Sommer Cabernet Blanc 2012
Weingut Sommer Pfalz Cabernet Blanc 2012
Odkryłam to wino przy okazji wizyty w Jung & Lecker. To była moja pierwsza wizyta! Tak, wiem, trochę czasu zajęło mi dotarcie do tego świetnego wine baru, ale na Emilii Plater zawsze kroki swoje kierowałam raczej do Mandali, gdyż hinduskie zapachy są w stanie wprowadzić mnie w stan transowy.
Tym jednak razem cel był z góry założony i nie dałam się zwieść zapachom z naprzeciwka. Moja determinacja została nagrodzona świetnymi przystawkami, dobrym Rieslingiem, porządnym Spätburgunderem i tym niezwykle soczystym i przyjemnym Cabernet Blanc właśnie.
Co to za dziwadło, spytacie? Otóż jest to cabernet sauvignon skrzyżowany z tajemniczą odmianą wyjątkowo odporną na choroby – podejrzewa się, że może to być znany przez naszych rodzimych winiarzy maréchal foch, ale sam twórca szczepu milczy. Krzyżówkę wyhodowano w Szwajcarii, jak dotąd najwięcej hektarów upraw – aż siedem! – dochrapała się w Niemczech. Warto zakupić butelkę z czystej ciekawości. Na dodatek zapewniam, że nie sprawi Wam żadnej przykrości. Ma świetny, intensywny aromat czarnego bzu, niezłą kwasowość, trochę cukru. Dobra flaszka.
Jeśli kupicie ją do wypicia na miejscu, koniecznie zamówcie do niej marynowaną dynię! Boskie połączenie! (56 zł na wynos, kupisz w Jung & Lecker w Warszawie oraz przez internet).
Źródło wina: zakup własny autora.