Ronco Severo Pinot Grigio 2012
Ronco Severo Venezia Giulia Pinot Grigio 2012
Wina długo macerowane na skórkach (koncept wyjaśniamy tutaj) nie pozostawiają nikogo obojętnym. Można je kochać jak Janicki lub nienawidzić jak niektórzy sędziowie w konkursach winiarskich – innej opcji nie ma. Oczywiście stoję po stronie mego krakowskiego druha, choć cenię, gdy winiarz nie wystrzelił się w kosmos razem z procesem produkcji i próbowany napój wciąż jest winem.
Pinot Grigio 2012 od niezwykle utalentowanego producenta z Friuli – Ronco Severo, było macerowane na skórkach prawie 2 miesiące (spontanicznie, bez kontroli temperatury), a następnie dojrzewało w beczkach przez blisko dwa lata. Wino jest niesamowicie aromatyczne – od świeżych owoców przez nuty orzechów i migdałów, kwiaty akacji, siano, z czasem suszone owoce i wędzone śliwki. Towarzyszy im wyraźne, ale absolutnie nieprzesadzone taniny i świetna kwasowość. Dla mnie to wino wybitnie kontemplacyjne, któremu nie przeszkodzę żadnym posiłkiem, inni znajdą dla niego zastosowanie przy daniach głównych, a taki Norbert Dudziński, sommelier restauracji Tamka 43 podaje je do deserów (o wymownym składzie: rabarbar, hibiskus, werbena) i też zachwyca wszystkich. Czyli jednak wino uniwersalne. Jak za te emocje i ten potencjał starzenia, cena niewygórowana – 139 zł. Mój osobisty faworyt – ♥♥♥♥
Importerem jest Moja Italia. Wino najlepiej nabyć w drodze kontaktu mailowego/telefonicznego, można je także zakupić w restauracjach Tamka 43, Sztuczka i Basico.
Źródło wina: próbowane na degustacji publicznej.