Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

#Ludzie: Katarzyna Maciejewska Serra

Komentarze
© Piotr Glazer.

Katarzyna Maciejewska Serra

Urodziła się i do dziś mieszka na poznańskich Winogradach, co samo w sobie dużo mówi o jej przeznaczeniu. Próbowała być plastykiem, fotografem, ekonomistką, historykiem sztuki i antropologiem kulturowym, by w końcu wpaść w nieuleczalny nałóg picia dobrych win, z którego też po części stara się utrzymywać.

Przygodę z winem rozpoczęła przeszło 20 lat temu w Gruzji, a od 18 lat kontynuuje we Włoszech. W przeszłości kilka lat pisała do jedynego ówcześnie magazynu winiarskiego w Polsce „Świat Wina” oraz do włoskiego czasopisma enogastronomicznego „Sapori d’Italia”. Następnie przez 5 lat prowadziła swoją rubrykę Winetrotter na włoskim portalu winiarskim Tigulliovino. Od 10 lat jest członkiem Włoskiego Związku Dziennikarzy w Toskanii.

Obecnie współpracuje dziennikarsko z krakowskim Czasem Wina oraz organizuje degustacje wysokogatunkowych win i żywności włoskich producentów w Polsce w ramach inicjatywy promocyjnej LuxItalyWine.

Dlaczego wino?

Przeznaczenie.

Mój ulubiony region winiarski to…

Sycylia.

Gdy myślę o reinkarnacji, to jestem szczepem…

Różowym moscato.

Na co dzień piję wino…

Czerwone z włoskiego supermarketu w cenie od 3 do 10 €.

Wino, które zmieniło moje życie…

Toskańskie Vino Nobile di Montepulciano.

Najwięcej wydałam na butelkę…

Mało, jak przystało na oszczędną poznaniankę :-) Najlepsze, często bezcenne wina mam na szczęście okazję pić z producentami.

Wino i jedzenie – warto łączyć?

Jak najczęściej i koniecznie w doborowym towarzystwie.

Najtrudniejsze w winie jest…

Wino to radość, a nie trud.

Butelka, o której marzę…

Baaaardzo stare Barolo w idealnym stanie.

Ludzie piszący o winie nadużywają słowa…

Terroir.

Przyszłość wina to…

Bio.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.