Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

TAJEMNICZA DEGUSTACJA: Karnawał

Nie wiesz gdzie, ale wiesz co i z kim! Kolacja do osób, które lubią dreszczyk emocji. Krakowski Makaroniarz i Monika Bielka-Vescovi ze Szkoła Sommelierów zabiorą Was w podróż karnawałowych smaków. Każde danie zostanie idealnie sparowane z winem z kolekcji Winers. Po degustacji możliwość zakupu wina.

Czym jest TAJEMNINCZA DEGUSTACJA?
Tajemnicza Degustacja to koncept polegający na połączeniu sześciu idealnie dobranych win ze świetną, pełną fantazji kuchnią, oraz – co istotne – zaproszeniem gości do stołu nie w restauracjach, lecz w tajemniczych, niespodziewanych, ale zawsze pięknych miejscach w Krakowie.
Chcesz wiedzieć o nas więcej? Odwiedź naszego bloga.
Najpiękniejsze miejsca w Krakowie

Ostriche crude – jeśli Karnawał to musi być musujące wino, jeśli musujące wino to muszą być ostrygi. My podamy je z ogórkowym sokiem! – na zimno, sok wyciśniemy z surowych ogórków!
MUGA CONDE DE HARO CAVA BRUT, HISZPANIA

Insalata di arance, radicchio, finocchi e noci – styczeń oznacza, ze sezon na cytrusy na Sycylii w pełni, podamy zatem sałatkę z pomarańczy z dodatkiem fioletowego radicchio, odrobiną orzechów i posiekaną bulwą kopru włoskiego! – na zimno, jako sosu użyjemy oliwy z oliwek E.V z odrobiną soku z cytryny! Radicchio to rodzaj sałaty!
CANTINA MIGLIANICO PIETRA MAJELLA PECORINO, WŁOCHY

Spuma di fave e miele – to zimowy przysmak, którego bazę stanowi wyjątkowy suszony bób, apulijską wersję hummusu przyrządza się z miodem i sporym dodatkiem morskiej soli. – rodzaj hummusu na bazie (zamiast cieciorki)suszonego bobu z dodatkami j.w i oliwy E.V i odrobiny czosnku!
TENUTA GRIMANI FARINALDO SOAVE, WŁOCHY

Trippa alla fiorentina – najlepsze włoskie flaki to flaki po florencku! I wcale nie będzie to zupa! W rolach drugoplanowych wystąpią pomidory i zielona pietruszka poparte siłą świeżo mielonego pieprzu! – gorące posiekane krowie żołądki w sosie pomidorowym!
VITICOLTORI PONTE LA FENICE ROSSO, WŁOCHY

Genovese – jego wyjątkowy zapach wyczujecie w niedzielę w wąskich uliczkach Neapolu. Długo duszone wołowe roladki z dodatkiem zielonej pietruszki i parmezanu to klasyk włoskiej kuchni. My zaserwujemy go wersji podkręconej przez świetną aktorkę i doskonałą kucharkę Sophię Loren! – gorąca wołowa rolada w małym rozmiarze duszona w cebuli, w środku faszerowana serem parmigiano reggiano i zieloną pietruszką!
LA BIGNELE VALPOLICELLA RIPASSO, WŁOCHY

Torta di limone – skoro sezon na cytrusy w pełni nie może zabraknąć tarty cytrynowej, jej kwasowość zbalansujemy włoską bezą! – kruche ciasto z lemon curdem (krem cytrynowy) i bezą, w temparaturze pokojowej!
WEINGUT HANS TSCHIDA AUSLESE, AUSTRIA

Koszt -120 zł od osoby
Zapisy – kobietyiwino@gmail.com
Lokalizacja – dokładne miejsce degustacji podajemy smsem na 3 godziny przed rozpoczęciem degustacji.

Partnerami projektu są:
Kinga Pienińska
Winers
Krośnieńskie Huty Szkła "Krosno"