Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Stare roczniki – Toro Albala aż do 1965

Szkoła Sommelierów oraz firmy Dionizos Sklep Winiarski i Toro Albalá // besser als Sherry mają zaszczyt zaprosić Państwa do Restauracja Biała Róża na wyjątkową degustację starych roczników win wzmacnianych oraz octu balsamicznego. Wybitny szef kuchni Biała Róża Łukasz Cichy, który w tym roku otrzymał tytuł szefa jutra od żółtego przewodnika Gault&Millau Polska przygotuje specjalny food fairing do win wzmacnianych.

Lista win:

1. Joven Electrico 2014
2. Fino Electrico del Lagar
3. Oloroso Marques de Poley
4. Don PX 2014 Reserva
5. Don PX 1986 Gran Reserva
6. Don PX 1965 Selection

Ponadto oliwa extra-virgin i ocet balsamiczny Gran Reserva 1980

Toro Albalá to jeden z najwybitniejszych producentów win wzmacnianych w Montilla Moriles. Przypominają one klasyczne, hiszpańskie sherry, lecz powstają poza obszarem ich rdzennej apelacji Jerez/Xeres/Sherry, i tylko z jednej odmiany winorośli: Pedro Ximenez. Mają podobnie szeroką gamę smaków, od wytrawnych po niezwykle słodkie. Prócz równie skomplikowanych metod produkcji dodatkową pracę wykonuje dla nich prażące słońce, bo wiele gron dosusza się jeszcze po zbiorze. Bodega działa nieprzerwanie od 1922 roku, w małej wiosce Aguilar de la Frontera w oryginalnym budynku dawnej elektrowni! W kontekście win wzmacnianych rodzi to skojarzenia podobne jak u nas herbata z prądem, czy „woltaż wina”, jak podobno mówi się z przymrużeniem oka w niedalekiej Kordobie… Specjalnością firmy Toro Albalá, z której dumny jest Antonio Sánchez, od wielu lat enolog i współtwórca bodegi, są długowieczne, rocznikowe wina słodkie. Punktacja starych roczników tych win wg Roberta Parkera mieści się w przedziale 95 – 100 pkt, zaś Bodega została zaliczona do 100 najlepszych hiszpańskich Złotych Winiarni XXI wieku.
Ocet balsamiczny Reserva 1980 – ocet ze szczepu Pedro Ximenez, zabutelkowany po 30 latach (sic !) dojrzewania w beczkach z amerykańskiego dębu. Produkt naturalny, bez żadnych dodatków.
Oliwa bio extra-virgin – oliwa z oliwek tłoczona na zimno. Ekologiczny certyfikat produkcji

Po degustacji można będzie nabyć zarówo wina jak i octy.

Cena degustacji: 90 zł od osoby
Rezerwacje: monika@szkolasommelierow.com