Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb.

Zapisz się do naszego newslettera!

Dowiedz się przed innymi o najlepszych winach, promocjach i degustacjach.

Opuść stronę

Polub nas na Facebooku! Bieżące informacje, ciekawostki i konkursy.

Pig’s Nose Scotch Whisky

Komentarze

Pig's Nose Scotch Whisky

Pig’s Nose Scotch Whisky

Wakacje trwają w najlepsze, więc jak rapował klasyk „…jest słońce, piwo, kobiety i plaża…”. Mam nadzieję, że mimo wszystko o whisky ktoś jeszcze pamięta. Szczególnie, że zbliża się II Festiwal Whisky w Jastrzębiej Górze.

Ze względu na pogodę latem częściej dorzucamy lód do naszej szklanki, a jak lód – to najpewniej whisky mieszana (blended). Podtrzymując niezobowiązująca atmosferę proponuję sięgnąć po róż, różowego prosiaka.

Pig’s Nose ze względu na wygląd powinna być skazana na sukces, przynajmniej wedle teorii o wyższym potencjale sprzedażowym etykiet ze zwierzakiem. Rodzeństwo też ma niczego sobie, jej starszą siostrą jest owca – Sheep Dip. Ta ostatnia powstała w czasach, gdy każdy szkocki farmer produkował sobie „odrobinę” whisky na własne potrzeby. Na wypadek kontroli skarbowej beczki z alkoholem oznaczano „SD” co miało być skrótem od Sheep Dip, potocznej nazwy preparatu do czyszczenia owiec.

„As smooth as a pig’s nose” – czytamy na etykiecie i trudno się z tym nie zgodzić. Przynajmniej w tej kwestii na chwilę realne odczucia biorą górę nad marketingiem. Za smak whisky odpowiada najweselszy master blender w Szkocji – Richard Paterson. Filar koncernu Whyte & Mackay i destylarnii Dalmore, właściciel ubezpieczonego na 1,5 mln funtów nosa i master blender w trzecim pokoleniu, znany z zabawnych filmików na temat degustacji.

Nos: owoce, słód, płatki kukurydziane i owsianka

usta: słodkie, kremowe, delikatne; wanilia, masło orzechowe, kajmak

finisz: krótki, karmelowy, słony

ciekawostki: duży udział whisky single malt w mieszance

Whisky dostępna w sklepach internetowych i stacjonarnych m.in. Dom Whisky i Świat Whisky w cenie od 99 zł.

Źródło whisky: zakup własny autora

Komentarze

  • Barolo

    Według Onkologów szkoda zdrowia na blendy i parszywe single. Jak pić malta, to tylko „premium” i 50 ml raz na tydzień.

  • Źródło?

  • Manfred

    Świnski ryj świńskim ryjem, a Polacy i tak najchetniej chyba pija Złotą Lochę !
    Ale artykuły o rudej na myszach OK !

  • Barolo

    Mój nowotwór i etykiety na butelkach z rekomendacjami dawek.

    Podobnie ma się sprawa z każdym innym alkoholem, zresztą z pożywieniem jest podobnie: jest szynka ze świni, żeby nawiązać do tematu i szynki blendy na sterydach.

    W ramach wiem co piję, zacząłem produkować nalewki, o whisky też myślę, ale na razie nie mogę znaleźć beczek po soternie, bo taki finisz mi się zamarzył. Ale może użyję beczek z winnicy, którą najpierw muszę założyć.