA, 101win.pl, Wina.pl.

8. Jakie roczniki kupować?

Aktualne – dostępne są w sklepach. Nie należy tych win długo przechowywać, bo tylko niektóre z nich z czasem staną się ciekawsze.

Kupować, otwierać, próbować (w miarę potrzeby dekantować) i pić. Roczniki 2005 do 2010 oceniane są jako dobre lub bardzo dobre.

9. Czego się wystrzegać przy zakupie?

Pochodzących od dużych hurtowników drogich win w bardzo ciężkich butelkach. Za duże pieniądze otrzymacie mocno beczkowy, pozbawiony kwasowości trunek, który z południem Francji nie ma nic wspólnego. Jeżeli cenicie świeżość, a nie przepadacie za utlenionymi nutami, to omijajcie z daleka stare białe wina z Langwedocji.

10. Do jakich potraw pić te wina?

Trudno znaleźć potrawę, do której nie dałoby się dobrać odpowiedniego langwedockiego wina. Do owoców morza i ryb doskonale pasuje kwasowe i mineralne białe Picpoul de Pinet, różowe sprawdzą się do makaronów i dań na bazie drobiu, a różnorodne stylistycznie czerwone uzupełnią dania mięsne. Do deserów pijcie muszkaty.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.

  • Enoteca

    Do listy importerów warto dodać Enoteca Nova, http://www.enotecanova.com z Langwedocji są wina z Chateau d’Angles Erica Fabre

  • Irek Wis

    W Krakowie fajny wybór Langwedocji jest we Francuskim Gąsiorku, ceny przyzwoite

  • Sławek Chrzczonowicz

    Krzysztofie drogi,
    w pierwszynm akapicie zaliczyłeś do Langwedocji – Roussillon, co o tyle może być uzasadnione, że ostatnio linia podziału się zaciera a do nowopowstającej (ostateczne ukonstytuowanie za jakieś trzy lata) AOP Languedoc będą mogły aspirować także wina z Roussillon. Do tej pory się separowali – język i kultura troche inne.
    Jednak w akapicie drugim, przy udziale win słodkich już Roussillon pominąłeś, a tam udział słodkich jest znaczący.
    Wśród białych szczepów warto odnotować rosnący udział viognier. Nasadzeń jest już chyba więcej niz nad Rodanem

    • monty

      Sławek Chrzczonowicz

      W sumie można wszystko do wszystkiego zaliczyć, nawet Beaujolais do Burgundii. Bo to w sumie wszystko jedno skoro te same drożdże, nieprawdaż? A że kultura inna, historia? Kogo to obchodzi! Musi się zgadzać w przewodnikach. Tylko komu na co te apelacje skoro to jedno i to samo (sarkazm)….

      • Wojciech Bońkowski

        monty

        Tomku, czekamy na Twój mail do premiera Francji protestujący przeciwko połączeniu Langwedocji i Roussillon w jeden region administracyjny. Burgundię też należy oddzielić od Francji bo przecież historia, przynajmniej ta najstarsza, tego wręcz wymaga. (sarkazm)

        • monty

          Wojciech Bońkowski

          Wojtku, czekamy na kolejne rewelacje z pola bitwy z insektami! Bo cóż pozostało…. (sarkazm)

      • Sławek chrzczonowicz

        monty

        akurat Beaujolais ma znacznie więcej wspólnego z Burgundią niż Roussilon z Langwedocją, niemniej, to naprawde nie ja, choć przeciwnik win specjalnej troski, wymyśliłem

  • Wojtek

    Ciekawe wina z Langwedocji oraz z apelacji Fitou można nabyć u importera Starwines na ul. Narbutta 83

    • Jarek

      Wojtek

      Myślałem, że nie macie w swojej ofercie win francuskich, przynajmniej nie można ich znaleźć na waszej stronie internetowej.

      • Wojtek

        Jarek

        Strona internetowa jest w trakcie uaktualniania. Niedlugo beda tez wina z Francji. Obecnie w sklepie dostepne sa wina produkowane pod nadzorem Fracois Lurton’a.

  • Daniel

    Do listy importerów należy dodać Vinobar, tam m. in. Pipcoul de Pinet, Tautavel, Chateau de la Liqueire i inne

    • Mateusz Papiernik

      Daniel

      Popieram, w kwestii Langwedocji Vinobar ma bardzo solidną ofertę i warto do nich zajrzeć.