Grappa od Mielżyńskiego
O winach z oferty Roberta Mielżyńskiego piszemy regularnie, ale nie wszyscy znają inne przedsięwzięcie Mielżyńskiego – All Around Wine. To niejako wydzielona część oferty importera (na Burakowskiej w Warszawie zajmuje wręcz oddzielny budynek), jak sama nazwa wskazuje dedykowana wszystkiemu, co z winem związane. Znajdziemy tam więc pełną ofertę kieliszków, karafek i korkociągów, fachowej literatury czy najróżniejszych opakowań na wina. Ale klejnot AAW to alkohole z winem związane – porto, sherry, koniaki i armaniaki oraz rzecz jasna – grappa.
Ponieważ moja słabość do tego alkoholu znana jest nie od dziś, a na łamach Winicjatywy poświęciłem jej już trochę miejsca, postanowiłem uważniej przyjrzeć się tej ofercie. Fakt współpracy Mielżyńskiego z wieloma zacnymi włoskimi producentami wina niewątpliwie ułatwił stworzenie mocnej selekcji destylatów. Wśród grappy znajdującej się w bieżącej sprzedaży znajdziemy te pochodzące m.in. z J. Hofstätter, Attems, Oddero czy Mazzei.
Na półkach znajdziemy jednak także butelki pochodzące z jednej z najbardziej uznanych włoskich destylarni – Nardini. Została założona w 1779 roku przez tytułowego Bortolo Nardiniego, który za siedzibę obrał historyczny most Ponte Vecchio prowadzący do ojczyzny grappy – miasteczka Bassano di Grappa. Od tego czasu firma znajduje się w rękach rodziny, aktualnie zarządza nią już siódme pokolenie – Angelo Antonio, Cristina i Leonardo Nardini. Dziś nie tylko kultywują tradycję – dostępnych jest osiem różnych, czystych alkoholi tego gatunku, ale i próbują dostosować się do aktualnych potrzeb. Produkują grappy smakowe, likiery ziołowe, a na stronie internetowej znajdziemy cały katalog koktajli na bazie grappy.
Wizyta w All Around Wine nie będzie więc należeć do szybkich i bezproblemowych. Dokonanie odpowiedniego wyboru może nam zająć trochę czasu, ale zapewniam, że gdy odpowiednia butelka stanie się naszą własnością i przestrzegać będziemy kilku zasad – reszta pozostanie czystą przyjemnością.
Attems Grappa di Ribola Gialla – pochodzi od producenta Attems z regionu Friuli i co charakterystyczne – powstaje z lokalnego szczepu Ribolla Gilla. Bardzo owocowy aromat – dominują nuty mirabelek, jest trochę białych kwiatów i delikatnej słodyczy. W posmaku przyjemne, muszkatowe akcenty (178,50 zł).
Oddero Poderi Grappa di Moscato d’Asti – przenosimy się do Piemontu i uznanego producenta Barolo – Oddero. Ta grappa powstała z odmiany moscato bianco i jej aromatyczność daje znać od samego początku – tak w bukiecie, jak i w smaku dominują intensywne nuty róży, liczi, gruszek i mirabelek. Wyraźnie oleista, po destylacji starzona 9 miesięcy w stalowych zbiornikach (178,50 zł).
J. Hofstätter Grappa di Gewürztraminer – tym razem region Górnej Adygi i pierwsza grappa, gdzie tak wyraźnie wyczuwalne są nuty mineralne. Ale rzecz jasna na pierwszym planie jest gewürztraminer, a więc bogactwo owoców tropikalnych, liczi, żółtych kwiatów i wręcz esencja z róży. Iza Kamińska twierdzi, że można się nią nacierać jak perfumami… (187 zł).
Mazzei / Castello di Fonterutoli Grappa di Chianti Classico – przedstawicielka Toskanii ma najmocniejszą w całym zestawieniu strukturę i zdecydowanie najwyraźniejszy w smaku alkohol. W tej kompozycji gron sangiovese i cabernet sauvignon przewijają się akcenty winogron i suszonych śliwek, skóry i tytoniu ale niestety najwyraźniejszy i utrudniający odbiór jest właśnie alkohol (168 zł).
Nardini Grappa – podstawowa pozycja z destylarni Bartolo Nardini. Kupaż m.in. Cabernet Sauvignon, Merlot i Friulano robi wrażenie niesamowitą czystością, nutami winogron, białych owoców, ale i mokrej ściółki leśnej. Dobrze zintegrowany alkohol – nikt nie zgadnie, że jest go tutaj aż 50%. Klasa! (147,80 zł).
Nardini Grappa Riserva – ten sam kupaż, ale sama grappa dużo mocniejsza, ostrzejsza, pikantniejsza. Zdecydowana przewaga nut skórzanych, tytoniowych, czarnego pieprzu i wyraźnych akcentów dębowych – spędza 3 lata w beczkach z dębu slawońskiego. I zdecydowanie potrzebuje czasu na uwolnienie wszystkich aromatów, stąd właściwy kieliszek – obowiązkowy (159 zł).
Pełna oferta dostępna w Warszawie w All Around Wine przy Burakowskiej 5/7.
Degustowałem na zaproszenie importera.