Lahofer Svatovavřínecké Rosé 2015
Lahofer Svatovavřínecké Rosé Kabinetní polosladké 2015
Jak co roku, zaraz po zimie nadeszło upalne lato. A czy na takie temperatury jest coś lepszego niż dobrze schłodzona butelka rosé? Tym razem wyjątkowo nie polecam wina polskiego, ale też nie przeniosłem się wiele dalej w swoich poszukiwaniach. Jesteśmy na Morawach, u jednego z najbardziej znanych winarzy – Lahofera.
Od razu zaznaczam – nie jest to butikowy producent. Powstał w 2003 roku jako První Znojemská Vinařská a.s, ale po trzech latach i otwarciu nowej winiarni nazwę firmy zmieniła się – na cześć czeskiego artysty Jana Lahofera. Aktualnie producent w dziewięciu gminach posiada 430 hektarów upraw, w tym Rajská Vinice – parcele na historycznych tarasach w pobliżu centrum miasta Znojmo. Wśród uprawianych gron przeważa Veltlínské Zelené, Ryzlink Rýnský i Müller-Thurgau, ale znajdziemy tam także tuzin innych białych i czerwonych odmian winorośli.
Ten konkretnie róż powstał z odmiany Svatovavřínecké, a więc St. Laurent. Reprezentuje popularny w naszym regionie styl win różowych z cukrem resztkowym. Jeśli tylko zachowana jest świeżość i równowaga – nie mam nic przeciwko takim rozwiązaniom. Tutaj właśnie tak jest – mimo 17,5 g cukru/l nie ma się wrażenia wyraźnej słodyczy. Jest dużo świeżości, malin i truskawek w śmietanie. Leciutkie, ledwie 10,5% alkoholu z przyjemną kwasowością w końcówce. Nic tylko pić – cena wina zdecydowanie na to pozwala (24 zł). ♥♥♥
Ale Lahofer słynie przede wszystkim z poważniejszych win z cukrem resztkowym. Taki właśnie jest Tramín Červený 2015 – czyli Gewürztraminer. Cukier już wyraźny – 72 g/l, ale równowaga z kwasem zachowana. Z kieliszka buchają aromaty róż, owoców liczi, jest też trochę nut miodowych i herbacianych, a w samym zakończeniu przewijają się fajne, ziołowe akcenty. Zdecydowanie do jedzenia – pasztet, fois gras czy delikatniejszy ser pleśniowy (40 zł). ♥♥♥♡
Importerem win jest Winozmoraw.pl. Wina można zakupić w sklepie internetowym importera – kliknij na powyższe linki z ceną.
Źródło win: nadesłane do degustacji przez importera.