#Ludzie cydru: Piotr Czekierda
Piotr Czekierda,
Meli Melum
Ur. w 1976 we Wrocławiu. Miłośniki cydru, wrocławski przedsiębiorca i społecznik. Współzałożyciel Collegium Wratislaviense – wiodącego ośrodka edukacji spersonalizowanej oraz współfundator Fundacji Rodzina i Przedsiębiorczość. Projekty realizował zarówno w Polsce, jak i za granicą, m.in. we Francji, Niemczech, Malcie, Litwie, Izraelu, Słowenii i Białorusi. Z wykształcenia jest politologiem, studiował także filozofię i biznes, jest absolwentem Uniwersytetu Wrocławskiego oraz IESE Business School w Barcelonie. Inicjator pierwszego wrocławskiego Orszaku Trzech Króli, który w 2014 r. otrzymał Nagrodę Prezydenta Wrocławia. Jego pasją są jazz, blues i koszykówka. Szczęśliwie żonaty, tata trójki dzieci.
Dlaczego cydr?
Nasza idea, żeby stworzyć najlepszy cydr z polskich jabłek, zrodziła się w 2010 r. we Francji, w Tuluzie. Tam po raz pierwszy próbowaliśmy jabłecznika. W rozmowach z przyjaciółmi i znajomymi wykrystalizował się pomysł, żeby wykorzystać potencjał polskich sadów i stworzyć cydr, który stanie się nową wizytówką Polski. Kolejne miesiące marzeń o polskim cydrze, który wzbogaci naszą kulturę, przebiegały od pierwszych, domowych prób (lato 2012) do profesjonalnej realizacj – jesienią 2013 roku zadebiutowaliśmy z jakościowym cydrem Meli Melum we wrocławskich restauracjach, kawiarniach i klubach. Dzisiaj jesteśmy już w dostępni w największych miastach Polski i stale poszerzamy naszą sieć dystrybucji. Nie poprzestajemy jednak na tym co dobre, szukamy najlepszego. Dlatego cały czas myślimy o rozwoju Meli Melum. Naszym marzeniem jest zrobienie najlepszego cydru na świecie.
Żeby robić cydr w Polsce trzeba
…lubić cydr, mieć smak, wyobraźnię, świetną ekipę i dobrą recepturę!
W jakim kierunku będzie się rozwijał polski cydr?
Sądzę, że będzie się rozwijał w trzech kierunkach: cydrów masowych tworzonych przez duże korporacje, jakościowych cydrów stawiających na smak i dobry dizajn dostępnych w dobrych punktach, oraz cydrów produkowanych przez lokalnych miłośników – amatorów.
W rozwoju kultury cydrowej w Polsce pomogłoby…
…obniżenie akcyzy i zniesienie obowiązku naklejania banderoli, rozsądna możliwość reklamy cydru i wsparcie finansowe tworzenia cydrowej infrastruktury.
Najlepsze jabłka do produkcji cydru to…
…szara reneta – świetnie fermentuje, a odpowiednie drożdże, czas oraz temperatura fermentacji potrafią wydobyć z tych pozornie kwaśnych jabłek wspaniałą słodycz.
Moje ulubione cydry zagraniczne pochodzą z…
Francji. Mam do nich sentyment – to właśnie w Tuluzie po raz pierwszy skosztowałem cydru. Widać w nich wieloletnie doświadczenie francuskich cydrowników. Planuję niebawem podróż do Hiszpanii, gdzie będę miał okazję poznać również słynące ze smaku cydry hiszpańskie.
Moim cydrem najlepiej popijać…
Pasztet z gęsiej wątróbki lub kaczkę z jabłkami.
Największe marzenie polskiego cydrownika to…
Wyprodukowanie najlepszego cydru na świecie, który byłby wizytówką Polski!
Meli Melum produkuje dwa rodzaje cydru: Meli Melum w wersji 0,275 ml (półsłodki) oraz Meli Melum w wersji 0,75 l (półsłodki z mocniejszą nutą wytrawną). Dostępne są w wiodących restauracjach, klubach i kawiarniach na terenie całej Polski, a także w sklepach specjalizujących się w jakościowych napojach alkoholowych. Szczegółowy wykaz znajduje się tutaj. W celu zapewnienia stabilności produktu przy produkcji cydrów Meli Melum wykorzystywane są niewielkie ilości siarczynów.