Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

#Ludzie: Andrzej Strzelczyk

Komentarze
Andrzej Strzelczyk
© Alewino.pl.

Andrzej Strzelczyk

Ur. 1984, sommelier w 5-gwiazdkowym hotelu MaMaison Le Régina w Warszawie. Wielokrotny medalista mistrzostw Polski sommelierów (2010 – II miejsce, 2008, 2009, 2011 – III miejsce). Dla niego wino to świat niekończących się wyzwań, kolejne przed nim: zdobycie poziomu Diploma Wines and Spirits Education Trust, którego poszczególne etapy zalicza w austriackim Rust. Życzy sobie, by jako starszy człowiek zobaczył w Polsce co najmniej trzykrotnie wyższe spożycie wina, a co za tym idzie, rodaków pijących wino świadomie, nie tylko od święta. 2 IX 2012 został mistrzem Polski sommelierów.

Dlaczego wino?

Dosyć przypadkowo trafiłem do szkoły gastronomicznej na Krasnołęckiej. Tam poznałem wielu ciekawych i inspirujących ludzi, m.in. Sławka Chrzczonowicza i Marka Gałaja, dzięki którym połknąłem (dosłownie) bakcyla. Dziś wino daje mi wiele przyjemności, a przy okazji jest sposobem na comiesięczne zasilenie konta.

Mój ulubiony region winiarski, to…

Toskania.

Gdy myślę o reinkarnacji, to jestem szczepem…

Riesling.

Na co dzień piję wino…

Tokaji Furmint z Château Dereszla lub jakieś proste prosecco.

Wino, które zmieniło moje życie, to…

Hugel Gewurztraminer. To był początek. To pierwsze wino, w którym sam odkryłem aromaty.

Najwięcej wydałem na butelkę…

Müller-Catoir Riesling Spätlese 1993 – około 150 zł.

Wino i jedzenie – warto łączyć?

Pewnie, że warto! To możliwość eksperymentowania, przekonujesz się co działa, a co nie, co poszło nie tak, a co wyszło genialnie. Bo nagle okazuje się, że 1+1 może dać wynik 3. Kiedyś byłem na przykład sceptyczny co do połączenia pierogów z jagodami, z dosyć słodką śmietaną, z recioto. Okazało się, że to rewelacja. Polecam!

Najtrudniejsze w winie jest 

Zidentyfikować i precyzyjnie nazwać aromaty. A ze spraw bardziej zaawansowanych – dokładne określenie poziomu kwasowości i cukru resztkowego.

Butelka, o której marzę

Bordeaux i Burgundia to regiony, które zostawiam sobie na później. Nie mam jakiegoś jednego wymarzonego wina, ale gdybym miał wybrać – byłaby  to butelka z jednego z tych regionów.

Ludzie piszący o winie nadużywają słowa

…pasja.

Przyszłość wina to 

Nauka, technologia i nade wszystko doświadczeni ludzie.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.

  • Zofia Świrgiełło

    Świetny pomysł na cykl. Gratuluję Winicjatywie. I winszuję panu Andrzejowi Strzelczykowi. Miałam przyjemność jakiś czas temu być obsługiwana przez Niego w La Rotisserie (swoją drogą co to za denna nazwa dla tak znakomitego przybytku!). Pełen profesjonalizm, spokój, kultura osobista i duża wiedza. W niczym nie odstawał od sommelierów z dobrych restauracji paryskich. Moje towarzystwo zamówiło m.in. faugères Léona Barrala (bodaj 2001) który okazał się na tyle trudny w piciu z powodu brettu, że zdecydowaliśmy się zwrócić butelkę. Pan Andrzej wybrnął z gracją z tej trudnej sytuacji. Życzę wszystkiego najlepszego!

    • Andrzej Strzelczyk

      Zofia Świrgiełło

       Dziękuję za tak miły komentarz!

  • Paweł Morozowicz

    Andrzeju,
    życzę zdobycia dobrej noty WSET Diploma!

    • pawelB

      Paweł Morozowicz

       Brawo Andrew!! Szybkiego zdobycia dyplomu. mam nadzieję że to zrekompensuje wizyty nad dyskretnie pachnącą tatarakiem i topielcami kałużą jeziora Nezyderskiego ;)

  • Ciężką pracą dochodzi się do efektów. Czyli XII Mistrzostwa Polski Sommelierów. | Wino i Oliwa

    […] Andrzej Strzelczyk wygrał. Najpierw wezwano go na podium aby odebrał Nagrodę Publiczności. Później odebrał już Puchar Mistrza. To jego zasłużone zwycięstwo. Wcześniej podchodził aż 5 razy. Trzy razy był trzeci, raz drugi. Był lepszy od Pawła Białęckiego z Atelier Amaro- autora ciekawych tekstów o winie, oraz Pawła Demianiuka z Amber Room-zeszłorocznego mistrza. […]

  • Idziemy pokłusować. Pappardele z ragú, z dziczyzny. | WINOIOLIWA.COM

    […] Specjalnie dla nas wino dobiera sommelier Andrzej Strzelczyk. […]