Winnica Chodorowa Seyval Blanc 2013
Winnica Chodorowa Seyval Blanc 2013
Obserwowałem, degustowałem, cierpliwie czekałem i w końcu nadszedł ten dzień. Winnica Chodorowa zakończyła proces rejestracji i rozpoczęła sprzedaż swoich win.
Najpierw krótko o winnicy. Powstała w 2012 r. i leży w miejscowości o tej samej nazwie – Chodorowa. Koło Gromnika. Koło Grybowa. To z pewnością nie rozwiewa wątpliwości geograficznych, dodam więc od razu – to Małopolska, jakieś 20 km od Nowego Sącza. Jest wspólnym projektem dwóch rodzin – Zbigniew Krzyżak zajmuje się uprawą i produkcją wina, a Grażyna Dudek szeroko pojętą działalnością handlowo-marketingową. Aktualnie na 1,4 ha (docelowo 3,5 ha) rosną m.in. seyval blanc, hibernal, johanniter, jutrzenka i solaris oraz rondo i regent. Co ciekawe, na terenie winnicy znajdują się także stare sady, z których pozyskiwane są jabłka na własny cydr.
Już przy okazji Dni Wina w Jaśle chwaliłem przemyślany dizajn etykiet i wygląd strony internetowej (warto zajrzeć!). Same wina też są bardzo dobrej klasy. Seyval Blanc 2013 ma bardzo aromatyczny bukiet pełny tropikalnych owoców, w smaku dominują odświeżające nuty cytrusa. Z uwagi na panującą aurę ciężko pisać o radości z picia schłodzonej butelki na tarasie, więc polecam je do zimnych przystawek i sałatek.
Warto sięgnąć także po Hibernala 2013 (35 zł)– tu w zapachu znajdziemy więcej nut kwiatowych, a w ustach sporo ziołowych akcentów i fajną goryczkę w końcówce, co predestynuje go nawet do poważniejszych posiłków. Kurczak z kolendrą i sosem cytrynowym? Dobry wybór. Podobnie jak zakup każdego z tych win.
(Podane ceny dotyczą zakupu w winnicy. W nieco wyższej cenie opisywane wina można znaleźć także na półkach supermarketu Rafa w Nowym Sączu).
Źródło wina: zakup własny autora.