Riesling Sekt Trocken
Weingut am Kaiserbaum Riesling Sekt Trocken
Lato w pełni, nic tylko gasić pragnienie dobrze schłodzonym, białym winem. Ostatnio regularnie sięgam po rieslingi, dziś też kilka słów o Weingut am Kaiserbaum czyli niemieckich nowościach z Palatynatu w portfolio Whisky and Wine Place.
Winnicę od 1980 prowadzi rodzina Hundinger, która przez te lata dorobiła się 17 ha obsadzonych winoroślą.
Z szerokiej oferty powstających tam win miałem okazję spróbować czterech białych reprezentantów:
Riesling Sekt Trocken (89 zł) ma przyjemne musowanie, kremową teksturę, przyjemny owoc i szczypiącą w język, odświeżającą kwasowość. Znakiem charakterystycznym są przewijające się akcenty naftowe, które dodatkowo „robią robotę”. Można wznosić toasty, pić na kocu, albo podawać do słonych przekąsek. ♥♥♥
Riesling feinherb 2014 to przedstawiciel trendu hedonistycznego, który ostatnio opisywał zarówno Wojtek Bońkowski jak i ja. Litrowa butelka ma to do siebie, że zawiera więcej wina, w tym przypadku pełnego cytrusów, brzoskwiń i gruszek, a delikatny cukier resztkowy sprawia, że pije się je jeszcze przyjemniej. Zwłaszcza, że słodkie nuty dobrze równoważy kwasowość. Lekkie, łatwe i niebezpiecznie smaczne (45 zł/ 1litr). ♥♥♥
Nazwa szczepu Pinot Gris w języku niemieckim brzmi jak gardłowy rozkaz na polu bitwy, na szczęście do próbowania Grauburgundera 2013 (55 zł), nie potrzeba szczególnej komendy. Białe kwiaty, owoce cytrusa, zwiewna struktura i wyraźna kwasowość sprawiają, że warto połączyć je z łososiem, skorupiakami czy kurczakiem w ziołach. ♥♥♡
Chętnie sięgnąłbym także po Rosenbühl Blanc de Noir 2013 (59 zł). Podoba mi się jego dojrzała struktura, ciekawy miks aromatów (cytrusy, jagody, ziołowe akcenty) i dobra równowaga. Jest w tym winie coś intrygującego, warto sięgnąćdo niego po wędzonego łososia albo kremową zupę (dyniową lub dla odważnych – pieczarkową) i cieszyć się tym połączeniem. ♥♥♥
Importerem jest Whisky and Wine Place, wina do nabycia w sklepie firmowym w Warszawie lub wysyłkowo poprzez kontakt z importerem.
Źródło wina: próbowane na degustacji zorganizowanej przez importera.