Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb.

Zapisz się do naszego newslettera!

Dowiedz się przed innymi o najlepszych winach, promocjach i degustacjach.

Opuść stronę

Polub nas na Facebooku! Bieżące informacje, ciekawostki i konkursy.

Nowe cydry w Uncle & Nephew

Komentarze

Uncle & Nephew, czyli rodzinny duet Wujka i Bratanka, o którego importerskim debiucie cydrowym pisaliśmy jakiś czas temu, prężnie się rozwija: ostatnio przy ul. Rozbrat 44a w Warszawie otworzyli stacjonarny sklepik, gdzie można przejrzeć ich portfolio i kupić cydrowe małe co nie co. A wybierać jest w czym: cydry klasyczne i niekonwencjonalne, jak choćby niefiltrowane cydry naturalne produkowane bez żadnych dodatków, wytrawne cydry hiszpańskie, ekologiczne fermentowane w beczkach kasztanowych oraz szlachetne jabłeczniki produkowane metodą szampańską. Większość cydrów można w ciekawy sposób łączyć z jedzeniem. Przy tak szerokim wachlarzu stylów i aromatów pole do eksperymentów jest ogromne: wytrawne cydry można serwować do serów z białą pleśnią (takich jak Camembert czy Brie) i kremowych sosów, opisywane poniżej asturyjskie sidras naturales sprawdzą się z mięsami a te mniej wytrawne z deserami.

villa_cubera_label

Cortina Villacubera Sidra de Asturia 100% Regona to naturalny i całkowicie wytrawny cydr z Hiszpanii z jednej odmiany jabłek – Regona. Jest delikatnie kwaskowaty i rześki, z przyjemnie cierpką, jabłkową nutą. Leżakowany w beczkach aż 14 miesięcy (37 zł).

riestra_brut_label

Guzmán Riestra Brut Nature to naturalnie musujący jabłecznik, który przez wygląd butelki łatwo można pomylić z szampanem. Co więcej, wyprodukowany jest również za pomocą metody szampańskiej, czyli wtórną fermentację przechodzi w butelce. Ma delikatny kwiatowy aromat z wyraźną nutą gryczanego miodu, tropikalnych owoców i delikatną kiszonką w tle (45 zł).

riestr_semi_label

Guzmán Riestra Semi Seco jest nieco słodszy, bardziej soczysty i z powodzeniem mógłby pojawić się na stole zarówno przy przystawkach, jak i drożdżowej babce z lukrem czy szarlotce. W zapachu dominują jabłka z goździkami, wyraźnie wyczuwalne są nuty korzenne, a na języku perliste, delikatne bąbelki (45 zł).

mayador_label

Mayador Sidra Asturiana jest bardziej przemysłowy i przez to najłatwiejszy w odbiorze. W ustach słodki, w nosie landrynkowo-jaśminowy i bardzo przystępny (28 zł). (Joanna Strzałkowska)

lagar_de_camin

Lagar de Camín – swojskie aromaty starego wiejskiego jabłkowego sadu u babci pod Grójcem, ale także i podwórka, albo nawet stajni (jak to ktoś kiedyś malowniczo określił: spocone końskie siodło po biegu św. Huberta). Gdzieś w oddali także nuty dojrzałego, pieczonego jabłka. W ustach dużo cukru, który średnio koresponduje z nosem i trochę przykrywa ten cydrowy pazur, z którego słyną asturyjskie cydry. Dobra jabłkowa soczystość i lekka goryczka, ale wolelibyśmy mnie cukru. 25 zł.

Powyższe cydry są takim „produktem dla turysty”, ucywilizowaną formą asturyjskiego sidra natural – jabłecznika, którego hektolitry lokalesi wlewają w siebie (prawie) zamiast wody. Sidra natural, czyli coś pomiędzy cydrem a winem jabłkowym, przez rok leżakuje w ogromnych beczkach z kasztanowca o pojemności kilkudziesięciu tysięcy litrów, napowietrzając się tam i utleniając. Efekt końcowy butelkuje się w charakterystyczne flaszki (0,7 l) i wypija w ciągu roku od produkcji w lokalnych cydrobarach, zwanych sidrerías. Małe porcje cydru nalewa się z dużej wysokości prosto do szklanki z cieniusieńkiego szkła – w ten sposób jabłecznik spienia się i musuje przez krótką chwilę, w trakcie której trzeba go łyknąć jednym haustem.

Sidra natural to nie jest napój ani dla ciotki, ani dla grzecznych dziewczynek, a raczej dla smakowego hipstera–naturalisty albo dla doznaniowego twardziela, ale jeśli go pokochasz, to na całe życie. Asturyjskie cydry mają z reguły ok. 6% alkoholu (chociaż nalepsi zawodnicy wyciągają do 8–9%) i przez utleniony, kapuściany, czasem nawet octowy charakter nie są, oględnie mówiąc, najłatwiejsze w odbiorze. Z drugiej strony ich ultrawytrawność orzeźwia a przy stole z kiełbasą, pasztetem, fasolą czy tłustym mięsem radzą sobie lepiej niż wiele win. W sklepie na Rozbrat dostępne są dwa rodzaje sidra natural w cenie 27 zł za butelkę 0,7 L:

cortina_natual

Cortina – ekologiczny, niefiltrowany, nieklarowany, „fusiasty”, mocno garbnikowy cydr o drobniuteńkich bąbelkach, który przypomina o tym wszystkim, co oprócz słodkiego miąższu jest w jabłku: kwaśna skórka, goryczkowe pestki, ogryzek. Mocno utleniony.

trabanco_natrural

Trabanco – ostrzejszy, z wyraźną nutą octową i lotną kwasowością, ale paradoksalnie także bardziej owocowy i świeży niż powyższy. Niemniej jest to orzeźwienie dla odważnych.

PS. Ostatnią nowością w portfolio Uncle & Nephew jest trójpak Bembel with Care – cydu z Niemiec czyli apfelweinu (czysty, z dodatkiem kirschu lub coli). Bembel odbiega od niemieckiego image′u apfelweina jako nudnego napoju dla dziadków –  opakowany w młodzieżowe puszki z charakterystycznym logo i okraszony rockandrollowym motto „jak się bawić, to bez gaci” ma szansę zyskać zgoła inne grono zwolenników. Cena trójpaka (3 x 0,5 L) – 30 zł. (Marta Wrześniewska)

Źródło cydrów: udostępnione do degustacji przez importera.

Komentarze