Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

#Ludzie wina: Maciej Łyko

Komentarze
© Archiwum prywatne.

Maciej Łyko

Jego przygoda z winem zaczęła się 5 lat temu i trwa do dzisiaj. Obecnie pracuje w winiarni Mielżyński w Poznaniu, gdzie stara się  służyć radą klientom. Członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, w tym roku brał udział w Mistrzostwach Polski Sommelierów.

Dlaczego wino?

Bo jest fascynujące i nieprzewidywalne. Każda butelka to nowa przygoda i nowe doświadczenie.

Mój ulubiony region winiarski to…

Jest ich wiele, ale jeśli muszę wybrać jeden, to Bordeaux.

Gdy myślę o reinkarnacji, to jestem szczepem…

Cabernet sauvignon.

Na co dzień piję wino… 

Przeważnie są to wina w przedziale 30-60 zł, reszta zależy od okoliczności.

Wino, które zmieniło moje życie…

Château Kirwan 2005.

Najwięcej wydałem na butelkę…

Nigdy się nad tym nie zastanawiałem, ale myślę, że około 200 zł.

Wino i jedzenie – warto łączyć?

Oczywiście, bo to bardzo kreatywna zabawa.

Najtrudniejsze w winie jest…

Wychwycenie wszystkich niuansów zapachowych i smakowych.

Butelka, o której marzę…

Château Cheval Blanc.

Ludzie piszący o winie nadużywają słowa…

Pijalne.

Przyszłość wina to…

Mali producenci, którzy wkładają całe serce w swoją pracę.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.

  • Tokadżi

    Pozdrowienia z Londynu Panie Macieju.

    • krupier

      Tokadżi

      takie wino z Japonii