Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Lista marzeń

Komentarze

Moja lista rodańskich marzeń tip-top (na dzisiaj):

1.Domaine Chave, Hermitage Cuvée Cathelin (halo, Houston, misja niemożliwa)
2.Domaine Jamet, Côte-Rôtie Côte-Brune
3.Château Rayas, Châteauneuf-du-Pape (czerwone) (halo, Houston…)
4.Domaine Chave, Hermitage (białe)
5.Domaine Chave, Hermitage (czerwone)
6.ChapoutierL’Ermite (czerwone) (halo, Houston…)
7.Domaine Rayas, Châteauneuf-du-Pape (białe)
8.Chapoutier, L’Ermite (białe) (halo, Houston…)
9.Domaine Jamet, Côte-Rôtie
10. Chapoutier, Hermitage Le Pavillon

Wszystkie wina po minimum 10-15 latach starzenia.

Côtes-du-Rhône, moja czołówka peletonu na dzisiaj (od 6 do 20 €):

1.Domaine Jamet (czerwone i białe)
2.Clos du Mont-Olivet
3.Domaine Charvin
4.Château des Tours
5.Domaine Richaud
6.Domaine de la Janasse
7.Domaine de l’Oratoire Saint-Martin
8.Domaine Saint-Pierre
9.Domaine Rouge-Garance
10.Domaine Elodie Balme

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.

  • Grzegorz

    Dziesięć win o wartości kawalerki w małym mieście lub 4letniego samochodu wyższej klasy :) To faktycznie Tip-Top

    • Witol

      Grzegorz

      I to jest problem z drogim winem, bo nie można go wyeksponować jak obrazu Picassa lub auta za milion. W dodatku można je wypić – a nie da się wypić obrazu lub auta.

  • marek

    Panie Marku, na gali Grand Prix Magazynu Wino mówiłem Panu że piłem Chapoutiera Le Meal 1997, bardzo „burgundzkie” w stylu: wysoka kwasowość, średnia budowa, dużo finezji, umiarkowana siła i koncentracja. Myślę że by Panu się spodobało bardziej niż mnie, chociaż i tak je dość wysoko dla siebie oceniłem ( 93 pkt). W szafie leżą jeszcze Le Meal 2000 i Pavillon 1996, może kiedyś będzie okazja razem wypić ;-)
    Dziwię się że na Pana liście marzeń nie ma La-La-La od Guigala te wina mają wyższe notowania niż Jamet.

    Niech Pan częściej coś pisze na winicjatywie bo za dużo tutaj miłośników Włoch, Tokajów i tzw. średniej półki z Lidla:-))
    Pozdrawiam

  • Rafał Okoń

    Moja listopadowa kolacyjka z Rodanem w tle. Dużo emocji, a przede wszystkim dużo, dużo i jeszcze raz dużo przyjemności. Pozdrawiam , Rafał https://www.facebook.com/okon.rafal/media_set?set=a.3814664805707.2140096.1250177942&type=3#!/photo.php?fbid=10200742759831930&set=a.3814664805707.2140096.1250177942&type=3&theater

    • marek

      Rafał Okoń

      Panie Rafale, Cornas od Clape to który to był rocznik na tej kolacyjce? ja mam 2003 i zastanawiam się czy nie otworzyć w najbliższych dniach

      • Szymon

        marek

        Ze starszych Chateauneuf mam tylko Clos de L’Oratoire des papes Ogier’a i zastaniawiam się czy już pora?

        • Szymon

          Szymon

          Rocznik 2003

          • marek

            Szymon

            Nie jestem specjalistą od Chateauneuf, to raczej Pan Bieńczyk ale te wina osiągają dojrzałość szybciej niż Hermitage więc 10 lat to powinno wystarczyć na rozwinięcie potencjału. Więc ja też radzę aby śmiało otwierać ;) i podzielić się wrażeniami albo na winicjatywie albo sstarwines.

          • Szymon

            marek

            No właśnie skłaniam się do, jednak kusi myśl żeby potrzymać jeszcze trochę :-) Tyle wytrzymałem.

          • Rafał Okoń

            Szymon

            Panie Szymonie! I po co się tak męczyć??? :) Sugeruję napalić w kominku, usiąść wygodnie w fotelu, przed telewizorem lub z dobrą książką lepiej i sączyć powoli. Powoli, powoli i cieszyć się każdą kroplą. Z doświadczenia powiem, że długie czekanie, szukanie okazji, wznoszenie na piedestał niektórych etykiet sprawia, że czasem można zejść na ziemię i to bardzo szybko. Fantazja i oczekiwnia lubią płatać figle. Mi tak zdażyło się kilkakrotnie z wielkimi burgundami… łzy w oczach dosłownie. Przykład ? Romanee-Conti 1985!!! A miało być tak pięknie … A zatem czekamy z niecierpliwością na opinię na temat Clos de ChdP L’Oratoire des papes 2003 Ogier’a !!! Pozdrawiam

      • Rafał Okoń

        marek

        Witam Panie Marku. Cornas 2005 … zaprezentował się dobrze, ale niestety nie był gwiazdą wieczoru. Przyznam, że nos był ciekawy, bogaty. Klasycznie, bez niespodzianek: nuty miesne, befsztykowe, dymne, dużo krwi, rdzy i trochę oliwek. To na pierwszy strzał. Dalej owoce i nuty korzenne. Usta były całkiem przyjemne, choć kwasowość dosyć mocno wychodziła poza ramy „dobrego smaku”. Spodziewałem się dużo bardziej agresywnych tatnin. Po pierwszym łyku, miłe zaskoczenie. Nie było konieczności wyciągać drzazg z języka. Taniny oczywiście wyraźne, z charakterem, ale całkiem przyjazne…. 2003 proszę otwierać śmiało. Na godzinkę, może dłużej do dekantera, a później gaz na maksa ;) Zamieszczam 2 fotki, na których widać roczniki. Pozdrawiam raz jeszcze. Rafal
        https://www.facebook.com/#!/photo.php?fbid=10200742759071911&set=a.3814664805707.2140096.1250177942&type=3&theater

        https://www.facebook.com/#!/photo.php?fbid=10200742759511922&set=a.3814664805707.2140096.1250177942&type=3&theater

        • marek

          Rafał Okoń

          Dzięki, do jakiego jedzienia piliście te wina? Jeden z naszych czołowych warszawskich sommelierów polecił rodański syrah do jagnięciny. A jak było u was?

          • Rafał Okoń

            marek

            Rozgrzewka: do Champagne i wina białego 1) Krewetki z lardo di colonnata na puree z czerwonych fasolek 2) Carpaccio z tuńczyka Pierwsza i druga runda do czerwonych: Wołowe peposo (typ gulaszu mocno doprawiony pieprzem) i dalej pierść z kaczki z paprycznkami na puree z selera. Plus kilka innych przystawek w międzyczasie. Do deseru (monte bianco – deser z kasztanów i terrina a la` zielona herbata) otworzyliśmy Chateau Piada 2003 Sauternes.

          • Rafał Okoń

            Rafał Okoń

            ….pierś….