Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Ronco Severo Pinot Grigio 2012

Komentarze
Dzieci, nie róbcie tego w domu.
Dzieci, nie róbcie tego w domu.

Ronco Severo Venezia Giulia Pinot Grigio 2012

Wina długo macerowane na skórkach (koncept wyjaśniamy tutaj) nie pozostawiają nikogo obojętnym. Można je kochać jak Janicki lub nienawidzić jak niektórzy sędziowie w konkursach winiarskich – innej opcji nie ma. Oczywiście stoję po stronie mego krakowskiego druha, choć cenię, gdy winiarz nie wystrzelił się w kosmos razem z procesem produkcji i próbowany napój wciąż jest winem.

Pinot Grigio 2012 od niezwykle utalentowanego producenta z Friuli – Ronco Severo, było macerowane na skórkach prawie 2 miesiące (spontanicznie, bez kontroli temperatury), a następnie dojrzewało w beczkach przez blisko dwa lata. Wino jest niesamowicie aromatyczne – od świeżych owoców przez nuty orzechów i migdałów, kwiaty akacji, siano, z czasem suszone owoce i wędzone śliwki. Towarzyszy im wyraźne, ale absolutnie nieprzesadzone taniny i świetna kwasowość. Dla mnie to wino wybitnie kontemplacyjne, któremu nie przeszkodzę żadnym posiłkiem, inni znajdą dla niego zastosowanie przy daniach głównych, a taki Norbert Dudziński, sommelier restauracji Tamka 43 podaje je do deserów (o wymownym składzie: rabarbar, hibiskus, werbena) i też zachwyca wszystkich. Czyli jednak wino uniwersalne. Jak za te emocje i ten potencjał starzenia, cena niewygórowana – 139 zł. Mój osobisty faworyt – ♥♥♥♥

To białe wino! © uncorkedinitaly.com.
To białe wino! © uncorkedinitaly.com.

Importerem jest Moja Italia. Wino najlepiej nabyć w drodze kontaktu mailowego/telefonicznego, można je także zakupić w restauracjach Tamka 43, Sztuczka i Basico.

Źródło wina: próbowane na degustacji publicznej.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.

  • Hieronim

    „Wino najlepiej nabyć (…), można go(!) także kupić…” Czy oby na pewno tak??

    • Wojciech Bońkowski

      Hieronim

      Dzięki za poprawkę.

  • Michał

    Wino świetne, jednak nie pomarańczowe.

    Z dwóch szczepów, z czego jednym z nich jest właśnie pinot grigio, robi się wina miedziane. Można trzymać się „ram” i mówić, że białe wino na skórkach to wino pomarańczowe, jednak nie w 100%.

    • Wojciech Bońkowski

      Michał

      No ale tu mamy coś więcej niż wino miedziane. W miedzianym kontakt ze skórkami jest krótki (kilka godzin) a technika produkcji analogiczna do wina różowe.

      2 miesiące maceracji to jest jednak książkowe wino pomarańczowe.

  • Peyotl

    „rabarbar, hibiskus, werbena” – to ma być deser? Dziękuję. Deser to jest: ciastko, lody, krem (ciastko z kremem a jakże, lody-lody, krem brulee albo tera misiu). Świat zmierza ku upadkowi….