Fatalone Primitivo Riserva 2007
Pasquale Pesquera Gioia del Colle Primitivo Fatalone Riserva 2007
Wróciłem właśnie z tygodniowego maratonu degustacyjnego w Bari, we włoskiej Apulii, gdzie w ramach konkursu Radici del Sud prezentowały się rdzenne wina z południa Włoch. Z 500 próbek jedną z najbardziej emocjonujących okazało się Primitivo Riserva Fatalone. Emocjonujące przez pogodzenie przeciwieństw – soku i dżemu, wina i octu, bowiem jak każde Primitivo atakuje ono mocną nutą dżemowo-powidłową, a puryści na pewno wytkną mu tzw. lotną kwasowość (czyli nutkę octową właśnie, chociaż innym purystom spodoba się certyfikat ekologiczny, a także bardzo niskie siarkowanie – 45 mg/l). A jednak paradoksalnie jest to wino nie zmęczone, tylko właśnie świeże i pełne życia. Tak, ten styl trzeba lubić – to jest kwintesencja Starego Świata, wino długo leżakujące w drewnianych kadziach, lekko spłowiałe, pachnące starą fajką, gorącym niedzielnym popołudniem, a nawet trochę rybą. Ale osobowość i impakt są jednak nadzwyczajne, podobnie jak kwasowość (a to już w Primitivo rzadkość). A napić się możecie go i Wy, jest to bowiem najnowsza nowość w katalogu DELiWINA (wina Fatalone wcześniej mignęły w Polsce w ofercie Wina.pl). Cena za te emocje uczciwa – 84 zł. ♥♥♥♥
Ze stylem Fatalone można zaznajomić się taniej – za 67 zł w DELiWINA kupicie Primitivo 2011, czyli młodszą wersję z mniejszym udziałem ostrych nut skórzano-octowych, świeższo śliwkowe, kakaowe, a wręcz mineralne! Mineralność w Primitivo to jest ewenement (o paradoksach tego szczepu pisałem tutaj), zatem ocena ♥♥♥♡.
Wina do nabycia w sklepie DELiWINA w Poznaniu, Wejman Wine Bar w Warszawie, a wkrótce – w zaprzyjaźnionych sklepach i restauracjach w całej Polsce.
Źródło win: nadesłane do degustacji przez importera.