Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Beaujolais Nouveau 2013

Komentarze
Żeby każde tak smakowało...

Jean Paul Brun Beaujolais Nouveau Cuvée Première 2013

Skoro jutro trzeci czwartek listopada, to tak jak zwykle będziemy pić beaujolais nouveau, pierwsze wino europejskie z obecnego rocznika. Temat, który wszyscy znamy i przerabiamy od lat, najczęściej z miernym skutkiem.

W tym roku jest inaczej, Cuvée Première 2013 to z całą pewnością najlepsze beaujolais nouveau jakie kiedykolwiek piłem. Ba, to jedno z lepszych beaujolais jakie można kupić w Polsce. A to wszystko dzięki Jean Paul Brunowi, który do produkcji beaujolais nouveau podszedł z taką samą starannością jak do wszystkich innych swoich win. Mamy więc wszystkie teoretyczne zalety beaujolais nouveau – świeżość, młodość, niesamowicie intensywny owoc, ale nie mamy jego wad. Nie ma słynnej nuty banana, owocowego cukierka na kaszel, wyłażącego bokami kwasu. Jest czysty owoc i czysta radość wina. Ach, gdyby wszystkie beaujolais nouveau tak smakowały…

Wino do Polski sprowadza DELiWINA, można je kupić w sklepach współpracujących z importerem, m.in: Alewino, Wine CornerLa Fromagerie oraz restauracjach. Cena ok. 32-37 zł.

Źródło wina: udostępnione do degustacji przez importera.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.

  • Jakub Malecki

    W Poznaniu zapraszamy do FOODWINE, a na Plewiskach do Figi. W dodatku, w czwartek w Starym Browarze degustacja win klasy Cru, którą Guillaume poprowadzi osobiście.

    • roha

      Jakub Malecki

      kto to jest Guillaume?

  • saru

    Czy ktoś z Państwa ma pojęcie, gdzie można dostać to wino w Krakowie?

    • Joanna Deliancourt

      saru

      Można zdegustować w Zakładka Food&Wine.

  • Leszek

    Jean-Paul Brun robi także, co w Beaujolais jest raczej wyjątkiem, dość dobre Chardonnay: Domaine Des Terres Dorees Beaujolais Blanc, prawie tak smaczne jak Chablis.
    http://www.vinatis.de/14138-blanc-futs-de-chene-jean-paul-brun-domaine-des-terres-dorees.html

    • Jakub Malecki

      Leszek

      Brun to generalnie legenda Beaujolais i każde jego wino jest warte szczególnej uwagi/zainteresowania. Ja szczególnie polecam jego Cote de Brouilly! :)

  • Wojciech Bońkowski

    Kraków – restauracja Zakładka (na kieliszki). Milanówek k/ Warszawy – Wine & You. Łódź – Klub Wino.

    • Mateusz Pitas

      Wojciech Bońkowski

      Pozdrowienia z Milanówka! Wino dostępne również w Wine & You w Warszawie na Malczewskiego.

    • Mateusz Papiernik

      Wojciech Bońkowski

      O! Michał je wziął? O!

  • Guillaume Deliancourt

    Beaujolais nouveau: http://www.deliwina.pl/pl/aktualnosci/beaujolais-nouveau/
    (Written by Jakub Małecki)

  • Monty

    Pierwsze wino europejskie z obecnego rocznika, to było Świętomarcińskie ze Srebrnej Góry

    • Wojciech Bońkowski

      Monty

      Drogi Monty, nie przesadzaj z tym optymizmem. Ja hiszpańskie białe z 2013 piłem już pod koniec września. Uznanie dla Srebrnej Góry ale nie róbmy z niej (jeszcze) lidera światowego.

      Pisaliśmy oczywiście o pierwszym „szeroko dostępnym i powszechnie znanym” winie europejskich, choć zgoda że jest to uproszczenie. Włoskie Novello już jest na rynku od tygodnia.

      • monty

        Wojciech Bońkowski

        Uznania światowego? To tak jak na fb z BN Bruna: „najlepsze beaujolais nouveau w historii” :-). Winicjatwyni nie pili pewnie BioJo Nuouvo od Brignot/Gathier jak sądzę ;-)

        • Jakub Malecki

          monty

          a było kiedyś na liście Wine Spectator, Wine Advocate, Decanter itd. jednocześnie w tym samym roczniku? Brun jest rok w rok ;)

          Uznanie światowe dla organicznego (choć bez certyfikatu) i niemal niesiarkowanego BN Bruna ma zdecydowanie mocniejsze podstawy formalno-prawne i jakościowe jednoczśnie ;)

          • monty

            Jakub Malecki

            „…na liście Wine Spectator, Wine Advocate, Decanter itd.” Ty na serio Jakubie? ;-). Brun to znakomity producent, oczywiście, choć w kwestii siarkowania, jeśli mnie pamięć nie myli, jest raczej dość ortodoksyjny. 30 mg/l SO2, to nie jest jednak „minimalne siarkowanie” :-). A przykład Gauthier/Brignot był w kwestii uogólniania.

          • Sławomir Hapak

            monty

            30mg to jednak jest minimalne siarkowanie…
            …a jeśli w dodatku mowa o winie, które do butelki/trucka/klienta trafia chwilę po sfermentowaniu, to można powiedzieć, że producent „przekroczył próg nadziei”…
            tym bardziej brrrawa dla Guillaume!

      • Tomasz Wagner

        Wojciech Bońkowski

        Pisaliście o pierwszym. Szeroko dostępne i powszechnie znane dodał Pan w komentarzu. I racja, że SG była pierwsza, wina świętomarcińskie pijemy od półtora tygodnia ;-)

  • Adam

    Leszno woj. Wielkopolskie
    Galeria Alkoholi i Win al. 21-go Października
    Zapraszamy 12 Butelek już jest w sklepie
    http://www.facebook.pl/galeriakeller

  • Barolo

    Mam kłopot: jest to pierwsze wypite przeze mnie BN, zatem nie mam porównania. Jako wino oceniłbym na 3/6 za moc wrażeń jak za takie płaskie wino. Jako BN: czyżby to było 6/6? Cieszę się mimo wszystko z nowych doświadczeń i zakupu przedostatniego wina w Wine Cornerze.

  • markotny

    a w wine and you wciąż je widziałem, ale czy aż tak dobre?