Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Godello Bolo 2013

Komentarze
Rafael Palacios Valdeorras Godello Bolo 2013
Gruszka z solą.

Rafael Palacios Valdeorras Godello Bolo 2013

Jestem pod niezmiennym wrażeniem importera El Catador. Jego właściciele mają po prostu świetny gust. Smakuje mi się praktycznie wszystko, co postawią na półki, a przecież do wielu win z Hiszpanii mam stosunek sceptyczno-ambiwalentny. W dodatku większość cen jest dla odbiorcy bardzo przyjazna. A już zupełnie rewelacyjne są w El Catador wina z Galicji. Ten region, znany w Polsce przelotnie tylko z Albariño, jest ukrytym diamentem Hiszpanii. Polecałem Wam już cudowne Eira dos Mouros oraz Gomariz, a dziś pora na przystępne 100% Godello.

Ten szczep faktycznie wyrasta na iberyjską rewelację. Ma więcej mocy i konkretu niż Albariño, rośnie w górach, wdycha bryzy znad morza i gorące powietrze z interioru – wychodzi z tego rzadkie połączenie ciała i świeżości, słodyczy i soli. Swego czasu zawitał nawet na półki Biedronki (Pagos del Galir to była jedna z najlepszych butelek w historii dyskontu), ale wciąż jest go w Polsce mało. No więc chwytajcie Bolo 2013 od znanego winiarza Rafaela Palaciosa (tak, z tych Palaciosów od Riojy i Prioratu), zachwycające kwaskowatą gruszką posypaną morską solą, wino jeszcze w drożdżowych pieleszach, ale pięknie rozwijające się w kieliszku, wprost rewelacyjne do słodkawego smaku owoców morza. Chwytajcie, bo jest to też cenowa okazja – 45 zł. Dostępne w sklepach El Catador na Saskiej Kępie, Rozbrat i Kopernika w Warszawie oraz przez sklep internetowy.

Źródło wina: nadesłane do degustacji przez importera.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.