Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb.

Zapisz się do naszego newslettera!

Dowiedz się przed innymi o najlepszych winach, promocjach i degustacjach.

Opuść stronę

Polub nas na Facebooku! Bieżące informacje, ciekawostki i konkursy.

Beaujolais Nouveau 2016

Komentarze

jean-paul-brun-beaujolais-nouveau-cuvee-premiere-2016

Jean-Paul Brun Beaujolais Nouveau Cuvée Première 2016

Debiut Beaujolais Nouveau za nami. Ja tego listopadowego czwartku piłem wina polskie z rocznika 2015, więc za francuskie z 2015 wziąłem się z przyjemnością parę dni później. To już czwarty rocznik Beaujolais Nouveau od znakomitego winiarza Jean-Paula Bruna, jaki recenzujemy. Po nadobnej słodkiej czereśni z poprzedniego rocznika w 2016 wracamy do normy, czyli do mocno kwaśnej czerwieni z ładnymi nutami kwiatowymi w bukiecie i lekką ziemistością w posmaku. Szczere, autentyczne, dobrze wyważone wino, które sprawdzi się przede wszystkim przy stole – do wędliny, pasztetu, miękkiego sera, a nawet do śledzia. Klasyk! ♥♥♥♡

Importerem jest DELiWINA – cena 45 zł, dostępne w sklepie firmowym importera (nakład wyczerpany) oraz w sklepach współpracujących.

Źródło wina: nadesłane do degustacji przez importera.

Komentarze

  • Radek Rutkowski

    Czy to jakiś zbieg okoliczności, że co roku jest recenzowane to samo wino?

  • Po pierwsze, jest konsekwentnie najlepszym BN jakie próbowałem.
    Po drugie, DELiWINA to jedyny importer Beaujolais Nouveau który wpada na pomysł zaprezentowania swojego wina 60 tys. winomanów czytających Winicjatywę w listopadzie……

  • Radek Rutkowski

    I wszystko jasne. Dzięki.

  • Maciek Modzelewski

    Panie Wojtku, polecam spróbować Beaujolais Nouveau od Alberta Bochota, troszkę oszukane po robione metodą tradycyjną ale niezmiennie od trzech lat smakuje zaskakująco dobrze.

  • Dostępne gdzie?

  • Maciek Modzelewski

    Od Pawliny . Moi klienci bardzo zadowoleni i zdziwieni że Beaujolais Nouveau smakuje.

  • Robert Borowski

    Wpadli na pomysł zaprezentowania, ale nie sprzedania:) Już tydzień temu na pytanie o BN Bruna usłyszałem: „sold out”. W Wawie chyba też nie do dostania, w Alewino już brak.

  • W Alewino dziś już nie było. Najwyraźniej konsumenci zgadzają się z naszą recenzją ;-)

  • Łukasz

    Nie jedyny. Chciałem dać do spróbowania, ale redakcja była w Krakowie, a tydzień później cały „nakład” wysprzedany… :)

  • Marcin Aleksander

    Czyli ewentualna rekomendacja(nie) niepotrzebna, bo chyba nie byłoby problemu z odłożeniem butelki ;)?

  • LechM

    A ja pozostanę lokalnym patriotą i polecam morawskie świętomarcińskie. Chyba wszystkim w Agroturystyce Agat w Sokołowcu i w restaracji Miód Malina w Głuchołazach wina te smakowały.

  • Maybe you should have ordered some, no? ;)

  • Mateusz Pitas

    W Wine&You na Malczewskiego jeszcze na półce ;)

  • Wojtek

    Beaujolais nouveau skończyły się już dawno naboje swojej atrakcyjości degustacyjnej (majonez w słoiku), panie Wojtku. W porównaniu do lat 80tych kiedy wina te były na topie zainteresowanie światowego konsumenta poleciało mocno na łeb. Dzisiaj 80% produkcji sprzedaje się w cysternach z nierdzewnej stali jeżdżących na czterech kółkach. Dobrze chociaż, że u nas ta kategoria win błyszczy na nieboskłonie nowym blaskiem.

  • „Zainteresowanie poleciało mocno na łeb” – jest dokładnie odwrotnie, w ostatnich latach sprzedaż Nouveau dynamicznie rośnie na kluczowych rynkach:
    http://www.decanter.com/wine-news/opinion/the-editors-blog/who-is-drinking-beaujolais-nouveau-4410/
    http://www.bbc.com/news/blogs-magazine-monitor-30079340

    a czy w Polsce „ta kategoria błyszczy nowym blaskiem”? To raczej w Polsce obserwowałbym spadek zainteresowania tym winem, chociaż nie mam danych.

  • Wojtek

    No dobrze, niech będzie. Redakcja jak zawsze powinna mieć rację :-)
    Ja opieram się na innych źródłach, być może nie tak opiniotwórczych jak Dekanter.com czy BBC News. Pozdrawiam
    http://www.francesoir.fr/lifestyle-gastronomie/le-beaujolais-nouveau-encore-la-conquete-de-ses-lettres-de-noblesse

  • Dziękuję za ciekawy link, tam jest mowa o globalnej sprzedaży rok do roku. Myślę że nawet globalnie sprzedaż jest wyższa niż 10 lat temu (choć może niższa niż w latach 80.). A sprzedaż wyższej jakości Nouveau w butelkach rośnie, o czym pisały źródła angielskie.

  • Robert Borowski

    I’ve just bought it at „Wine&You” store for 39:) Is that true that they were fermented without carbonic maceration?