Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Winicjatywa w Katalonii – fotorelacja

Komentarze

Winicjatywa znów w trasie! Po sukcesie naszej wycieczki dla Czytelników do Portugalii (marzec 2015) i Barolo (wrzesieļ 2015) wybraliśmy się tym razem do… Katalonii. Grupa 10 szczęśliwców pod kierunkiem naszego redaktora naczelnego – Wojciecha Bońkowskiego odwiedziła ojczyznę Barcelonę oraz cztery katalońskie apelacje – Cava, Alella, Montsant i Priorat.

W ciągu sześciu dni odwiedziliśmy dwanaście sławnych winiarni: Alta Alella, Gramona, Freixenet, Celler de Capçanes, Coca i Fitó, Acústic, Clos Mogador, Álvaro Palacios, Terroir al Límit, Mas Doix, Clos Figueres, Vall-Llach i Can Ràfols dels Caus.

Zwiedziliśmy 120-letnią winnicę Grenache – Espectacle i najsłynniejszą działkę w Hiszpanii – L’Ermitę. Wieczerzaliśmy w czołowych restauracjach regionu – w tym Nectari e Barcelonie (1* Michelina) oraz El Celler de l’Aspic i Sport w Falset, zdobywców I i II miejsca za najlepszą kartę win w Katalonii.

Taki program tylko z Winicjatywą! Następne wyjazdy – w 2017 roku: Toskania, Veneto, Dolina Rodanu…

01 Podróż rozpoczynamy od slowfoodowej restauracji Els Garrofers. © Wojciech Bońkowski
01 Podróż rozpoczynamy od slowfoodowej restauracji Els Garrofers. © Wojciech Bońkowski.
Spacer po Barcelonie. © Wojciech Bońkowski
Spacer po Barcelonie. © Wojciech Bońkowski.
10-Zwiedziliśmy także słynną bazylikę Sagrada Familia
10-Zwiedziliśmy także słynną bazylikę Sagrada Familia.
Wyjazdy z Winicjatywą to również gastronomiczne fajerwerki – tutaj w restauracji Nectari (1* Michelin). © Wojciech Bońkowski.
Wyjazdy z Winicjatywą to również gastronomiczne fajerwerki – tutaj w restauracji Nectari (1* Michelin). © Wojciech Bońkowski.
Kolacja na dachu z widokiem na barcelońską starówkę. © Wojciech Bońkowski.
Kolacja na dachu z widokiem na barcelońską starówkę. © Wojciech Bońkowski.
05-Wizyty w winiarniach to szansa na poznanie tajników produkcji wina. © Wojciech Bońkowski
05-Wizyty w winiarniach to szansa na poznanie tajników produkcji wina. © Wojciech Bońkowski.
04-Winnice w Alelli leżą nad samym morzem. © Wojciech Bońkowski
04-Winnice w Alelli leżą nad samym morzem. © Wojciech Bońkowski.
03-Cava leżakuje na osadzie w winiarni Alta Alella. © Wojciech Bońkowski.
03-Cava leżakuje na osadzie w winiarni Alta Alella. © Wojciech Bońkowski.
Picapoll – kataloński biały kruk.
Picapoll – kataloński biały kruk. © Wojciech Bońkowski.
07-Zgłebiamy tajniki metody szampańskiej. © Wojciech Bońkowski.
07-Zgłebiamy tajniki metody szampańskiej. © Wojciech Bońkowski.
Marketingowe pomysły we Freixenet. © Wojciech Bońkowski.
Marketingowe pomysły we Freixenet. © Wojciech Bońkowski.
Złota opaska uprawniająca do degustacji VIP. © Wojciech Bońkowski.
Złota opaska uprawniająca do degustacji VIP. © Wojciech Bońkowski.
Albert Jané z Acustic zabrał nas do winnicy. © Wojciech Bońkowski.
Albert Jané z Acustic zabrał nas do winnicy. © Wojciech Bońkowski.
Degustujemy do późnej nocy! © Wojciech Bońkowski.
Degustujemy do późnej nocy! © Wojciech Bońkowski.
Taaakie widoki. © Wojciech Bońkowski.
Taaakie widoki. © Wojciech Bońkowski.
100-letnie krzewy Carignan gdzieś w Prioracie. © Wojciech Bońkowski.
100-letnie krzewy Carignan gdzieś w Prioracie. © Wojciech Bońkowski.
Priorat to gleba łupkowa. © Wojciech Bońkowski
Priorat to gleba łupkowa. © Wojciech Bońkowski.
Winnica Espectacle – faktycznie spektakularna. © Wojciech Bońkowski.
Winnica Espectacle – faktycznie spektakularna. © Wojciech Bońkowski.
12-Audiencja u słynnego René Barbiera z Clos Mogador. © Wojciech Bońkowski
12-Audiencja u słynnego René Barbiera z Clos Mogador. © Wojciech Bońkowski.
Terroir al Limit – nowa gwiada Prioratu. © Wojciech Bońkowski.
Terroir al Limit – nowa gwiada Prioratu. © Wojciech Bońkowski.
Na naszej trasie nie mogło zabraknąć kultowego Vall-Llach. © Wojciech Bońkowski.
Na naszej trasie nie mogło zabraknąć kultowego Vall-Llach. © Wojciech Bońkowski.
Wizyta w najsłynniejszej winnicy w Prioracie – L’Ermita. © Wojciech Bońkowski.
Wizyta w najsłynniejszej winnicy w Prioracie – L’Ermita. © Wojciech Bońkowski.
…i pijemy pochodzące z niej wino. © Wojciech Bońkowski.
…i pijemy pochodzące z niej wino. © Wojciech Bońkowski.
W drodze powrotnej zatrzymujemy się w nadmorskim kurorcie Sitges. © Wojciech Bońkowski.
W drodze powrotnej zatrzymujemy się w nadmorskim kurorcie Sitges. © Wojciech Bońkowski.
Drużyna Winicjatywy w niesamowitej winiarni Cans Ràfols. © Wojciech Bońkowski.
Drużyna Winicjatywy w niesamowitej winiarni Cans Ràfols. © Wojciech Bońkowski.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.

  • ac

    Panie Redaktorze, może jakaś recenzja L’Ermita ’97?

    • Wojciech Bońkowski

      ac

      Bardzo proszę: świetne, ale niewarte swojej ceny 420€. W szczycie możliwości dziś, ale może jeszcze parę lat poleżeć.

      • ac

        Wojciech Bońkowski

        W takim razie wstrzymam się z zakupem ;)

  • rurale

    A Terroir al Limit? Co sądzisz o tych winach? Pisałeś już o nich?

    • Wojciech Bońkowski

      rurale

      Bardzo dobre wina. Degustowałem na ProWeinie i teraz na miejscu. Białe ciekawe do świetnych, czerwone świetne do wybitnych. Niestety wysokie ceny dwóch czołowych etykiet – Tosses i Manyes (150€). Ale w zupełności można się zadowolić średnią półką – Arbossar i Dits del Terra po 50€. Z pewnością aktualnie w pierwszej piątce Prioratu.