10 powodów, by odwiedzić Warsaw Wine Experience
Niespełna dwa tygodnie pozostały do Warsaw Wine Experience, winiarskiego wydarzenia, jakiego jeszcze w Warszawie nie było. Powodów, by wziąć w nim udział będzie jest co najmniej tyle, ile prezentowanych win. Tu podsuwamy tylko 10 najważniejszych.
1. Skala – Ponad 100 wystawców, czołowi polscy importerzy, mnóstwo wydarzeń towarzyszących – takiego natężenia dobrych win na metr kwadratowych jeszcze w Warszawie nie było.
2. Termin – 27 października i 28 października. Niedziela dla miłośników wina, poniedziałek dla branży. Takie rozwiązanie sprawi, że każdy będzie mógł wyciągnąć z Warsaw Wine Experience jak najwięcej.
3. Setki win do degustacji (i zakupów) – Możliwość zdegustowania w jednym miejscu win od ponad 20 czołowych polskich importerów i wybrania dla siebie tych najciekawszych – trudno wyobrazić sobie lepsze zakupy.
4. Imponująca lista producentów – Schloss Gobelsburg, Domaene Wachau, Disznókő, Schuchmann – to tylko niektóre ze sław, które zjadą pod koniec października do Warszawy, by reprezentować aż 14 krajów.
5. Bogate stoiska narodowe – Gruzja, Mołdawia i Niemcy szykują na warszawskie spotkanie mocne reprezentacje. Nie zabraknie zawodników, którzy pojawią się w Polsce po raz pierwszy.
6. Degustacja win najwyżej ocenionych przez Ferment – Unikatowa możliwość, by w czasie jednej degustacji spróbować win najwyżej ocenionych w tegorocznych panelach Fermentu. 12 czempionów zaprezentują Ewa Wieleżyńska i Tomasz Prange–Barczyński.
7. Warsztaty – Wina z Niemiec, Gruzji i Mołdawii – Tomasz Prange–Barczyński, Sławomir Sochaj i Andrian Digolean przedstawią w ramach swoich seminariów imponującą listę win, w tym wiele perełek jeszcze niedostępnych w Polsce. Solidna dawka wiedzy o stylach, szczepach i regionach poszczególnych krajów gwarantowana.
8. Polskie wino – Obsypana nagrodami Winnica Turnau, objawienie ostatnich sezonów, czyli Kojder – w czasie Warsaw Wine Experience nie zabraknie dobrego polskiego wina. Na fanów rodzimej produkcji czeka też degustacja komentowana prowadzona przez Macieja Nowickiego, która z pewnością potrwa dłużej niż zaplanowane półtorej godziny.
9. Porady zakupowe – Nie co dzień zdarza się, by redaktorzy Fermentu i Winicjatywy służyli Czytelnikom poradą, jakie wino wybrać na prezent dla teścia, jakim zabłysnąć na domówce, a jakie wybrać do 10-letniego starzenia. 27 października zdarzy się to na pewno.
10. Cena – To wszystko za 150 zł w dniu imprezy lub jedyne 80 zł, jeśli zarezerwujesz bilet już dzisiaj. Wstęp wolny dla 2 osób dla wszystkich prenumeratorów Fermentu (obowiązuje rejestracja).
Do zobaczenia!