#Polscy winiarze: Marcin i Barbara Płochoccy
Marcin i Barbara Płochoccy
Łączą pracę zawodową z prowadzeniem Winnicy Płochockich, ale chcieliby zająć się tylko uprawą winorośli i produkcją wina w jak najkrótszym czasie. Marcin już ponad 50% czasu poświęca winiarstwu.
Dlaczego wino?
Bo każda butelka niesie za sobą zapowiedz przygody i daje tak potrzebną przyjemność bardzo wielu osobom.
Najtrudniejsze w produkcji wina w Polsce jest…
Konieczność łączenia winiarstwa z zarabianiem na życie w innej aktywności zawodowej.
Pracę polskiego winiarza ułatwiłoby…
Uregulowania prawne przystosowane do skali przedsięwzięcia, np. możliwość sprzedaży bezpośrednio do sklepów czy restauracji bez wszystkich formalności i wymogów związanych z uzyskaniem zezwolenia na obrót hurtowy winem.
Gdyby nie w Polsce, robilibyśmy wino w…
Chorwacji.
Nasze winiarskie marzenie to…
Medal dla Rieslinga z Winnicy Płochockich na poważnym konkursie międzynarodowym.
Przyszłość polskiego wina to…
Autentyczność, lokalność, uczciwość i własna tożsamość.