Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Kurs Wiedzy o Winie Poziom 2

Celem szkolenia jest rozwijanie pasji winiarskiej, oraz pogłębianie wiedzy dotyczącej znajomości szczepów oraz regionów winiarskich tak by po jego ukończeniu uczestnicy mogli swobodnie poruszać się wśród win z całego świata. Kurs jest przeznaczony zarówno dla tych, którzy posiadają podstawy wiedzy o winie i chcą poszerzać swoją wiedzę jak i tych którzy zaczynają swoją przygodę z winem. Kurs jest kontynuacją Podstawowego Kursu Wiedzy o Winie.

Harmonogram Szkolenia :

1.Produkcja wina
► Czynniki wpływające na produkcję wina
► Szczepy
► Klimat i pogoda
► Gleba
► Winogrodnictwo i Winifikacja

2. Chardonnay i Pinot Noir
► Charakterystyka szczepów
► Miejsca uprawy
► Degustacja i omawianie charakterystyki szczepów

3. Cabernet Sauvignon, Merlot, Sauvignon Blanc
► Charakterystyka szczepów
► Miejsca uprawy
► Degustacja i omawianie charakterystyki szczepów

4. Syrah, Grenache, Riesling
► Charakterystyka szczepów
► Miejsca uprawy
► Degustacja i omawianie charakterystyki szczepów

5.Regiony Winiarskie w Pozostałych krajach Europy
► Włochy
► Hiszpania
► Portugalia
► Niemcy
► Austria
► Węgry

6. Regiony Winiarskie w Nowym Świecie
► Australia
► Nowa Zelandia
► Chile
► RPA
► Argentyna

7. Wina wzmacniane oraz wina musujące
► Szampan
► Cava i Sekt
► Pozostałe wina musujące
► Porto i Sherry

► Czas trwania kursu: 8 godzin

► Ilość degustowanych win: 14

► Cena: 600 zł

Kwota obejmuje przygotowanie materiałów, przeprowadzenie szkolenia, obsługę degustacji oraz zakup wina i dodatków kulinarnych. Każdy z uczestników otrzymuje na własność materiały szkoleniowe.

Zapisy: monika@szkolasommelierow.com

Kurs poprowadzi Monika Bielka-Vescovi

Monika Bielka-Vescovi jest dyrektorem Szkoły Sommelierów i prezesem stowarzyszenia Kobiety i Wino, wykładowcą na Uniwersytecie Jagiellońskim w Krakowie w ramach przedmiotu enologia w Collegium Medicum, oraz na studiach podyplomowych „Wiedza o Winie. Media, rynek, kultura” w Collegium Civitas w Warszawie. Monika wykłada także w Podkarpackiej Akademii Wina w Jaśle. Dyplom sommelierski zdobyła w Denver Kolorado z International Sommelier Guild . Posiada także certyfikat WSET Diploma z londyńskiej szkoły Wine and Spirit Education Trust oraz tytuł Weinakadmieker z austriackiej Weinakademie Österreich. Monika jest dyplomowanym trenerem przygotowującym kandydatów do londyńskiego egzaminu wiedzy o winie WSET oraz Ambasadorem Stowarzyszenia Sommelierów Europejskich w Polsce jak również Ambasadorem wody Kinga Pienińska. W latach 2009, 2010 i 2016 karty win stworzone przez Monikę zdobyły prestiżowe nagrody amerykańskiego magazynu Wine Spectator. Monika zasiada jako juror na międzynarodowych konkursach winiarskich m.in. Vinoforum, Enoexpo i Galicja Vitis. Monika pisze również artykuły do pism branżowych i lifestylowych m.in. do Czasu Wina gdzie prowadzi rubrykę Kobiety i Wino, Lente i Kukbuk oraz serwisów internetowych jak Interia czy też blogów jak Kobieta i Wino. Jest ona także autorką książki Wstęp do Enologii występuje w audycjach radiowych m.in. w Radiowej Dwójce, Radiu Kraków, Radiu Pogoda i Radiu Kolor. Z okazji 25-lecia Twojego Stylu w ubiegłym roku została wyróżniona jako jedna z 25 kobiet inspirujących do sukcesu własnej firmy. Monika należy też do grona znanych ekspertek http://znaneekspertki.pl/