Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb.

Zapisz się do naszego newslettera!

Dowiedz się przed innymi o najlepszych winach, promocjach i degustacjach.

Opuść stronę

Polub nas na Facebooku! Bieżące informacje, ciekawostki i konkursy.

#Wideo: jakie wino do burgera?

Komentarze

Jakie wino do burgera? Klasycznego wołowego, cheeseburgera, ale też do fiszburgera, burgera wegańskiego z cieciorki czy innych zwariowanych kompozycji?

Każdy hipster zadawał sobie to pytanie wiele razy. Dlatego przychodzimy z pomocą! Wraz z 4Senses.tv odwiedziliśmy trzy kultowe warszawskie burger bary i spróbowaliśmy, jaki wino smakuje tam najlepiej! Zobaczcie sami:

Materiał powstał w ramach kampanii edukacyjnej o winach kalifornijskich – płatnego zlecenia California Wines Polska.

Komentarze

  • JustynaSabina

    Świetny materiał!

  • kielon

    Jako że jadam prawdziwe burgery (znaczy z mięchem) to tradycyjnie popijam do nich jakieś Chianti, bordoksa czy nowoświatowe shirazy. Podobną strategię przyjmuję przy kebabach. BTW, będzie odcinek o winie i kebsach? ;)

  • Następny odcinek będzie o drożdżówkach ;-)

    PS Chianti ????

  • kielon

    Wiem że to brzmi dziwnie ale czasem otworzę w tym celu jakieś Classico. Oczywiście mięso nie może być wtedy mocno doprawione i nie należy przesadzać z dodatkami ;)

  • Jaaa. Sutter Home i Barefoot :) Dobrze, że nie poszło: Hmm, do tego burgera sugerujemy SB Sutter Home do nabycia w każdym sklepie w miejscowości powyżej 5 mieszkańców :). Szkoda, że tak to poszło – bo nie wiem, czy primitivo z Apulii to byłby jeszcze dobry kompan do burgera.

  • kielon

    Ostatnio na listę win do burgera dopisałem Menhir Salento CalaMuri. Co prawda nie Apulia ale po sąsiedzku. Tylko trzeba uważać żeby nie przedobrzyć, rocznik który piłem miał 15,5 volt ;) Da radę nawet z sosami barbecue.

  • Dlaczego nie? Chodzi o to, żeby wino było maksymalnie owocowe i intensywne, ale bez gorzkiej taniny.

  • Marek

    Oprócz Zinfandela, Amerykanie do wołowych burgerów ( grillowanych) bardzo chetnie piją również kalifornijski Cabernet Sauvignon. Sam czytałem relacje w internecie z domowych przyjęć podczas których do robionych w domu grillowanych hamburgerów pito drogie kultowe Cabernety po kilkaset dolarów za butelkę. Akurat to mi się u Amerykanów podoba, że np. bogaci kolekcjonerzy otwierają drogie wina do prostych i smacznych dań codziennej amerykańskiej kuchni.

  • Pić można co się chce. My skupiliśmy się na tym co najlepiej pasuje ;-)

    Cabernet jest OK, byle nie za cierpki, bo akurat do burgera – szczególnie napakowanego dodatkami – tanina nie jest potrzebna.

  • Marek

    Dlatego myśle że GCC z Bordeaux do hamburgera mniej by pasowało ( chociaż pewnie też) niż kalifornijski Cabernet. Chciałem tylko w swoim komentarzu zaznaczyć, że w Stanach nie ma takiego zadęcia czy namaszczenia jeśli chodzi o dobieranie drogich butelek do jedzenia jak u nas w Europie, wystarczy dobry hamburger grillowany na dymie, nie potrzeba od razu wołowiny al la Wellington czy polędwicy w sosie berneńskim

  • Radek Rutkowski

    Też mnie zdziwił dobór win, może „artykuł sponsorowany”? :) Ja wiem, że burger to nie jest polędwica Wellington, ale można do tego wypić nawet coś z Biedry za 15 zł i będzie lepiej…

  • Tak materiał powstał we współpracy z California Wines Polska (tak jak napisaliśmy w stopce i napisach końcowych filmu). Natomiast konkretne butelki wybraliśmy sami.

  • Radek Rutkowski

    Wszystko zależy od budżetu – ja mógłbym Brunello popijać do parówek, gdyby mnie było stać ;).

  • Radek Rutkowski

    A, czyli się zgadza, nie zauważyłem, bo film przeglądałem dość pobieżnie (jestem zwolennikiem słowa pisanego, stety).