Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb.

Zapisz się do naszego newslettera!

Dowiedz się przed innymi o najlepszych winach, promocjach i degustacjach.

Opuść stronę

Polub nas na Facebooku! Bieżące informacje, ciekawostki i konkursy.

Korrell Weisser Burgunder 2015

Komentarze

01

Weingut Korrell Johanneshof Nahe Weisser Burgunder 2015

Co jakiś czas za pomocą kolejnego wina przekonujemy, że Niemcy nie tylko Rieslingiem stoją. Dziś kolejny przyczynek – a nawet trzy. Tym razem od warszawskiego importera Jung & Lecker. Przypominam, od pewnego czasu ten sklep i restaurację znajdziecie w nowej lokalizacji – na Krakowskim Przedmieściu.

Zacznijmy od w miarę popularnego tematu, jakim jest Weissburgunder (Pinot Blanc). Ten konkretny przyszedł na świat w Weingut Korrell (region Nahe). To jedno z najlepszych niemieckich win z tego szczepu, jakie piłem w ostatnim czasie. Świeże, z dominantą cytrusów i jabłecznej skórki, z wyraźną, ale dobrze zbalansowaną kwasowością. Świetne wino, które pokazuje klasę już teraz, a za pół roku będzie jeszcze lepsze (52 zł). ♥♥♥+

03

Teraz robi się już trochę trudniej. Uważa się że szczep Elbling przybył na tereny współczesnych Niemiec wraz z Rzymianami, mniej więcej 2 tys. lat temu. Miał moment w swojej historii, gdy zajmował znaczne połacie niemieckich (a także luksemburskich) winnic, z czasem jednak popadł w zapomnienie, zastąpiony przez bardziej atrakcyjne i rentowne szczepy. Elbling nie jest najłatwiejszy w odbiorze – jest do bólu wytrawny, z ostrą jak brzytwa kwasowością. Winnicy Franzen udało się go jednak choć trochę okiełznać. Kwasowość nadal wysoka, ale pojawiają się ciekawe akcenty kredowe, białe kwiaty i nuty młodego jabłka. Ponieważ trwa zima, trudno polecać go mocno schłodzonego w ramach orzeźwienia – sugeruję próbować go przy okazji posiłku, delikatna ryba wydaje się być dobrym towarzystwem (56 zł). ♥♥♥

02

Najbardziej tajemniczym szczepem dzisiejszej recenzji jest Cabernet Blanc, choć nie jest debiutem na naszych łamach – polecała go już Iza Kamińska. Po trzech latach od tamtej próby mamy na rynku nadal tego samego producenta, ale w nowym roczniku, z nową etykietą i równie intrygującą zawartością. W aromacie wyczuwalny czarny bez, pojawia się też trochę nut trawiastych i ziół, a całość ma całkiem dobrą strukturę. Mógłbym napisać: „warto spróbować przynajmniej raz w życiu”, ale uważam, że można częściej (65 zł). ♥♥♥

Wina nabyć można w warszawskim sklepie Jung & Lecker.

Źródło win: próbowane na degustacji zorganizowanej przez Niemiecki Instytut Wina.

Komentarze

  • Kuba

    Dla mnie to Pinot mocno przeciętne. Landrynkowe, nieco wodniste i z wyczuwalnym cukrem resztkowym (to akurat kwestia gustu). Podstawowe i poprawne.

  • Jeszcze lepszą są Rieslingi od Weingut Korrell, już podstawowy jest świetny – http://naszswiatwin.pl/junglecker-degustacja-nowosci/

  • Łukasz

    Polecam spróbować Grauburgundera od Neissa z Palatynatu. Wapienne siedlisko i ekologiczna ręczna robota. Kawał dobrego burgunda za 45 zł w sklepach Winestory.

  • Ewa Wieleżyńska

    A reislingi od Korrella też świetne. Ten za 52 zł to według mnie jeden z najlepszych w niższej cenie na rynku.