Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Somm&Chef Dinner ’15 – pierwsza Gala Winicjatywy

Komentarze

W sobotę 17 października Winicjatywa zorganizowała swą pierwszą galę – Somm & Chef Dinner ’15. W pięknych wnętrzach Pałacu Sobańskich i restauracji Amber Room bawiło się ponad 100 gości. Ideą imprezy było pokazanie autorskich dań czołowych polskich szefów kuchni w towarzystwie wybitnych win. Ale także z najwyższego poziomu serwisem, który oprócz zespołu Amber Roomu zapewnili sommelierzy ze Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.

Somm & Chef Dinner '15 Gala Winicjatywy oświetlenie
Gdyby ktoś nie mógł trafić to pomogliśmy! © Paweł Kula.
Somm & Chef Dinner '15 Gala Winicjatywy San Leonardo
Dzień rozpoczął się od degustacji komentowanych – San Leonardo 2000–2008… © Wojciech Bońkowski
Somm & Chef Dinner '15 Gala Winicjatywy seminarium Felsin
Sławomir Chrzczonowicz opowiadał o winach toskańskich Fèlsina. © Paweł Kula.
Somm & Chef Dinner '15 Gala Winicjatywy seminarium Belondrade
…a Jean Belondrade zaprezentował swoje arcydzieła z Ruedy. © Paweł Kula.

W ramach Salonu Degustacyjnego 12 importerów zaprezentowało blisko 50 znakomitych win:

Atlantika
Centrum Wina
DELiWINA
Dom Szampana
El Catador
Kondrat Wina Wybrane
Mielżyński
Partner Center
The Fine Food Group
Vini e Affini
Vininova
Wines United
Winkolekcja

Somm & Chef Dinner '15 Gala Winicjatywy Partner Center
Partner Center gotów do Salonu Degustacyjnego. © Paweł Kula.
Somm & Chef Dinner '15 Gala Winicjatywy Felsina
Niedawny debiut w katalogu Winkolekcji. © Paweł Kula.
Somm & Chef Dinner '15 Gala Winicjatywy Bollinger Bond Spectre
Na początek kolacji przedpremierowe spotkanie z Duchem. © Paweł Kula.
Somm & Chef Dinner '15 Gala Winicjatywy Marek Kondrat Bieńczyk
Spotkanie w gronie przyjaciół. © Paweł Kula.
Somm & Chef Dinner '15 Gala Winicjatywy stół
Zapraszamy do stołu! © Paweł Kula.
Somm & Chef Dinner '15 Gala Winicjatywy silver service
Silver service! © Paweł Kula.
Somm & Chef Dinner '15 Gala Winicjatywy kieliszki
Sommelierska elita potrafi i tak. © Paweł Kula.
Somm & Chef Dinner '15 Gala Winicjatywy Domaine de Chevalier
„Tylko najlepsze jest wystarczająco dobre”. © Paweł Kula.
Somm & Chef Dinner '15 Gala Winicjatywy Jean Belondrade
Gość honorowy Gali – Jean Belondrade z winiarni Belondrade y Lurton. © Paweł Kula.
Somm & Chef Dinner '15 Gala Winicjatywy Anselmo Guerrieri Gonzaga
Gościem honorowym był także Anselmo Guerrieri Gonzaga z Tenuta San Leonardo. ©
Somm & Chef Dinner '15 Gala Winicjatywy Adam Tomczak
Adam Tomczak, kapitan drużyny sommelierów z Poznania. © Paweł Kula.
Somm & Chef Dinner '15 Gala Winicjatywy szefowie kuchni
Galowi szefowie kuchni: od lewej Robert Skubisz, Marek Flisiński, Mateusz Wichrowski, Krzysztof Rabek, Paweł Oszczyk. © Paweł Kula.

Każdy z szefów kuchni zaprezentował jedno autorskie danie. Trzy zespoły sommelierskie zaproponowały do każdego dania trzy różne wina, a zadaniem publiczności był wybór ulubionego połączenia.
Oto prezentowane wina i wyniki głosowania publiczności:

Somm & Chef Dinner '15 Gala Winicjatywy foie gras
Assiette z foie gras, jabłka, jeżyny, pestki dyni – Mateusz Wichrowski / Brasserie Warszawska. © Paweł Kula.

1. Winnica Turnau Solaris 2014 – 49 głosów
2. Schieferkopf Alsace Riesling Buehl 2012 – 14 głosów
3. Zenato Lugana Riserva Sergio Zenato 2013 – 36 głosów

Somm & Chef Dinner '15 Gala Winicjatywy risotto z ziemniaka
Risotto z ziemniaka z kawiorem z polskiego jesiotra – Marek Flisińsi / Water & Wine. © Agata Godlewska.

4. Belondrade y Lurton Rueda 2013 – 38 głosów
5. Soalheiro Vinho Verde Alvarinho Primeiras Vinhas 2014 – 35 głosów
6. Eugenio Rosi Anisos 2010 – 26 głosów

Somm & Chef Dinner '15 Gala Winicjatywy Sandacz, seler, ogórek, oliwa koperkowa - Robert Skubisz / Amber Room
Sandacz, seler,
ogórek, oliwa koperkowa –Robert Skubisz / Amber Room. © Paweł Kula.

7. Domæne Wachau Grüner Veltliner Smaragd Achleiten 2012 – 35 głosów
8. Domaine de Chevalier Pessac-Léognan Grand Cru Classé Blanc 2011 – 29 głosów
9. Ata Rangi Martinborough Sauvignon Blanc 2012 – 34 głosów

Somm & Chef Dinner '15 Gala Winicjatywy kaczka
Pieczona w kminku kaczka Challans, pietruszka duszona w burbonie i sos jeżynowo-imbirowy – Paweł Oszczyk / La Rôtisserie. © Paweł Kula.

10. Château Kirwan Margaux Grand Cru Classé 2008 – 20 głosów
11. Bressan Schioppettino 2007 – 41 głosów
12. Tenuta San Leonardo 2008 – 39 głosów

Somm & Chef Dinner '15 Gala Winicjatywy Bressan Schioppettino
Bressan Schioppettino do kaczki – najbardziej ryzykowne połączenie. © Paweł Kula.
Czekolada Valrhona, gruszka, migdały i wanilia – Krzysztof Rabek / Odette. © Paweł Kula.
Czekolada Valrhona, gruszka, migdały i wanilia – Krzysztof Rabek / Odette. © Paweł Kula.

Do tego dania podano Graham’s Tawny Porto 20 Years Old.

Somm & Chef Dinner '15 Gala Winicjatywy Piotr Kamecki
Pewnych rzeczy się nie zapomina. © Paweł Kula.
Somm & Chef Dinner '15 Gala Winicjatywy Zbigniew Turnau
Sensacyjnym ulubieńcem publiczności okazał się Solaris z Winnicy Turnau – na zdjęciu Zbigniew Turnau. © Paweł Kula.
Somm & Chef Dinner '15 Gala Winicjatywy podium
Wszyscy bohaterowie wieczoru przed ogłoszeniem wyników. © Paweł Kula.
Somm & Chef Dinner '15 Gala Winicjatywy Adam Pawłowski MS
Nagrodę publiczności dla najlepszej drużyny sommelierów wręczył jedyny polski Master Sommelier – Adam Pawłowski. © Paweł Kula.
Somm & Chef Dinner '15 Gala Winicjatywy zwycięscy sommelierzy
Bezapelacyjnie wygrali sommelierzy z Poznania! © Paweł Kula.
Somm & Chef Dinner '15 Gala Winicjatywy sommelierzy afterparty
…ale było to święto wszystkich sommelierów. © Paweł Kula.
Somm & Chef Dinner '15 Gala Winicjatywy whisky afterparty
Po dobrej imprezie należy się afterek – na przykład ze świetną whisky. © Paweł Kula.
Somm & Chef Dinner '15 Gala Winicjatywy Porto 1972
…albo z Graham’s Single Harvest Port 1972. © Paweł Kula.
Somm & Chef Dinner '15 Gala Winicjatywy drużyna Winicjatywy
Drużyna Winicjatywy w komplecie. © Paweł Kula.

A poniżej kilka spontanicznych opinii naszych gości:

Kompletny odjazd! Oldboye serwują, mistrze maszerują, czyli W15 – obłędna kolacja Winicjatywy

Gratuluję całemu zespołowi. A wspaniałym Szefom Kuchni i głównym bohaterom wydarzenia Sommelierom – brawo. Piliśmy Wasze zdrowie.

Świetne wina i doskonała obsluga… Świetna impreza… Najlepsi z najlepszych… Awesome time!… Nie wiem jak @Winicjatywa zgromadziła tak wybitne wina, ale budziło to podziw.

Spotykamy się za rok o tej samej porze!

Sponsorami i partnerami Gali był Klub Polskiej Rady Biznesu – Pałac Sobańskich i Restauracja Amber Room, Stowarzyszenie Sommelierów Polskich, Cisowianka Perlage, Nespresso, Sar Serwis, Gastro Magic, Mondial Assistance, Food Service, Magazyn Usta, Whisky & Wine Place.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.

  • Otwarcie zazdrosny

    Gratuluję udanej gali! Zasłużona nagroda za ciężką pracę polegającą na konieczności picia win „pijalnych”, które na gali nie miały szansy się pojawić.
    Aż dziw, że nie ma jeszcze komentarzy! Może z zazdrości, że zabawa odbyła się w najlepszym, czyli własnym, towarzystwie?

    • Wojciech Bońkowski

      Otwarcie zazdrosny

      Trochę większym niż własne, ale faktycznie małym – bo takiej jakości nie da się zaoferować 400 osobom. Na Salon Degustacyjny i seminaria mógł jednak przyjść każdy. Pozdrawiam.

      • Sherlock

        Wojciech Bońkowski

        Jak to się nie da???!!! A Wesele w Kanie Galilejskiej to co?
        Ew. wg św. Jana 2. 9 – 11 „A gdy starosta weselny skosztował wody, która stała się winem – nie wiedział bowiem, skąd ono pochodzi, ale słudzy, którzy czerpali wodę, wiedzieli – przywołał pana młodego i powiedział do niego :Kazdy człowiek stawia najpierw dobre wino, a gdy sie napiją, wówczas gorsze. Ty zachowałeś dobre wino aż do tej pory. Taki to początek znaków uczynił Jezus w Kanie Galilejskiej.”

        DA SIĘ, PO PROSTU TRZEBA WIEDZIEĆ KOGO ZAPROSIĆ I WTEDY STRACZY;-)

        • Wojciech Bońkowski

          Sherlock

          Ale tam każde kolejne wino było gorsze aż trzeba było cudu żeby dało się dalej pić. A u nas odwrotnie – wszyskie były wspaniałe i nawet woda była grand cru.

          • Sherlock

            Wojciech Bońkowski

            A, czyli błogoslawieństwo było od początku, czyli „po owocach ich poznacie”;-) wszystko jasne:-) Pozdrowienia:-)

          • Wojciech Bońkowski

            Sherlock

            Bez błogosławieństwa takiej imprezy do szczęśliwego końca nie da się przeprowadzić. Ahoj

          • JM

            Wojciech Bońkowski

            Panie Redaktorze -Wino w Kanie Galilejskiej po prostu się skończyło, stąd zamiana wody w wino…A ono okazało się równie dobre:)
            ps. Proszę mi powiedzieć jak wyglądał przekrój roczników San Leonardo.W jakiej formie były 2000-2002 (nie zdziwię się jeżeli nadal przed szczytem),a jak pozostałe? Mam parę butelek 2007 i nie zamierzam otwierać przez najbliższe parę lat.

            Kiedy proponuje Pan otwierać degustowane roczniki?

            Pozdrawiam
            JM

          • Wojciech Bońkowski

            JM

            San Leonardo będzie bohaterem osobnego tekstu. Notabene w roczniku 2002 San Leonardo nie powstało.

          • JM

            Wojciech Bońkowski

            Świetnie.

  • Sebastian Zdegustowany Bazylak

    Gratulacje. Mam nadzieję, że w przyszłym roku „śmiertelnicy” załapią się choć na przekąski od szacownych szefów :)

  • Fan

    Szkoda, ze Gesslerowa nie gotowała… :-(

  • Krzysztof Majer

    Gratulacje.