10 rzeczy o Chianti
1. Co to jest? – To najważniejszy okręg winiarski Toskanii, którego nazwą określamy też powstające tu wina.
2. Gdzie? – Historyczne Chianti rozciąga się na malowniczych toskańskich wzgórzach pomiędzy Florencją a Sieną.
Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).
Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.
1. Co to jest? – To najważniejszy okręg winiarski Toskanii, którego nazwą określamy też powstające tu wina.
2. Gdzie? – Historyczne Chianti rozciąga się na malowniczych toskańskich wzgórzach pomiędzy Florencją a Sieną.
3. Apelacje – W apelacji nazywanej po prostu Chianti obejmującej swoim obszarem dużą część Toskanii znajdziemy wina najprostsze i – nie ma co tego specjalnie ukrywać – także najsłabsze. O wiele wyższy poziom reprezentuje apelacja DOCG Chianti Classico (obejmuje ona historyczny okręg Chianti, natomiast apelacja DOCG Chianti została znacznie rozszerzona w latach 30. XX wieku). Wokół Chianti Classico leżą tzw. apelacje satelickie, wśród których na wyróżnienie zasługują zwłaszcza dwie: Chianti Rúfina i Chianti Colli Senesi. Trzecia – Chianti Colli Fiorentini – ciut odstaje, ale i tu można wyszukać perełki. O Chianti Montalbano, Chianti Montespertoli i Chianti Colline Pisane można w ogóle nie pamiętać.
4. Z czego? – Przede wszystkim ze szczepu sangiovese. Tradycją jest jednak dodawanie innych szczepów dla jego zmiękczenia (sangiovese ma wysoką kwasowość). Szczegółowe zasady kilkakrotnie zmieniano, od 1996 roku można dodać do 20% innych szczepów, zarówno tradycyjnych toskańskich (m.in. acnaiolo, ciliegiolo czy malvasia nera), jak i międzynarodowych (głównie cabernet sauvignon i merlot); możliwe jest także chianti złożone z 100% sangiovese.
5. Szkoły i poglądy – Podobnie jak w innych regionach winiarskich (np. w Rioja w Hiszpanii), możemy w Chianti wyróżnić szkołę tradycyjną i nowoczesną (modernistyczną). Ta pierwsza zakłada użycie do starzenia dużych, starych beczek (botti – pojemność od kilku do kilkunastu tys. litrów), a tak uzyskane wina są zwykle jasnej barwy, mają wysoki kwas i wyraźny garbnik. Szkoła modernistyczna chętnie używa nowych beczek – słynnych barriques o pojemności 225 litrów, wina są ciemniejsze, bardziej skoncentrowane i owocowe, często zawierają domieszkę szczepów międzynarodowych. Coraz częściej jednak te nurty się przenikają i łączą.
Musisz być zalogowany by móc opublikować post.
Nie posiadasz jeszcze konta?