Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

#Panel cydrów – wyniki

Komentarze

Cydr to najmodniejszy alkoholowy temat tego lata. O zawrotnej karierze cydru w Polsce piszą wszystkie gazety. Napój ten można obecnie dostać w każdym sklepie. My zebraliśmy ponad 30 etykiet zarówno z marketów, jak i małych sklepów winiarskich, i poddaliśmy je porównawczej degustacji.

Pełna gama doznań.

Oto zbiorcze wyniki tego panelu. Skala ocen – od ♥ (cydr mierny, niepolecany; odpowiednik oceny punktowej 75–79/100) do ♥♥♥♥♥ (cydr wybitny, odpowiednik 95+/100).

Przeczytaj też komentarz Wojciecha Bońkowskiego, 12 rzeczy które warto wiedzieć o cydrze, zestawienie danych o cydrach (skład, cena, gdzie kupić) oraz obejrzyj wideo w podsumowaniem panelu.

Polska

♥♥♥♥ Cydr Koziarnia

Świetny produkt z ekologicznego gospodarstwa i winnicy w Małopolsce. Pełnia jabłkowego smaku, wyrazisty, ciekawy. Butelkowany w butelce szampańskiej, z mocnym musowaniem podobnym do szampanów właśnie. Bukiet i smak wolne od kwaśno-fermentacyjnych nut cydrów naturalnych z Francji czy Hiszpanii. Świetny długi finisz z lekko mniej przekonującą końcówką. Ekstraklasa.
wytrawny, cena 40 zł, kupisz u producenta

♥♥♥(♥) CiderInn (zielona etykieta)

Producent: JRBB Sp. z o.o. Udany cydr, wytrawny, cierpkawy, z lekką, ale nie dokuczliwą nutą pieczarkową. Klasyka gatunku, choć bez agresywnego bukietu i kwasu typowego np. dla cydrów hiszpańskich. Dobra jakość za niemałą cenę.
wytrawny, 4,5% alk., cena 19,50 zł (26,00 zł/litr), kupisz w: sklepy winiarskie, kawiarnie

♥♥♥ CiderInn (czerwona etykieta)

Producent: JRBB Sp. z o.o. Ta etykieta różni się od zielonej zachęcającym napisem „2x głębszy smak” i mocą – aż 7% alkoholu. Czuć go też od razu w zapachowej nucie spalonej gumy. W smaku ten cydr nadrabia większą (za dużą?) intensywnością, upodobniającą go chwilami do jabłkowego kompotu. Nic tu jednak nie odstaje, to produkt zdecydowanie powyżej rynkowej przeciętnej.
wytrawny, 7% alk., cena 19,50 zł (26,00 zł/litr), kupisz w: sklepy winiarskie, kawiarnie

♥♥♥ Cydr Ignaców 2012

Bardzo jasny, przejrzysty kolor. Smak wytrawny, mało jabłkowy, czysty, ale nieco płytki, pozbawiony intensywności. Przypomina neutralne „white ciders” z Anglii i USA. Szczerze mówiąc, trochę bez charakteru. No i ta cena – ok. 9 zł za ledwie 275 ml napoju.
wytrawny, 5,5%, cena 9,00 zł (32,73 zł/litr), kupisz w: sklepy winiarskie, kawiarnie, u producenta

♥♥♥ eXcite Strong Premium Cider

Producent: Plus H2O Drinki Sp. z o.o. Najlepszy z trzech degustowanych produktów tej fabryki. Nie piszę „cydr”, bo jest to raczej napój z domieszką cydru. Czysty wszakże i przyjemny; dość wytrawny. Godny polecenia.
wytrawny, 5,0%, cena 4,99 zł (9,98 zł/litr), kupisz w: markety, sklepy monopolowe

♥♥♥– Green Mill Cider

Producent: Kompania Piwowarska. Jasnożółta barwa, ulotne bąbelki. W nosie do złudzenia przypomina białe wino, z delikatną nutą jabłkową i drożdżową. W ustach kwaskowy, niezbyt słodki, orzeźwiający. Sprawia wrażenie mocno rozwodnionego.
(pochodzenie produktu nieznane – Niemcy?), wytrawny, 4,5%, cena 4,79 zł (11,98 zł/litr), kupisz w: markety, sklepy monopolowe

♥♥ 7 Sadów

Producent: Plus H2O Drinki Sp. z o.o. Półwytrawny czy półsłodki? W zapachu przeleżały i zredukowany, w smaku płaski, ale za to mocno jabłkowy. Można pić, jeśli nie mamy nic lepszego.
półwytrawny, 4,5%, cena 12,00 zł (16,00 zł/litr), kupisz w: sklepy winiarskie, kawiarnie

♥(♥) App!

Producent: Plus H2O Drinki Sp. z o.o. Nuda, w dodatku kończąca się paskudnym gumową końcówką. Udział jabłek w smaku niewielki. Nie mielibyśmy ochoty pić go nawet za darmo.
półwytrawny, 5,0%, cena 6,00 zł (18,18 zł/litr), kupisz w: sklepy winiarskie, kawiarnie

♥(♥) My Cider

Producent: Global Beverages Enterprises Sp. z o.o. To raczej woda po cydrze. Mało intensywności i nawet nie czuć obiecanej półsłodyczy. Bardzo tani (litr nas wyniesie poniżej 9 zł), ale co z tego, skoro szkoda życia, by pić coś tak miałkiego.
półwytrawny, 4,5%, cena 2,89 zł (8,76 zł/litr), kupisz w: markety, sklepy monopolowe

♥(♥) Warka Cider Premium

Producent: Warwin. Smakuje syropem glukozowo-fruktozowym z jabłkami w tle. Zamulający. Nie jest wart swoich 15 zł za litr. Zdaniem producenta „to produkt z półki premium. Napojem chce udowodnić, że Polacy potrafią zrobić dobry cydr”. Litości…
półsłodki, 4,5%, cena 4,99 zł (15,12 zł/litr), kupisz w: markety, sklepy monopolowe

♥ Cydr Lubelski

Prodcuent: Ambra S.A. Mocny gaz. Odstręczający zapach siarki i staromodnego „jabola”. Smaku zadziwiająco spójny z zapachem. Odstręczający. Wstydzilibyśmy się taki napój sprzedawać, zachwalając go zwłaszcza jako „nowy model cydru”.
półwytrawny, 4,5%, cena 8,99 zł (8,99 zł/litr), kupisz w: markety, sklepy monopolowe

Import

♥♥♥♥ Duché de Longueville Brut Antoinette

Cydr z Normandii w dużej butelce 0,75L. Przejrzysty filtrowany kolor. Łagodnie wytrawny o zdecydowanym jabłkowym posmaku (to nie jest reguła). Świeży, owocowy, smaczny – czego chcieć więcej? Odp.: niższej ceny, bo 25 zł to przecież cena butelki świetnego białego wina.
Francja, wytrawny, 4,5%, cena 25,00 zł (33,33 zł/litr), kupisz w: sklepy Winestory, salon win Aga

♥♥♥♥ Marks & Spencer Hazerdine Single Orchard Vintage Cider

Górna półka cydru angielskiego ze sklepu Marks & Spencer. Bardzo ciekawy cydr. Głębia aromatu jabłkowego, delikatny, zniuansowany. Wytrawny smak bez agresywności, z goryczką i pestkowym posmakiem. Chce się wziąć następny łyk. Drogo, ale warto. Ex aequo najlepszy cydr naszego panelu.
Anglia, półwytrawny, 6,5%, cena 16,99 zł (33,98 zł/litr), kupisz w: markety Marks & Spencer

♥♥♥(♥) Bereziartua

Klasyka Hiszpanii. Baskijski cydr dla znawców, wytrawny, mocno cierpki. Jak zawsze w cydrach naturalnych produkt jest mętny, a w zapachu obok jabłek pojawiają się nuty wiejskiego podwórka i sera. Bardzo długi posmak. Duża klasa, ale uprzedzamy, że do tego smaku trzeba się przyzwyczaić.
Hiszpania, wytrawny, 6,0%, cena 28,00 zł (37,33 zł/litr), kupisz w: Winny Przystanek

♥♥♥(♥) Breton Cider

Zrobiony na słodko, bardzo owocowy, jabłuszkowy, prościutki, smaczniutki. Odświeżający, przyjemny w piciu. Fajny. Anglicy robią cydr we Francji, czyli jak widać – recepta na sukces. Szkoda, że tak drogo.
Francja, słodki, 2,0%, cena 18,99 zł (25,32 zł/litr), kupisz w: markety Marks & Spencer

♥♥♥ Les Goelleries Brut

Marketowy trunek od nieznanego producenta, ale z apelacją IGP Normandia! Mocno zmusowany, w bukiecie nuty serowo-drożdżowe ustępują stopniowo półwytrawnej szarlotce. Zważywszy niską cenę wśród cydrów francuskich zasługuje na polecenie.
Francja, półwytrawny, 4,5%, cena 13,99 zł (18,65 zł/litr), kupisz w: markety Leclerc

♥♥♥ Cidre Royal

Cydr z Ukrainy?? Zapach zielonego jabłuszka – czy to cydr, czy mydełko Fa? Dość słodki jak na wytrawny, ale dobrze jednak zrobiony, przyjemny, czysty, kulturalny. Dobra niespodzianka.
Ukraina, półwytrawny, 6,9%, cena 8,00 zł (24,24 zł/litr), kupisz w: sklepy winiarskie, kawiarnie

♥♥♥ Cidre Royal demi-sec

Bardzo intensywny, z wyraźną goryczką; półwytrawny zgodnie z oznaczeniem na etykiecie. Za dużo alkoholu (6,9%) – zamiast odświeżać, rozgrzewa. Ale trzyma dobry poziom.
Ukraina, półwytrawny, 6,9%, cena 8,00 zł (24,24 zł/litr), kupisz w: sklepy winiarskie, kawiarnie

♥♥♥ Sidra Natural Cortina

Kolejny „cydr naturalny” z Hiszpanii – tym razem Asturii, ojczyzny cydru w Europie. Ultrawiejski i kontrowersyjny. Mętny, nieprzejrzysty. W zapachu musujący ser pleśniowy z niewielkim dodatkiem jabłek. W smaku ostra jucha – megawytrawny, ser powraca, do tego nuty fermentacyjne. Intelektualnie uwielbiamy ten bezkompromisowy, slowfoodowy styl, ale „smaczne” to to nie jest.
Hiszpania, wytrawny, 6,0%, cena 22,99 zł (30,65 zł/litr), kupisz w: El Catador

♥♥♥ Marks & Spencer Somerset Traditional Cider

Klasyka angielskiego cydru – napój mocno piwny, dość wytrawny, z wyraźną goryczką. Całkiem niezły. Niestety przyjemność z picia zepsuła nam lektura kontretykiety, bo po co dobremu cydrowi syrop glukozowo-fruktozowy?
Anglia, półwytrawny, 5,5%, cena 9,49 zł (18,98 zł/litr), kupisz w: markety Marks & Spencer

♥♥(♥) Mont Saint-Michel Brut

Gładki, łatwy, przyjemny smak. Oznaczony jako „brut”, nam smakuje bardziej jak półwytrawny. Raczej spady niż świeże jabłka. Niewykluczone, że trochę za długo postał na sklepowej półce. A szkoda, bo wyróżnia się raczej na plus.
Francja, półwytrawny, 4,5%, cena 27,00 zł (36,00 zł/litr), kupisz w: sklepy winiarskie, kawiarnie

♥♥(♥) Sidra El Gaitero

Najbardziej rozpoznawalna marka cydru w Hiszpanii. Bardzo wytrawny, o mocnej kwasowości, smakuje wręcz jak ocet jabłkowy. Można z niego zrobić winegret. Kontrowersyjny. Chwilę po otwarciu się uspokaja i pokazuje więcej owocu. Ale nie jest to trunek wyrafinowany.
Hiszpania, wytrawny, 4,1%, cena 22,99 zł (30,65 zł/litr), kupisz w: El Catador

♥♥ Marks & Spencer Cider

Najtańszy cydr z Marks & Spencer w półlitrowej puszce. Bezbolesny, ale też bezpłciowy. W smaku „wytrawny minus”. W bukiecie jednak atakuje ser i za to odejmujemy punkcik.
Anglia, półwytrawny, 4,5%, cena 5,99 zł (13,61 zł/litr), kupisz w: markety Marks & Spencer

♥♥ Fizz Dry Apple

Delikatnie wytrawny, czysty, sympatyczny, ale mało intensywny i wodnisty.
Estonia, wytrawny, 4,5%, cena 3,99 zł (7,98 zł/litr), kupisz w: markety, sklepy monopolowe

♥♥ Fizz Sweet Apple

Wszystko zgodnie z tytułem – jest trochę „fizz” i jest dużo „sweet”. Jest natomiast mało świeżości i naturalności. Tu już raczej jesteśmy w konkurencji soft drinków.
Litwa, półsłodki, 4,5%, cena 9,00 zł (9,00 zł/litr), kupisz w: sklepy monopolowe, internet

♥♥ Kerisac Cidre Bio

Półsłodki cydr, w którym jabłka walczą o lepsze z moką ścierką. Łagodny i przyjemny, ale raczej dla nastolatków (2,5% alk. i naprawdę bardzo prosty smak). No i nietani – w przeliczeniu 25 zł to sporo.
Francja, słodki, 2,5%, cena 19,49 zł (25,99 zł/litr), kupisz w: markety Leclerc

♥♥ Kiss Premium Dry Apple Cider

W pewnych kręgach Kiss to ponoć kultowa marka. My próbowaliśmy jej pierwszy raz, bez poczucia, że traciliśmy dotąd coś ważnego. Największą zaletą tego trunku jest wytrawność, wadą – ogólna miałkość, sztuczność może nie skandaliczna, ale generalnie nieciekawa.
Estonia, półwytrawny, 5,0%, cena 5,99 zł (18,15 zł/litr), kupisz w: markety, sklepy monopolowe

♥♥ Sun Cider Apple

Cydropodobny napój z dużym udziałem cukru. Smakuje jak półwytrawne Vinho Verde z gazem. Nie jest to złe, ale czy jest dobre?
Litwa, półwytrawny, 4,5%, cena 4,99 zł (9,98 zł/litr), kupisz w: markety, sklepy monopolowe

♥ Le Clos Fleuri Brut

Najbardziej kontrowersyjny cydr naszego panelu. Co prawda znalazł się śmiałek, który przekonywał, że tak smakuje prawdziwy wiejski cydr francuski. Ale innym ten smak kojarzył się – najdelikatniej mówiąc – ze sfermentowaną podeszwą od starego buta. I ze spleśniałym serem. O ironio, w nazwie cydr ten ma „Kwiecistą łąkę”…
Francja, wytrawny, 4,5%, cena 29,00 zł (38,67 zł/litr), kupisz w: DELiWINA

♥ Somersby

Nie jest to cydr, a piwo o smaku jabłkowym – włączyliśmy do panelu w celach poglądowych. I to był błąd. Bodaj najbardziej sztuczny „produkt” naszej degustacji. Jabłkowa guma balonowa z bąbelkami. Piwo przykryte chemicznym koncentratem jabłkowym z proszku. Słodzony sukralozą, co do której można mieć uzasadnione podejrzenie, że za 20 lat okaże się rakotwórcza.
Anglia, półsłodki, 4,5%, cena 3,99 zł (9,98 zł/litr), kupisz w: markety, sklepy monopolowe

Źródło produktów: 9 cydrów – udostępnione przez degustacji przez importerów / producentów, 21 cydrów – zakup własny. Degustował panel w składzie: Wojciech Bońkowski, Marcin Jagodziński, Izabela Kamińska, Maciej Nowicki, Jacek Taranko. Za gościnę dziękujemy Whirlpool Akademia Kulinarna. Do panelu wybraliśmy cydry dostępne w Warszawie na podstawie kwerendy w 15 sklepach. Nie uwzględnialiśmy cydrów smakowych oraz piw o smaku jabłkowym.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.

  • Jacek Taranko

    video?

    • Wojciech Bońkowski

      Jacek Taranko

      • Tomasz

        Wojciech Bońkowski

        Ponawiam pytanko co z wywiadem z Vallado? Będzie czy nie?

        • Wojciech Bońkowski

          Tomasz

          Będzie, prosimy o cierpliwość.

  • Marcin Jagodziński

    Ciekawe, że nawet „single vineyard vintage cider” zawiera syrop glukozowy i masę innego szajsu.

  • Anonim

    Z video wynika, że nie degustowaliście w ciemno. Czemu?

    • Marcin Jagodziński

      Anonim

      Trochę trudne byłoby to technicznie, każdy cydr w innej butelce (niektóre nawet nie w butelkach, tylko w puszkach) – jeden nawet w plastiku. Nie wiem, czy by to zmieniło cokolwiek, ja przynajmniej nie miałem żadnych uprzedzeń/stereotypów związanych np. z cydrem estońskim czy baskijskim. Nie znaliśmy też cen.

      • Wojtek Piasecki

        Marcin Jagodziński

        Ja nie widzę problemu w degustowaniu w ciemno nawet jeśli produkty są w różnych opakowaniach. Tylko że przy winach wszyscy są przyzwyczajeni do owijanie ich folią lub papierem. A tymczasem wystarczy osoba nie biorąca udziału w degustacji, która będzie nalewać i dystrybuować kieliszki. Niestety jesteśmy tak skonstruowani, że choćbyśmy nie wiem jak się starali, marka, opakowanie, a już na pewno to co na nim napisane silnie wpływają na naszą ocenę produktów. Nie chcę zarzucać nieobiektywności panelowi, ale czasami samemu warto się sprawdzić – rezultaty mogą być zaskakujące.

  • Wojciech Froelich

    Ani jednego Westonsa? Do Warszawy nie dociera? ;)

    • Wojciech Bońkowski

      Wojciech Froelich

      Byłem w 20 sklepach i go nie widziałem.

      • Wojciech Froelich

        Wojciech Bońkowski

        Zaskakujące, bo w Krakowie oprócz lanego Stowford Press (który ostatnio niestety przestał płynąć, podobno z uwagi na przerwy w dostawach) można w sklepach (zarówno tych lepszych osiedlowych, jak i tych ogólnopolskich sieciowo-alkoloholowych) dostać w sumie ze cztery różne odmiany. Z tego co pamiętam, to również na kupcydr.pl Westons występuje.

  • kejsi

    a gdzie bulmers, mangers??? kpina ten test

    • Wojciech Bońkowski

      kejsi

      Drogi kpiarzu, w 20 sklepach w Warszawie m.in. Tesco, Leclerc, Carrefour, Auchan, Piotr i Paweł nie ma tych cydrów, podobnie jak w kilkunastu sklepach z alkoholami. Czy w ogóle są dostępne w Polsce?

      • Damian Tomas

        Wojciech Bońkowski

        http://www.britishshop.pl/pl/c/Jablkowe/275

        Tylko należy mieć na uwadze, iż w Irlandii to co jest znane pod nazwą Bulmers po za jej granicami ma właśnie nazwę Magners (charakterystyczna zielono-złota etykieta). Wszystko dlatego, że nazwę Bulmers po za Irlandią posługuje się inna firma, też produkująca cydr (z resztą dostępny również w w/w sklepie).

        Są to jednak jak Strongbow – cydry robione na skalę przemysłową, a więc doznania smakowe nie muszą być koniecznie z najwyższej półki jak to z koncernowymi napitkami bywa.
        Osobiście irlandzki Bulmers/Magners stawiam jako dobry do popicia w towarzystwie zamiast piwa (producent zaleca picie z dużą ilością lodu), aniżeli do degustacji.

        A Somersby (te polskie) niestety nie jest prawdziwym cydrem co jest z resztą napisane już na etykiecie. Carlsberg obszedł w ten sposób głupie polskie prawo traktujące cydr jak wino (akcyza i związane z tym wydatki i papierologia), psując niestety tym samym jego smak, bo te syropy nijak mają się do oryginalnego Somersby.

        • Wojciech Bońkowski

          Damian Tomas

          W sklepach w Warszawie tego cydru nie ma, a tak jak pisałem we wstępie, skupiliśmy się na butelkach powszechnie dostępnych w handlu. Na świecie produkuje się miliony różnych cydrów i trudno uwzględnić wszystkie, chociaż następnym razem zajrzymy też do butelki Bulmersa.

          • heh

            Wojciech Bońkowski

            To zajrzyjcie też do butelki Koppaberg

          • Falcon

            heh

            Koppaberga nie ruszajcie ;) w perry czuć jabłkiem a w truskawkowo-limonkowym jest poziomka i bez limonki. Słodki, sztuczny, dosładzany.

  • bob

    Tylko Irlandzki Bulmers!

    • vega81

      bob

      zwany rowniez Magners !! I juz wkrotce do dostania w Polsce

  • ros1

    Miałem nieszczęście zakupić cydr Lubelski. Macie rację, to kpina nie CYDR. Zawartość butelki trafiła do zlewu.

  • anna

    szkoda ze tego nie próbowaliście http://www.smaczajama.pl/sklep/pl/p/Cydr-Merrydown-Dry-0%2C75/4297
    mi bardzo smakuje do dostania na mokotowie

  • Andrju

    Obiektywne testy organoleptyczne robi sie bez etykiet na butelkach. Autor jest ewidentnie tendencyjny. Tzn pewnie nie bezinteresowny…
    Swoją drogą smiać mi sie chce czytajac te pseudo profesjonalne analizy. Cydr X, App i & Sadow to praktycznie to samo tylko w innej oprawie graficznej. Cydr Lubelski, Ignacow i Warka to bardziej wino jablkowe niz cydr bo nikt z tych producentow nie ma pojecia jak sie robi cydry i fermentuja jablka jak na wino i potem rozcieczaja do poziomu alkoholu cydru bez blendowania.

    Cider Inn to udana etykieta ale klamstwo. Nikt nie uzywa 100 % Jablka lub inaczej moszczu jablkowego w nastawie bo jest to w zasadzie niemozliwe tzn musi byc woda. Jesli ktos mial na mysli ze nie uzywa poza jablkiem innych owocow to gratuluje klarownosci przekazu…

    Najlepsze cydry Angielskie robi sie na 50-65 % moszczu jablkowym w nastawie.
    Problem naszych cydrow nie dotyczy w zasadzie tego co jak smakuje bo to kwestia gustu i to co dla 80% spoleczenstwa moze byc dobre dla pana pseudo experta moze byc wstretne. Cydry sa bardzo roznorodne i nie wypada dyskutowac o ich smaku. Kluczem do zrozumienia jest proces technologiczny. To znaczy jak sa one robione w PL i jak robi sie je tam gdzie tradycja ich picia jest o wiele dluzsza niz w Polsce. Gdy eksperci to zrozumieja to niech wtedy sie wypowiadaja.

    Polecam na poczatek wizyte w muzeum cydru w Hereford . Potem polecam podpytac i poczytac pana Petera Mitchella wybitnego experta w tej dziedzinie.

    • gość

      Andrju

      Woda musi być w nastawie bo dobrze dojrzałe jabłka odmian na cydr dociągają do 12-15 Brix- dotyczy to cydrów wytrawnych. W cydrach słodkich robionych naturalnie czyli bez dodatków (a dozwolona jest ich cała litania) dodatku wody raczej się nie używa.

      • KRYSTIAN

        gość

        Do produkcji cydru nie powinno się używać wody. Żaden szanujący się producent tego nie zrobi. Sekret tkwi w doborze odpowiednich odmian jabłek. Jeżeli dodamy do nastawu wody, stracimy koncentrację, kwasowość i głębie. Robiłem cydr z samego jabłkowego moszczu jak i z dodatkiem wody, tego z wodą nie da się pić.

        • Gosc

          KRYSTIAN

          drogi Krystianie bzdury piszesz i tyle

  • Witol

    • Wojciech Bońkowski

      Witol

      50% rynku ale jak dużego? Jeżeli jest taki jak był, czyli 200 tys. butelek, to doprawdy nie jest to wielkie osiągnięcie. Rynek rzecz jasna urósł, ale też Ambra dużo wydała na marketing tego „produktu”. Inna sprawa, że poza Green Mill nie ma praktycznie mainstreamowej konkurencji.

      • Witol

        Wojciech Bońkowski

        Portal spożywczy (źródło informacji) nie podaje żadnych liczb. Ale nie da się ukryć, że Lubelski ma niezły marketing, jest eksponowany w sieciowych sklepach na standach, w zasadzie wypiera z półek inne cydry. Po drugie jest bardzo tani w porównaniu z konkurencją. No i po trzecie mieści się bardziej w kategorii „alpaga” niż „cydr”, więc i publikę ma większą.

      • vega81

        Wojciech Bońkowski

        a co powiecie na magnersa lub Kopparberg ???
        to bedzie konkurencja dla kazdego !!

  • Fejm

    Bardzo fajne podsumowanie. Kiedy było przygotowywane? Zastanawiam się na ile jest aktualne.. ostatnio sporo się dzieje na tym rynku

    • Anonim

      Fejm

      Panel odbył się w sierpniu 2013 r.

      • Fejm

        Anonim

        Super, dzięki za informację!

  • Pan Tomasz

    Kto normalny bierze „niby-piwo” do porównania cydrów? Jak już to lepiej wziąć zagraniczny model, zupełnie inny smak.

  • major

    Ja nieraz piję cydr lubelski, cena jest ok i smak też dobry.

    • torgny

      major

      Polecam neurologa ;-)

  • Katie

    a co sądzicie o Green Mill Cider?
    nie został uwzględniony, a wdaje się byę na prawdę dobry i tani

    • Witol

      Katie

      Kasiu, twoje blond loki wyglądają wspaniale. Green Mill dostał 3 z minusem – ty dostajesz pięć z plusem (obecnie to chyba sześć).

  • michal

    a co z Dzikiem ? ;-) polski i naturalny cydr. co prawda nie ma butelek ale w kilku lokalach w wawie mozna go znaleźć

    • Wojciech Bońkowski

      michal

      W tym sezonie na pewno przyjrzymy się Dzikowi.

  • Maciek

    A cydr Miłosławski z Browaru Fortuna. Dość ciekawy.

  • Domino Jahaś

    Brak cydru miłosławskiego, który jest chyba najlepszy z szeroko dostępnych polskich cydrów

  • Graf zero

    Zabrakło mi przede wszystkim „Jabcoka” – polskiego wytrwanego cydru z Łącka. Można go kupić w każdym sklepie dominikańskim i wyprzedza o pół długości większość markowych cydrów.

  • vinegara nie pijam

    Ja tam Bulmersa lubię i Koppaberg.

  • dawid

    http://herrljungacider.se/hem/ niech się nauczą o dnich robić… mistrzostwo

  • Filip Mościcki

    Szanowny Redaktorze, nie sięgaj po bulmers’a. Nie warto. Poziom poniżej przeciętny. Jeżeli już to polecam Aspall’e. Spędziełem 3 tygodnie wakcji podróżując poszkocji i próbując każdego cydru który był powszechnie dostępny (sklepy spożywcze supermarkety). W sumie spróbowałem około 40 różnych cydrów i z nich można wyróżnić kilka. Poza Aspall’ami (najlepszy z nich to wg mnie to imperial albo Premium Cru) wyróżnił się też Thistly Cross Cider, Samuel Smiths Organic Cider, Henney’s Vintage, Orchards Pig Dry i Addlestones Cloudy Premium i nawet Thatchers Katy(chociaż tutaj wacham się czy zaliczać go do najlepszych, czy jednak przypisać do średnich). Warto je pić, kupować na prezent i polecać.

    Jeśli chodzi o cydry od Stowforda, Bulmersa, Magnersa, Strongbowa, Crofters, Rekorderling, Carling, Scrumpy Jack i Stella Artois Koppaberg to należy się trzymać od nich z daleka. Bardziej przypominają smakiem jabłkowego Lifta a czasami Komandosa, niż cydr…

    Westons to pomost pomiędzy słabymi cydrami (o których wspomniałem przed chwilą) a tym z średniej półki.

    Do średniej półki wpadała większość cydrów które piłem Nie były ani dobra ani złe. Coś a la „drink and never look back”. Wbrew wszelkim pozorom całkiem dobre są też niektóre cydry produkowane przez supermarkety (np. tesco finest oak matured był solidny) :)

    To na tyle tych moich wypocin co do cydrów ze Zjednoczonego Królestwa.

    Jeśli chodzi o polskie cydry to raczej dominują jeszcze te słabe, ale powoli idzie to w dobrym kierunku :) Mniej więcej zgadzam się z ocenami tutaj.

    Jeden cydr który polecę a którego tu niema to Cydr. Jabcok z Manufaktury Maurera. Jest bardzo ciakawy chociaż da mnie zbyt delikatny.

    Pozdrawiam

    Filip M.

  • (Blogger)

    Chciałabym tylko dodać informację o cenach cydru w Anglii.
    https://historiacydru.pl/2019/05/16/ile-kosztuje-cydr/