Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

#Ludzie: Adam Pawłowski

Komentarze
Adam Pawłowski MS
© Allen Merkey / Northcote.

Adam Pawłowski MS

Pierwszy Polak z prestiżowym tytułem Master Sommelier, nadawanym najlepszym sommelierom przez The Court of Master SommeliersOd 4 lat jako head sommelier zarządza drużyną sommelierów w restauracji Northcote, wyróżnionej gwiazdką Michelina. Jest odpowiedzialny za kartę win liczącą ok. 600 pozycji z całego świata, która co roku znajduje się w czołówce najlepszych kart win Wielkiej Brytanii. Zwycięzca zawodów Sommelierów Sud de France 2013, finalista UK Best Sommelier 2011/2014. Student WSET Diploma, członek The Court of Master Sommeliers, Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, Academy of Food and Wine Service, Ateliers Ruinart, Ordre des Coteaux de Champagne, Chaîne des Rôtisseurs.

Dlaczego wino?

Zbieg okoliczności albo przeznaczenie. Cokolwiek mnie popchnęło do wina, zrobiło to z wielkim impetem i bez opcji odwrotu.

Mój ulubiony region winiarski to…

Uwielbiam dolinę Douro – niesamowita atmosfera, cudowne widoki, wspaniali ludzie, pyszne jedzenie i genialne wina. Czuję się tam jak w domu! Skrajnie różnym od Douro, równie bliskim memu sercu jest Szampania, ale to bardziej z uwagi na fakt, że szampan jest moim ulubionym winem.

Gdy myślę o reinkarnacji, to jestem szczepem…

Kontrowersyjnym chardonnay. Z jednej strony jest posądzane o brak charakteru, z drugiej – ma genialną umiejętność obnażania wszelkich błędów popełnionych w winnicy i winiarni. W odpowiednich warunkach i we właściwych rękach produkuje najlepsze wina na świecie.

Na co dzień piję wino… 

Raczej neutralne białe wina włoskie z niskiej półki jak Gavi, Soave, Verdicchio. Poza tym dopijam pozostałości po naszych licznych degustacjach w ciemno.

Wino, które zmieniło moje życie…

Nie mam takiego wina, ale mogę przywołać wiele specjalnych butelek pojawiających się w tle istotnych wydarzeń w moim życiu.

Najwięcej wydałem na butelkę…

Pewnie około 1000 zł na butelkę Cristal 2002, jako prezent na 30. urodziny mojego brata. Na szczęście postanowił otworzyć ją do toastu!

Wino i jedzenie – warto łączyć?

Trzeba! Kiedy mówię wino, myślę jedzenie i na odwrót. Dla mnie są to naturalni partnerzy, którzy idealnie uzupełniają siebie nawzajem. Połączenia z jedzeniem traktuję jako nieodłączny element kultury obcowania z winem, a do tego to zawsze świetny ubaw.

Najtrudniejsze w winie jest…

To jest bardzo indywidualna kwestia. Tylko i wyłącznie od nas samych zależy, na ile chcemy się zagłębić w tę tematykę. Mamy tendencję do nadmiernego komplikowania zagadnienia, a wino to de facto tylko sfermentowany sok z winogron, który nie skrywa przed nami żadnych szczególnych tajemnic.

Butelka, o której marzę…

Ikona Szampanii, czyli Krug Clos d’Ambonnay 1996 – mikroskopijna produkcja z najlepszego rocznika ostatnich dekad.

Ludzie piszący o winie nadużywają słowa…

Nie przeszkadza mi nadużywanie jakichkolwiek słów. Najważniejsze, żeby autor pisał na temat, z pasją i od serca.

Przyszłość wina to…

Myślę, że świat wina zmierza w kierunku polaryzacji. Z jednej strony będą rosły w siłę międzynarodowe holdingi wytwarzające miliony hektolitrów wina, a z drugiej strony ogromne pole do popisu będą mieli mali, butikowi producenci.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.

  • Kasia Pawłowska

    Raczej nie jesteśmy rodziną, ale i tak miło na sercu. Gratulacje :)

  • Pawel Olo

    Moje gratulacje.
    Miło, że rodak został doceniony :)