Rucahue Sauvignon Blanc 2012
Rucahue Itata Valley Estate Sauvignon Blanc 2012
Może pisząc o prostych, białych winach, które nie wymagają kontemplacji i świetnie orzeźwiają, przyśpieszy się nadejście wiosny? W każdym razie będę się trzymał tego planu, a to wino (czy raczej wina) może kogoś przekona do podwyższenia temperatur.
Viña Rucahue nie jest nowością na naszym rynku, oferta tego producenta jest dość szeroko dostępna zarówno w sklepach specjalistycznych jak i supermarketach (jak np. Leclerc). Estate jest linią podstawową, taką właśnie do picia na co dzień. Beczki tu nie ma (w użyciu jedynie kadzie stalowe), więc to co często bywa męczące w innych chilijskich winach z niższej półki cenowej – intensywne aromaty dębu albo jego imitacji (wiórów dębowych) – tu na szczęście nie występuję. Zastąpiły je żywe, świeże owoce – oczywiście różne w zależności od szczepu. Smaczną wersję z udziałem owocu czerwonego opisywał już Wojtek Bońkowski tutaj, ja dziś dorzucam cytrusy i aromaty kwiatowe w sauvignon blanc, a dodatkowo jabłka w chardonnay. Oba wina młode i w tej samej, świetnej cenie. Oba bardziej na lato niż do wielkanocnych potraw, choć pewnie i tam znalazłyby swoje miejsce. Do picia i niezastanawiania się.
Importer: Waldipol, cena w sklepie internetowym – 21,89 zł, wino dostępne w supermarketach i sklepach specjalistycznych.
Źródło win: próbowane na degustacji publicznej.