Wieczory z polskim winem. Biodynamiczne wina z Wieliczki
Winiarstwo w Polsce już dawno przestało być szaloną zabawą kilku pasjonatów. W większych i mniejszych, coraz bardziej profesjonalnych winnicach, powstają wspaniałe wina. Niedawno napisała o nich Jancis Robinson, światowej rangi krytyczka i dziennikarka winiarska.
Podczas pierwszego Wieczoru z Polskim Winem spróbujemy kilku z recenzowanych przez nią win – poznamy Winnicę Wieliczka.
Winnica Wieliczka jest przedsięwzięciem unikatowym w skali naszego kraju: uprawia się tam bowiem wyłącznie szczepy Vitis vinifera, a co więcej uprawy prowadzi się w sposób biodynamiczny.
Powstają tam nie tylko wyjątkowe wina, ale również cydry produkowane z jabłek starych, polskich odmian, a uprawiane rośliny oleiste dostarczają wyśmienitych olejów oraz … substratu do produkcji mydeł i innych kosmetyków!
Menu Pierwszego Wieczoru z Polskim Winem:
*ciepłe i chrupiące podpłomyki, obłędny i tłuściutki olej rzepakowy, tłoczony na zimno, prosto z winnicy
*pumpernikiel, pasta warzywno-ziołowa
Chardonnay 2015, Winnica Wieliczka
*wędzony pstrąg, wytrawny chrust, pączki z bryndzą
Riesling 2016, Winnica Wieliczka
*grzanki, ser pleśniowy, gruszka, orzechy
Riesling 2015, Winnica Wieliczka
*chrupiąca szarlotka
Cydr w dwóch odsłonach….półsłodki oraz
Bzik o fantastycznym aromacie kwiatów czarnego bzu, Winnica Wieliczka
Wytrawne ostatki. Zapraszamy!
Koszt udziału:
bilet normalny – 55 zł
bilet ulgowy dla członkiń Stowarzyszenia Kobiety i Wino – 35 zł
Bilety on-line: www.wieczor1.evenea.pl
Rozumiem, nie wiedziałem. W takim razie proszę usuną…