Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb.

Zapisz się do naszego newslettera!

Dowiedz się przed innymi o najlepszych winach, promocjach i degustacjach.

Opuść stronę

Polub nas na Facebooku! Bieżące informacje, ciekawostki i konkursy.

#Ludzie cydru: Piotr Czekierda

Komentarze
© Meli Melum.

Piotr Czekierda,

Meli Melum

Ur. w 1976 we Wrocławiu. Miłośniki cydru, wrocławski przedsiębiorca i społecznik. Współzałożyciel Collegium Wratislaviense – wiodącego ośrodka edukacji spersonalizowanej oraz współfundator Fundacji Rodzina i Przedsiębiorczość. Projekty realizował zarówno w Polsce, jak i za granicą, m.in. we Francji, Niemczech, Malcie, Litwie, Izraelu, Słowenii i Białorusi. Z wykształcenia jest politologiem, studiował także filozofię i biznes, jest absolwentem Uniwersytetu Wrocławskiego oraz IESE Business School w Barcelonie. Inicjator pierwszego wrocławskiego Orszaku Trzech Króli, który w 2014 r. otrzymał Nagrodę Prezydenta Wrocławia. Jego pasją są jazz, blues i koszykówka. Szczęśliwie żonaty, tata trójki dzieci.

Dlaczego cydr?

Nasza idea, żeby stworzyć najlepszy cydr z polskich jabłek, zrodziła się w 2010 r. we Francji, w Tuluzie. Tam po raz pierwszy próbowaliśmy jabłecznika. W rozmowach z przyjaciółmi i znajomymi wykrystalizował się pomysł, żeby wykorzystać potencjał polskich sadów i stworzyć cydr, który stanie się nową wizytówką Polski. Kolejne miesiące marzeń o polskim cydrze, który wzbogaci naszą kulturę, przebiegały od pierwszych, domowych prób (lato 2012) do profesjonalnej realizacj – jesienią 2013 roku zadebiutowaliśmy z jakościowym cydrem Meli Melum we wrocławskich restauracjach, kawiarniach i klubach. Dzisiaj jesteśmy już w dostępni w największych miastach Polski i stale poszerzamy naszą sieć dystrybucji. Nie poprzestajemy jednak na tym co dobre, szukamy najlepszego. Dlatego cały czas myślimy o rozwoju Meli Melum. Naszym marzeniem jest zrobienie najlepszego cydru na świecie.

Żeby robić cydr w Polsce trzeba

…lubić cydr, mieć smak, wyobraźnię, świetną ekipę i dobrą recepturę!

W jakim kierunku będzie się rozwijał polski cydr?

Sądzę, że będzie się rozwijał w trzech kierunkach: cydrów masowych tworzonych przez duże korporacje, jakościowych cydrów stawiających na smak i dobry dizajn dostępnych w dobrych punktach, oraz cydrów produkowanych przez lokalnych miłośników – amatorów.

W rozwoju kultury cydrowej w Polsce pomogłoby…

…obniżenie akcyzy i zniesienie obowiązku naklejania banderoli, rozsądna możliwość reklamy cydru i wsparcie finansowe tworzenia cydrowej infrastruktury.

Najlepsze jabłka do produkcji cydru to…

…szara reneta – świetnie fermentuje, a odpowiednie drożdże, czas oraz temperatura fermentacji potrafią wydobyć z tych pozornie kwaśnych jabłek wspaniałą słodycz.

Moje ulubione cydry zagraniczne pochodzą z…

Francji. Mam do nich sentyment – to właśnie w Tuluzie po raz pierwszy skosztowałem cydru. Widać w nich wieloletnie doświadczenie francuskich cydrowników. Planuję niebawem podróż do Hiszpanii, gdzie będę miał okazję poznać również słynące ze smaku cydry hiszpańskie.

Moim cydrem najlepiej popijać…

Pasztet z gęsiej wątróbki lub kaczkę z jabłkami.

Największe marzenie polskiego cydrownika to…

Wyprodukowanie najlepszego cydru na świecie, który byłby wizytówką Polski!

Meli Melum produkuje dwa rodzaje cydru: Meli Melum w wersji 0,275 ml (półsłodki) oraz Meli Melum w wersji 0,75 l (półsłodki z mocniejszą nutą wytrawną). Dostępne są w wiodących restauracjach, klubach i kawiarniach na terenie całej Polski, a także w sklepach specjalizujących się w jakościowych napojach alkoholowych. Szczegółowy wykaz znajduje się tutaj. W celu zapewnienia stabilności produktu przy produkcji cydrów Meli Melum wykorzystywane są niewielkie ilości siarczynów.

Komentarze